Douwe Bob elfde in finale, vijfde in halve finale

Douwe Bob is er net niet in geslaagd om een nieuwe top-10 notering voor Nederland te behalen, maar wat was hij er dicht bij. Nederland heeft een elfde plek gescoord bij het songfestival 2016, en werd overtuigend vijfde in de halve finale.

Na een zenuwslopende puntentelling is Oekraïne de winnaar geworden van het 61e Eurovisie Songfestival. Jamala kreeg met haar 1944 de meeste punten van de jury’s en de televoters. Australië eindigde als tweede; voor Rusland dat als derde eindigde. Douwe Bob eindigde met Slow Down net buiten de top 10 als elfde; één plekje achter de Belgische Laura die tiende werd.

Nadat eerst de vakjury’s hadden gestemd ging Australië ruimschoots aan de leiding. Oekraïne stond toen al wel op de tweede plek. In de televoting werd Australië echter vierde en het puntenaantal bleek niet genoeg om Oekraïne dat ook bij de televoters als tweede eindigde voor te blijven.

Douwe Bob ontving in totaal 153 punten. 114 daarvan kwamen van de vakjury’s. Daar zat één keer twaalf punten van IJsland. Verder kwamen er tien uit Finland, acht uit Ierland, zeven uit Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, zes van Estland, Hongarije en Noorwegen, vijf van Servië, Zweden en Zwitserland, vier uit België, Duitsland, Italië en San Marino, drie van Australië, Letland en Spanje, twee uit Bulgarije en Macedonië en één punt van Slovenië. De overige 39 werden door de televoting verdeeld. Daarvan kwamen er tien uit België, zeven uit Denemarken, zes uit Oostenrijk en IJsland, drie uit Duitsland en Malta en twee uit Hongarije en Zweden.

Het Eurovisie Songfestival 2017 staat gepland voor 16, 18 en 20 mei in Oekraïne. Plaats van handeling zal waarschijnlijk Kiev zijn.

De halve finales

Na afloop werden ook de uitslagen van de halve finales bekend gemaakt. Rusland was de winnaar van de eerste halve finale waarin Douwe Bob als vijfde eindigde. Kroatië was de nummer 10; Bosnië & Herzegovina op enige afstand de nummer 11. Estland eindigde als 18e en laatste. De tweede halve finale werd gewonnen door Australië; vóór Oekraïne dat tweede werd. De Belgische Laura eindigde als derde. Servië eindigde als tiende. Macedonië werd op enige afstand elfde. De laatste plek was zoals verwacht voor Zwitserland.

Douwe Bob ontving twaalf punten van de jury’s uit Estland, Finland, IJsland en San Marino. De Tsjechische jury had tien punten over voor de Nederlandse inzending. Douwe Bob eindigde bij zowel de televoters als de jury’s als vijfde. Het individuele televotingtotaal wordt later bekend.

Bron tekst: songfestivalweblog


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *