Erik’s EuroVizier (2) • Op de rode loper

Zondag was het officiële welkom van alle landen in de stad Wenen. Op zaterdagavond vond nog het mega-evenement Life Ball (benefiet i.v.m. aids) plaats op het Rathausplatz. In een modeshow werd een ‘Best of Jean Paul Gaultier’ geshowd

en over een rode loper van 200 meter traden tal van bekende wereldburgers (Rosanne Barr, Paula Abdul, etc) aan gekleed in fraaie kostuums; thema ‘gold’. • Door: Erik Bolks •

Zondagmiddag is het de beurt aan alle landen om hun entree te maken over deze lange loper. Met Sandy, die ik eerder ontmoet had in het perscentrum, heb ik afgesproken om te helpen met het maken van een rode loper reportage. Die gaat nu de hele wereld over.

Omdat het langs de loper megadruk is met pers aan de ene en fans aan de andere zijde, vrezen wij dat we met een paar quotes wel tevreden moeten zijn. Ik oefen dus in het aandacht trekken van Andy Knoll (de Oostenrijkse Cornald Maas). In mijn beste Duits lukt het mij om een chitchat te hebben. Het geluid en beeld zijn goed en dus gaan we d’r voor. Sandy heeft een lijst met de startvolgorde en ik schrijf snel overal even wat voornamen bij en eventueel een snelle vraag.

Uiteraard opent Conchita Wurst het rode-loper-bal. Die neemt er natuurlijk uitgebreid de tijd voor, want na deze Wenen-editie zal het typetje van Thomas Neuwirth beduidend minder aandacht gaan krijgen. Nederland moet als derde de loper op maar al snel loopt de Nederlandse delegatie op kop. De meeste delegaties genieten volop.redcarpet

Trijntje moet natuurlijk bevraagd worden over de verschillende jurken, want dat is – hoe onzinnig ook – toch nieuws. De opdrachtgever waar Sandy filmpjes aan aanlevert, wil graag van alle artiesten weten of die liever in comfortabele of sexy outfits optreden. Uiteraard antwoordt iedereen hier hetzelfde op, dus al snel vraag ik heel andere dingen en probeer vooral oogcontact te maken terwijl Sandy het camerawerk doet.

Naast ons staan een paar irritante Aziaten van MangoTV. Ze dringen voor en roepen door andere interviews heen. Artiesten hebben dat in eerste instantie natuurlijk niet door en doen braaf hun PR. Wij hebben wel 40x ‘Ni hao’ langs horen komen en bijna even zo vaak delegatieleiders horen zuchten. Gelukkig heeft het ook een voordeel want Edurne zingt even een regeltje, Israel doet een dansje en terwijl het hoofd pers ongeduldig staat te wachten kan ik een interview met Duitsland regelen.

Zo krijgen wij niet alleen Conchita en eerder genoemde artiesten voor de camera maar ook: Litouwen, Denemarken, Armenië, Finland, Slovenië, Georgië, Zweden, Zwitserland, de drie presentatrices, Israël, Oostenrijk en Tsjechië. Die laatste wordt onze instant favoriet. Marta herkent mij van de persconferentie en met non-verbale communicatie kan ik haar met Vaclav op 7 meter afstand ‘binnenhalen’. Het duo is heel spontaan en als het orkestje op de achtergrond ABBA’s Waterloo inzet, improviseert Marta er meteen op los, terwijl Vaclav haar bijvalt.

Sandy kan tussen alle interviews door nog wat mooie shots maken van ongemakkelijke schoenen, van vlaggetjes, een voorbijglijdende rolstoel (Polen) en jurken ‘ter opvulling’. Omdat Vaidas uit Litouwen mij tijdens het interviewtje herkent, wordt dat shot een beetje onbruikbaar en dus kan ik ook refereren aan Eurovision in Concert waar Monika het per ongeluk over ‘victims’ had in plaats van ‘victory’. Vaidas weet ‘t ook nog. Erg leuk als artiesten jou ook herkennen in plaats van alleen andersom.

Pas na ruim twee uur buffelen, geven wij er de brui aan. Het is tijd voor een drankje! Met een avondbriesje op het dakterras en enorm veel ruw materiaal voorhanden maken we thuis een eerste selectie, die vervolgens nog teruggebracht wordt tot een filmpje van zes en een halve minuut. Dat gaat op de FTP-server. Nu is het afwachten wat ‘men’ er van maakt. Het levert uiteindelijk zeker drie filmpjes op. Een hele korte Nederlandse over Trijntje, een wat langere Duitse en weer en andere in het Engels. Van Sandy krijg ik op mijn verjaardag (de dinsdag) een linkje naar een afgemonteerd filmpje ‘voor de leuk’. Sandy en ik zijn een leuke Songfestival-ervaring rijker! Tevreden kijken we elkaar aan: Volgend jaar weer!?!?

Filmpje Voor de leuk (klik hier). Bijna 10 minuten

Filmpje heel kort met Trijntje fragmenten van ons er in verwerkt (klik hier).

Filmpje in het Duits, wat uitgebreider dan die hierboven (klik hier).

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *