Dennis’ Opinie • Van huis en haard

Ik heb nog nooit gevoelens van heimwee gehad als ik voor mijn werk in het buitenland ben. Vooral tijdens het songfestival is daar ook geen tijd voor. Tijdens de ene repetitie is er elders een persconferentie bezig, die ook interessant is. Toch is voor mij dit jaar de hang naar het thuisfront sterker dan ooit.Door: Dennis van Eersel

Het wordt in Wenen extra hard werken. Vanwege het werk voor het Australische medium ESC Daily is de deelname van onze delegatie extra buffelen. Verder maak ik mijn gebruikelijke reportages voor Rijnmond, staan er diverse radiopraatjes voor meerdere radiozenders en nog wat losse krantenartikelen op stapel. Het werk voor ESF Magazine zullen wij dus meer dan ooit onbezoldigd, als liefhebbers, er bij gaan doen.

Ondanks het drukke schema ga ik extra tijd inplannen om contact met het thuisfront te hebben. Het is mijn vierde songfestival waar ik ter plekke bij ben, maar het is de eerste keer dat mijn afwezigheid door mijn oudste zoon écht opgemerkt wordt. Zo goed en kwaad als het kan, bereid ik hem al voor op het feit dat zijn vader straks twee weken weg is. Een periode die voor een kind van bijna drie niet te overzien is.

Vanwege mijn gewoonte om tijdens het koken altijd songfestivalmuziek te draaien, is hij nu al fan van het songfestival. Een kind is misschien wel de beste graadmeter om te bepalen of een lied direct makkelijk in het gehoor ligt of niet. Opmerkelijk: vooral de Belgische inzending (‘Rapapa‘) is een enorme hit in huize Van Eersel. De ware toedracht van het lied heb ik hem nog maar niet uitgelegd…

Ook Trijntje Oosterhuis laat de komende weken haar huis en haard achter. Bij RTL Nieuws zei ze recent dat haar kinderen juist een belangrijke factor zijn geweest om naar Wenen te gaan. “Je bent toch twee weken van huis, dat is niet niks. Maar mijn kinderen zeiden: mam, doe het nou gewoon. Het Songfestival is cool!” Daarvoor prijst ze haar voorgangers Anouk en Ilse DeLange. “Dankzij hun deelname staat het Songfestival in Nederland weer op de kaart.”

Twee kinderen van acht en tien, die het songfestival cool vinden. Fantastisch. Het Nederlandse succes zorgt voor een nieuwe generatie, waardoor het liedjesfestijn ook over vele jaren van nu nog steeds relevant is. Alle beetjes helpen, dus die twee kinderen van mij zal ik ook goed opvoeden. Met een open vizier naar andere culturen en met een gezonde interesse voor nieuwe muziek. En het songfestival is daar het perfecte podium voor, want “het is cool!”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *