LIVE • Erik’s Eurovizier (1)

Het Songfestivalnieuws komt deze weken via vele kanalen naar je toe. Vaak is het veel van hetzelfde. Als journalist maak je, naast het nieuws van de dag, ook veel randzaken mee die de thuisblijver nooit zou beleven. Dus richt ESF Magazine in de rubriek ‘Erik’s Eurovizier’ het vizier op wat juist níet in het nieuws komt, maar hier wel de sfeer bepaalt. • Door: Erik Bolks •

Het is dinsdagochtend. De geplande shuttlebus voor de pers naar de arena komt niet opdagen op de juiste locatie en het hotelpersoneel stuurt me ook nog eens naar de verkeerde opstapplek. Samen in transportleed belanden, schept altijd een band. Zo kom ik in gesprek met Kath Lockett, gekleed in een rood shirt met daarop de pop-icon van Witrussische TEO. ‘Join us!’ roept ze.

Kath is Australische maar woont in Genève, vanwege een baan van haar man bij de VN. Zelf is zij freelance writer. In Zwitserland raakte ze betrokken bij het Junior Songfestival en nam ze het PR-stokje over van ‘Sietse & Jarmo’. Samen met een collega bemoeide Kath zich met het Junior Songfestival om het weer op een nieuw level te brengen. ‘Toen ik eind vorig jaar in Kyiv was en de opstand net begon ontmoetten Olga van de delegatie van Witrusland en ik elkaar. Dat klikte zo goed dat ik gevraagd werd in het PR-team van Belarus mee te draaien.’ legt ze uit. Alsof het de normaalste gang van zaken is dat een in Zwitserland wonende Aussie voor Wit-Rusland in Denemarken aan een PR-klus bezig is.

KathTerwijl Kath en ik een zonnige wandeling langs de Kopenhagense kades maken, richting de taxiboot, raken we aan de praat over TEO. Kath is namelijk ook de biografe van de Wit-Russische kandidaat voor 2014. Zij moet TEO voorbereiden op de echte persconferenties van volgende week. Hij spreekt nauwelijks Engels, en dus stampen ze  Engelse antwoorden op de meest voorkomende en gemakkelijke vragen. TEO blijkt trouwens wel geweldig accordeon te spelen – eigenlijk is hij een multi-instrumentalist. Misschien een ideetje voor de persconferentie, opper ik?

TEO wil geen ‘Cheesecake’ genoemd worden en dus is Kath nog op zoek naar mensen die hem een nieuwe troetelnaam willen geven. Daarvan wordt dan een filmpje gemaakt, wat TEO dan weer kan gebruiken tijdens een persconferentie. Je zou niet zeggen dat Kath pas drie maanden voor TEO werkt. ‘Sterker nog, ik heb hem gisteren pas voor het eerst ontmoet’. Ze legt uit dat het heel intiem voelde omdat ze natuurlijk als zijn biografe voor Eurovisie hem het hemd van het lijf heeft moeten vragen. ‘De knuffel was dan ook wederzijds heel hartelijk, want je kunt natuurlijk niet iemand bevragen en doorzagen, terwijl je zelf niets bloot geeft’. Ingewikkeld ging het wel, want alles moest via een tolk.

Terwijl we zo babbelen en genieten van het uitzicht van de veerdienst, schiet mij te binnen dat Steef nog iemand zoekt voor zijn ESC-Daily talkshow (een Australisch programma NB!). Liefst een mondig type en ook nog eens bij voorkeur een vrouw. Soms moet je een goal voor open doel gewoon maken, het leven is immers vol aangeboden kansen. En dus mag Kath even TEO promoten voor heel Australië.


1 Comment


  1. // Reply

    Erik it was a pleasure to meet you too! That’s the wonder of Eurovision: being able to meet nice guys like you! Kath xo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *