Deelname Australië had een lange aanloop

Waar het Eurovisie Songfestival ooit een muziekwedstrijd was voor een kleine groep landen in West-Europa, is het nu een jaarlijks feest geworden voor landen die soms geografisch buiten het continent liggen. De EBU gaat buiten de gebaande paden, maar waar eindigt de globalisering van het songfestival? In dit eerste artikel van de najaarsreeks bekijken we de ontstaansgeschiedenis van de Australische deelname. • Door: Dennis van Eersel •

Australië had een lange aanloop
De echte deelname van Australië in 2015 kwam niet opeens uit de lucht vallen. Het land zendt het festival namelijk al uit sinds 1983. In dat jaar besluit de omroep Special Broadcasting Service (SBS) voor het eerst het Eurovisie Songfestival uit te zenden. Het televisieprogramma is meteen populair in Australië, vooral vanwege de politieke en culturele banden met Europa. SBS besluit de uitzendrechten te behouden.

eurovision-australiaTussen 1983 en 2000 wordt het Eurovisie Songfestival uitgezonden op een later tijdstip, zonder commentaar. In 2001 mag actrice Mary Coustas het proberen, maar dat wordt geen groot succes. Ook Des Mangan, schrijver en acteur in SBS-producties, waagt een poging. Maar het is voor SBS toch makkelijker om de uitzending van de BBC door te prikken.

Na 2001 stijgt de populariteit van het songfestival in Australië pas echt explosief. In 2006 wordt de uitzending van de BBC, inclusief commentaar van Terry Wogan, integraal overgenomen en uitgezonden. 462.000 Australiërs kijken naar de finale en de uitzending valt net buiten de top-20 van best bekeken shows in het seizoen 2005/2006. In 2007 kijken er minder mensen (436.000), maar haalt het Songfestival wel de top-20 van dat televisieseizoen, vanwege het gebrek aan grote sportevenementen. Een link naar al deze cijfers vind je onderaan dit artikel.

In 2009 pakt SBS nog verder door. De commentatoren van de BBC worden ingeruild voor eigen mensen. De humor en authenticiteit van Sam Pang en met name Julia Zemiro (rechts op de foto naast Jessica Mauboy) slaat aan en ook de halve finales worden voortaan uitgezonden.

Australian Press ConferenceOok begint SBS met het uitzenden van het Junior Eurovisie Songfestival. Voor de show die in november wordt gehouden in Bulgarije ontvangt SBS zelfs een uitnodiging.

Een belangrijke rol daarin is dat het land op het Junior Songfestival geen televoting hoeft uit te voeren. Gezien het tijdsverschil en het feit dat het merendeel van de mensen alleen de herhaling(en) bekijkt is het lastig om een ruime hoeveelheid stemmen binnen te krijgen. Aan de andere kant is er wel vraag naar. Vanaf het songfestival van 2010 kunnen mensen thuis al stemmen per telefoon, al telt hun stem natuurlijk niet mee in de echte uitslag.

Voortekenen van deelname ontstaan in 2012
Ook de EBU pikt in die jaren de toenemende interesse in Australië voor het festival op. Het Australische ESC Daily stuurt sinds 2010 hun eigen verslaggevers naar het festival. Ook de wijze waarop omroep SBS de show omarmt en uitzendt kan op veel sympathie bij de EBU rekenen. In Bakoe 2012 zijn Julia Zemiro en Sam Pang voor het eerst welkom in het perscentrum en hebben ze hun eigen commentaarposities.

In Malmö 2013 zien alle kijkers in de wereld een ludiek promofilmpje van Julia Zemiro over de beleving van het songfestival in Australië.

Op 24 maart 2014 wordt door de organiserende Deense omroep DR bekend gemaakt dat SBS namens Australië de interval act mag verzorgen in de tweede halve finale in Kopenhagen. Een dag later maakt SBS al bekend dat Jessica Mauboy intern is aangewezen om dit te doen. Op 8 mei 2014 zingt zij haar lied ‘Sea of Flags’ als eerste officieuze Australische inzending:

Vorig jaar werd het, vanwege het zestigste jubileum van het songfestival, nog bonter voor de Australiërs. Voor SBS komt een droom uit met de uitnodiging om écht mee te doen. Een directe plek in de finale en stemrecht in beide halves, is de bijzondere geste van de EBU en omroep ORF dat het festival in Wenen organiseert. Wereldster Guy Sebastian wordt uitgekozen om op te treden en bereikt met zijn ‘Tonight Again’ een vijfde plaats in de uitslag.

De toekomst
Ook al werd de Australische deelname in 2015 door de EBU altijd een ‘one-off event’ genoemd, bij SBS hopen ze op meer. Paul Clarke, Head of Delegation van Australië, heeft al gezegd dat zij gelijk opnieuw zullen toehappen bij een nieuwe uitnodiging. En dat ze dan kiezen voor een nog grotere wereldster.

Het zal lastig te verkopen zijn als Australië in 2016 er weer opeens bij is, zeker als zij weer een aparte status krijgen met een directe finaleplek. Maar in de nabije toekomst valt een permanente gastuitnodiging niet uit te sluiten.

Bronnen:
http://www20.sbs.com.au/sbscorporate/media/documents/842201_tv_and_online.pdf
http://www20.sbs.com.au/sbscorporate/media/documents/1824sbs_ar067_section1.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *