Erik’s Eurovizier (3) • Olympische Spelen

Het Songfestivalnieuws komt deze weken via vele kanalen naar je toe. Vaak is het veel van hetzelfde. Als journalist maak je, naast het nieuws van de dag, ook veel randzaken mee die de thuisblijver nooit zou beleven. Dus richt ESF Magazine in de rubriek ‘Erik’s Eurovizier’ het vizier op wat juist níet in het nieuws komt, maar hier wel de sfeer bepaalt. • Door: Erik Bolks •

Achter de schermen is het een heel druk gebeuren om alles soepel te laten verlopen. Veel landen brengen nogal wat attributen met zich mee, waardoor het Songfestival soms bijna de Olympische Spelen lijkt. Een sport is het, zeker voor het podiumteam. Het grote decor dat opgebouwd lijkt uit kubusframes, heeft aan de achterkant een grote hellingbaan waar alle attributen het podium op en af gereden worden door twee grote dubbele deuren (naar ik schat zes meter hoog). Je ziet er niets van tijdens de uitvoeringen, maar vanuit de zaal kun je alles mooi volgen.

deurenRusland maakt het erg bont met attributen: er komt een wip-wap in voor en een halfrond scherm dat dichtgeklapt wordt. Het idee daarachter is compleet onduidelijk, maar heeft wellicht te maken met de titel, zodat het een zonnetje moet voorstellen. De tweelingzusjes dragen ook nog een glazen buis die later twee buizen blijken. Dat zal er mee te maken hebben dat ze een eeneiige tweeling zijn. Ook de paardenstaarten zijn aan het begin van het nummer in elkaar vervlochten alsof ze siamees zijn.

Griekenland gebruikt een trampoline, Azerbeidzjan met een trapeze-artieste, Oekraïne een tredmolen, Montenegro komt met een ijsdansster op skeelers. Die skeelers veroorzaken op het podium een soort tinkerbelspoor. Dat kan omdat onder het podium een vloeistof zit die kan reageren op beweging en dan licht geeft, zodat dit bij dans en dus ook skeelers een prachtig effect kan geven. Dit podiumvloertje komt overigens uit Nederland.

Zweden heeft een poolster in het lichtplan zitten en daarvoor moet een gigantische discobol omhoog getakeld worden. Gisteren bij de juryfinale heeft bij het plaatsen van die bal waarschijnlijk één van de podiummensen  één van de spots op de grond aangeraakt waardoor deze precies 180 graden gedraaide en de wigwam van licht een dissonant kende. De Zweedse delegatie heeft geklaagd en gevraagd of de jury opnieuw kon stemmen, maar dan met het beeld van de middagrepetitie. Vraag is of dat überhaupt positief zou werken als de EBU zou instemmen.

Voor San Marino wordt naast een verhoging met het grote schelpendoek een heuse vleugel het kleine bijpodium opgereden. Dit is enkel en alleen om Ralph Siegel, die immers de hele San Marinese delegatie schijnt te financieren, zijn anderhalve seconden in beeld te geven.

Bij Estland is dan wel geen sportattribuut op het podium te vinden, maar is de act zelf een gymnastiek-oefening. Vocaal lijkt dat een grote uitdaging, maar wie in de zaal zit, ziet dat naast het podium in het donker drie achtergrondzangeressen staan. Wanneer Tanja het refrein inzet, nemen zij de zang bij de lange noten over, zodat Tanja kan ademhalen.

pollpunkOostenrijk heeft dan wel geen attributen maar komt met een oeroude circusattractie op de proppen; de zogenaamde vrouw met baard. In werkelijkheid is dat altijd al een man in een jurk geweest. Wurst is de zoveelste travestie-act op het Eurovisiepodium dat je er zo langzamerhand een beetje moe van zou worden. De IJslandse mannen van Pollapönk maakten een ludiek statement tijdens de rode-lopersessie, de aanloop naar de officiële opening afgelopen zondag. Zij verschenen ook in jurken, in alle kleuren van de regenboog.

Overigens lijkt vanuit de zaal het optreden van Ilse en Waylon helemaal nergens naar. Het is bijna saai omdat ze de hele tijd maar stil staan en je vanaf de tribune de blikken van Ilse en Waylon niet kan zien. Gelukkig hangen er ook grote beeldschermen in de lucht waarop je kunt zien hoe het op TV zal komen. En dat ziet er prachtig uit. De closeups worden gemaakt met een running camera en die man zie je dus samen met iemand die de kabels in de gaten houdt de hele tijd rondjes om de Nederlanders rennen.


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *