Emma’s Opinie • Alles behalve saai

Na de officiële presentatie van Walk Along donderdagochtend, bracht Trijntje haar nummer een dag later bij The Voice of Holland voor het eerst live ten gehore. Die uitvoering stemde mij grotendeels gerust voor Oostenrijk.

• Door: Emma Coolen •

Natuurlijk was de druk ook flink opgevoerd. De reacties uit binnen- en buitenland waren positief, en daarmee de verwachtingen voor het optreden hoog. Een enkele optimist durfde zelfs al te spreken van een mogelijke overwinning dit jaar, niet de geringste last op je schouders. Maar goed, je zou toch mogen aannemen dat Trijntje met haar bijna 25 jaar ervaring in het vak die druk aan kan.

Trijntje-Oosterhuis-Traincha-Walk-Along-Live-voice-of-holland-Zenuwen
Op de vocale uitvoering van het nummer was weinig aan te merken. Her en der zaten nog wat schoonheidsfoutjes die ongetwijfeld vóór Wenen nog weggepoetst gaan worden, maar aan haar vocale capaciteiten zullen weinig mensen na dit optreden twijfelen. Wel waren Trijntjes allesoverheersende zenuwen moeilijk te missen. Ze probeerde het deels te camoufleren met wilde handgebaren, die niet overal even goed bij het nummer paste, maar de paniek was op sommige momenten duidelijk af te lezen uit haar ogen. Toch opvallend, voor iemand die al bijna een kwart eeuw in de Nederlandse schijnwerpers staat.

Een nummer als ‘Walk Along’ leent zich natuurlijk uitstekend voor een uitvoering voor ‘thuispubliek’ als de arena van The Voice. Niet alleen het publiek, ook Trijntjes collega’s in de jury konden ten overstaan van de meekijkende wereldpers hun enthousiasme uiten om te laten zien dat we echt als één natie achter onze deelname staan. Iets waar alle aanwezigen zonder twijfel ook van tevoren goed over geïnstrueerd zijn door de floor manager, en het werkt als een trein.

Allesbehalve saai
De regie van The Voice leeft bij het motto ‘If you have it, flaunt it’, want waarom maar twee camera’s gebruiken als heel je studio er vol mee hangt? Daarom zien we, zoals we van het programma gewend zijn, rijdende camera’s, camera’s die duikvluchten maken, zoomshots, en nog vele andere creatieve trucjes. De MTV-generatie komt goed aan zijn trekken, want elk shot duurt niet langer dan enkele luttele seconden, dus saai wordt het nooit.

Wat meteen opvalt is hoe goed Trijntje de camera weet te ‘vangen’. Al haar ervaring maakt dat ze weet wanneer ze de kijker thuis rechtstreeks moet aanspreken. Ze weet het ‘kom-op-en-nu-met-z’n-allen’-gevoel van het nummer direct je huiskamer in te zingen. Zoals Erik eerder al zei zou ‘Walk Along’ daardoor gebaat zijn bij een uitvoering die na een a capella refrein alle remmen losgooit, eigenlijk precies het tegenovergestelde van The Common Linnets afgelopen jaar. Vuurwerk, felle lampen, en shots van 16.000 paar klappende handen in de lucht. Aan Hans Pannecoucke (hopelijk) de taak om dit alles in goede banen te leiden, en het toch te onderscheiden van de andere meezingers die ongetwijfeld nog geselecteerd gaan worden.

Tot slot
Over het algemeen gezien denk ik dat het met de uitvoering van ‘Walk Along’ in Wenen wel goed komt. Trijntje zal, met al haar ervaring, haar eigen tekortkomingen ook zien als ze haar optreden terugziet. De weg naar Wenen is nog lang, er is nog meer dan genoeg tijd om op allerlei vlakken te experimenteren. Om het optreden écht onderscheidend te maken zal de invloed van een ervaren beeldregisseur, zoals bijvoorbeeld Hans Pannecoucke, echter noodzakelijk zijn. Anders heeft het nummer de neiging Amerikaans en clichématig aan te gaan voelen, Europese kijkers krijgen dan snel het gevoel dat ze dit trucje al kennen.


2 Comments


 1. // Reply

  Dat een nummer het moet gaan hebben van de belgische pannenkoek vind ik verontrustend. Nu hoor ik vele alweer brullen dat volgend jaar de tweede plaats hebben gehaald om de regie.
  Grote onzin natuurlijk. Een liedje is goed en daarmee basta. Dat je in de top 10 maybe een plaatsje of twee kan schuiven door goede of slechte beeld regie snap ik ook wel., maar we moeten niet gaan overdrijven.
  Verontrustend is meer dat het liedje te herhalend is ( wat wij in N ederland overigens gezien onze festival historie leuk vinden )
  Worden wij dit jaar 1 vd favorieten die door het ijs gaat zakken op moment supreme ????? of wordt het weer een finale met een dikke top 10 .


  1. // Reply

   Het is een combinatie van, TCL waren never nooit 2e geeindigd met een andere beeldregie. Dit was zo close, zo puur en zo onderscheidend van al die andere inzendingen met grote felle LEDkleuren, dit was back to basic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *