Emma’s Opinie • Wie stopt Måns en Eric in Zweden?

Het Zweedse Melodifestivalen is misschien wel de grootste nationale finale in voorbereiding op het Songfestival. Ook dit jaar keek weer meer dan 30% (!) van de totale bevolking van Zweden naar elke voorronde, en daarin stemden ze massaal. Nu de finalisten bekend zijn, is het tijd om vooruit te blikken. Wie zijn de kanshebbers om het Scandinavische land te vertegenwoordigen in Wenen? Emma Coolen volgt de Zweedse voorronde voor ESC Daily en reist deze week af naar Stockholm voor de finale. Zij werpt haar blik op de finalisten.

“De torenhoge favorieten zijn oude bekenden Måns Zelmerlöw en Eric Saade. Van die twee lijkt Zelmerlöw de meeste kans te maken op het ticket naar Wenen. Met een ongekend succesvolle social media-campagne, een gevolg van duizenden gillende jonge meisjes en een David Guetta-achtige knaller heeft hij de perfecte formule in handen voor de overwinning tijdens zijn derde Melfest-deelname. De act is bovendien zeer goed verzorgd.

Saade kreeg het publiek nog op de banken tijdens de eerste voorronde met zijn Sting, maar het nummer lijkt op voorhand te zwak om met name de jury’s definitief te overtuigen. Ook werd tijdens de liveuitvoering in Göteborg binnen een halve minuut duidelijk dat de vocale prestaties van Saade niet bepaald zijn sterkste kant zijn.

Jon Henrik Fjälalgren - Jar är FriEen levensgevaarlijke outsider voor de overwinning is Jon Henrik Fjällgren, die vorig jaar de Zweedse versie van Idols, Talang Sverige, op zijn naam schreef. Fjällgren werd op jonge leeftijd geadopteerd door een Zweedse familie uit Lapland, en de traditionele invloeden van deze bevolkingsgroep komen ook veelvuldig terug in zijn bijna tekstloze nummer Jar är Fri (Manne Liem Frije). Bij de derde voorronde in Östersund was hij mateloos populair, en het lijkt ondenkbaar dat zowel de jury’s als de televoters een dergelijke opvallende act meer punten toekennen dan het popgeweld van Zelmerlöw en Saade.

Wat minder kansrijk voor de overwinning is onder andere de inzending van Melfest-veteraan Magnus Carlsson, die met het schlagernummer Möt Mig i Gamla Stan zijn 8e deelname bekroonde met een directe finaleplaats. Ook Jessica Andersson, die Zweden vertegenwoordigde in 2003 als deel van het duo Fame, lijkt het met haar ballade Can’t Hurt Me Now moeilijk te gaan krijgen, en voor JTR en Isa, met hun vrolijke meezingers, lijkt een overwinning nagenoeg onmogelijk, als we de voorspellingen moeten geloven. Voor ESC Daily is dat jammer – als Australisch georiënteerde website volgen wij de verrichtingen van JTR natuurlijk met speciale aandacht.

Mariette oogstte lovende kritieken voor haar nummer Don’t Stop Believing, maar of het genoeg gaat zijn om een serieuze bedreiging te vormen voor Zelmerlöw, Saade en Fjällgren valt nog te bezien.

Van de acts die uit Andra Chansen komen lijkt iedereen eigenlijk bij voorbaat kansloos. Dit hooguit met uitzondering van Linus Svenning, die misschien kan putten uit zijn grote fanbase die hij bij zijn deelname vorig jaar opbouwde. Meer dan een speldenprikje zal hij waarschijnlijk echter niet uit kunnen delen.

In onderstaand overzicht geef ik mijn kanshebbers op de overwinning aan:

 1. Måns Zelmerlöw *****
 2. Jon Henrik Fjällgren *****
 3. Eric Saade ****
 4. Mariette ***
 5. Magnus Carlsson **
 6. Linus Svenning **
 7. JTR **
 8. Isa *
 9. Jessica Andersson *
 10. Hasse Andersson *
 11. Dinah Nah *
 12. Samir och Viktor *

One Response to “Emma’s Opinie • Wie stopt Måns en Eric in Zweden?”

 1. eric says:

  Måns Zelmerlöw maakt gebruik van zijn eigen lichtshow cq achtergrond. Ik vind dat dat verboden moet worden op het ESF.
  Dat wil zeggen iedereen maakt gebruik van de licht en leds die beschikbaar zijn in oostenrijk.
  Met dit soort dingen gaat straks iedereen zijn eigen stage meenemen. het gaat uiteindelijk om het liedje en van kwaad tot erger wordt het straks de hans klok magic show.
  hetzelfde als met de vlaggen is was het een kleine vlag in publiek en bijna zagen we geen artiets meer.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *