Eerste blog, aftellen naar Oslo

Waarom een Nederlandse Eurovisie-blog opstarten, als er op internet al genoeg dergelijke pagina’s te vinden zijn? Allereerst omdat ik het leuk vind om te schrijven wat ik van het Songfestival vind, omdat dit meestal niet strookt met reacties of publicaties in andere media en web-log’s. Zeker met oog op het Nederlandse selectiebeleid van de laatste jaren mogen wel enkele kritische noten geplaatst worden.

Ook schrijf ik op esfmagazine.wordpress.com omdat het geen nieuws-site is, maar meer een positief-kritische opinie-blog. In mei ga ik de repetities uit Oslo volgen en proberen een objectief beeld te geven van alle 39 inzendingen en zo een lichte voorspelling te doen over de uitslagen in mei.

Tot aan de repetities volgende maand ga ik de komende dagen alvast mijn licht laten schijnen over de diverse geselecteerde nummers tot dusver en natuurlijk onze ‘eigen’ Nederlandse inzending.

Er zijn weer enkele verandering aangebracht op het ESF. Ook in de halve finales stemmen nu juries mee, iets waarvan ik zeker verwacht dat het zijn (positieve) effect zal hebben. Dit effect moet ook niet overdreven worden, want het is maar 50%. Televoting en diaspora blijven zaken om rekening mee te houden. Met name voor de ‘borderline’ inzendingen die het net-wel of net-niet gaan redden zal dit nog altijd een beslissende rol gaan spelen.

Een andere verandering is dat de telefoonlijnen al tijdens het eerste lied open gaan. Dit is ook al gebeurd bij het Junior Songfestival en eigenlijk had het niet zoveel invloed op het eindresultaat. Ik denk überhaupt niet dat de loting een enorme invloed heeft op het resultaat, maar we gaan zien of de landen die vroeg in de show zitten het nu beter doen bij de televoters dan voorheen. Op voorhand blijf ik erbij dat een late startplek in de loting gunstiger is dan een vroege loting, maar het is niet alles-bepalend.

Goed, voor ik het weet heb ik een hele pagina vol geschreven, dus hier laat ik het voor nu even bij. Op naar Oslo, nog één maand tot de repetities!

Dennis


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *