De randgevallen • Welke landen doen in de toekomst mee?

Waar het Eurovisie Songfestival ooit een muziekwedstrijd was voor een kleine groep landen in West-Europa, is het nu een jaarlijks feest geworden voor landen die soms geografisch buiten het continent liggen. De EBU gaat buiten de gebaande paden, maar waar eindigt de globalisering van het songfestival? In het vierde artikel van deze najaarsreeks een blik in de toekomst. Want welke landen zouden in de toekomst als nieuwe deelnemer er bij kunnen komen? • Door: Dennis van Eersel •

Het songfestival is de laatste jaren steeds groter en groter geworden. Steeds meer bij de EBU aangesloten landen binnen en buiten Europa zenden het festival uit of doen mee. Vind jij het Eurovisie Songfestival met 40 landen al veel? In theorie kunnen er in 2016 liefst 56 landen meedoen, met een gastuitnodiging voor Australië zelfs 57!

Uiteraard is dit niet realistisch. Neem nu omroep RTV uit Vaticaanstad, dat aangesloten is bij de EBU, maar alleen eigen religieuze programma’s uitzendt. Het Eurovisie Songfestival zal daar nooit thuishoren. En hoe realistisch is een terugkeer van Luxemburg of Marokko, dat in 1980 ooit één keer mee deed? Maar toch… in dit tijdperk van globalisering is het goed om een keer uit te zoeken: Hoe ver reikt de spanwijdte van het Eurovisie Songfestival?

Eurovisie Songfestival is niet per sé Europees
Het is goed om te weten dat het Eurovisie Songfestival volgens de eigen regels geen Europese wedstrijd is. Het zendgebied van de EBU richt zich op de gehele Europese publieke sfeer, en valt dus ook over de continentale grenzen heen. Ook Noord-Afrikaanse en Arabische landen krijgen elk jaar een uitnodiging van de EBU. Al hebben ze er nooit gebruik van gemaakt, de deur staat wagenwijd open voor liefst zeven nieuwe landen!

De nationale omroepen in Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko en Tunesië kunnen in theorie dus meedoen. Zoals gezegd, in 1980 hapte Marokko toe. Het land werd voorlaatste en deed nooit meer mee. Er is wel een Franstalige commerciële zender, 2M TV, die alweer enkele jaren bezig is om ook een EBU-lidmaatschap te bemachtigen, maar voorlopig zit daar weinig schot in.

Libanon was er in 2005 echt bij, maar trok zich ver na de deadline terug. Télé Liban kwam er pas laat achter dat hun deelname ook zorgde voor de verplichting om de Israëlische inzending uit te zenden. En dat is dan weer bij wet verboden in het land. Een flinke boete en een schorsing was het gevolg, en de Libanese omroep heeft nooit meer een nieuwe poging ondernomen om mee te doen.

Kazachstan is ook een vreemde eend in de bijt. Het Oosterse land oriënteert zich meer en meer op Europa en is inmiddels alweer enkele jaren lid van de Europese voetbalbond, na de overstap vanuit Azië. In dat kader is het niet vreemd dat zij ook op het songfestival zich willen profileren. Maar aangezien het land buiten het uitzendgebied van de EBU ligt, voldoet het vooralsnog niet aan de regels om ooit lid te mogen worden en dus mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

Dit soort politieke twisten spelen bij meerdere eerder genoemde landen. De vraag is dus of de EBU wel tijd moet steken in het binnenloodsen van deze randgevallen. Het is wellicht beter om verloren zonen terug te halen in het festival.

Want met afzeggingen uit Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Luxemburg, Monaco, Oekraïne, Slowakije en Turkije valt daar nog voldoende winst te behalen. Als alleen al de helft van deze 9 landen weer aan boord stapt, krijgen we weer een volwaardig songfestival waar bijna heel Europa, en meer dan dat, deel van uit maakt. Bulgarije en Oekraïne zijn vooralsnog in ieder geval voornemens om in 2016 weer aan boord te stappen van de grootste muziekwedstrijd ter wereld.

De randgevallen op een rij:
Afvallers die in het verleden mee hebben gedaan:
Andorra, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Luxemburg, Monaco, Oekraïne, Slowakije, Turkije

Landen buiten Europa die elk jaar uitgenodigd worden:
Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Libië, Marokko, Tunesië

Landen met een aanvraag om lid te worden van de EBU, maar vooralsnog niet goedgekeurd:
Faroer Eilanden, Kazachstan, Kosovo, Liechtenstein, Marokko (2M TV), Palestina, Qatar (Bron)


7 Comments


 1. // Reply

  “Zoals gezegd, in 1980 hapte Marokko toe. Het land werd laatste en deed nooit meer mee.” Marokko werd 18e van 19 met 7 Italiaanse punten, niet erg succesvol en ook onterecht want ze hadden een goed lied, maar laatste werden ze dus niet, dat was Finland dat jaar 😉

  Waarom is een comeback van Luxemburg onrealistisch?

  Schotland mis ik in het lijstje van landen met een aanvraag ook die heb ik al vaker voorbij zien komen als mogelijke debutant ooit.

  Als alle genoemde landen mee zouden doen zit je over de 60 landen (meer dan de 56 die genoemd word), dan zullen er wel 3 voorrondes komen zeker? Ben er een groot voorstander van 😉


  1. // Reply

   Bedankt voor de update over Marokko, ik heb het aangepast!


  2. // Reply

   RTL Luxemburg, de enige gemachtigde vanuit het land om mee te mogen doen aan het songfestival, heeft al vaak in duidelijke taal aangegeven niet meer mee te doen om meerdere redenen. Vandaar dat hun comeback op korte termijn onrealistisch is.


   1. // Reply

    http://www.esfmagazine.nl/wales-schotland-en-noord-ierland-azen-op-songfestival/

    een link notabene van deze zelfde site waar staat dat deelname van Schotland wel degelijk mogelijk is. Voor de Faeröer zou het anders ook onmogelijk zijn, aangezien Denemarken al vertegenwoordigd word.

    En die nuance “op korte termijn” voor Luxemburg stond niet in het artikel, een comeback voor Luxemburg lijkt mij best realistisch als er ineens een grote (luxemburgse) artiest ofzo contact zou zoeken met de Luxemburgse omroep. Op lange termijn is alles realistisch laat de deelname van Australië wel zien. Iets wat door vele tot niet zo heel lang geleden als onrealistisch werd gezien.


    1. // Reply

     Waarbij de kans ook nog realistisch is dat Schotland een zelfstandig land gaat worden en Catalonië ook, die 2 landen zouden dus ook als zelfstandige landen binnen enkele jaren kunnen debuteren 🙂


     1. //

      @Adriaan: Dit artikel maakt deel uit van een serie, zoals eerder op deze site al duidelijk aangegeven. Geduld is een schone zaak 😉


 2. // Reply

  Schotland hoort toch bij UK?
  Verder leuke reactie!
  Als je de reactie op ESC daily van Dave Goodman leest over het weer meedoen van Australië, denk ik dat we worden voorbereid op het meedoen, ooit, van China

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *