Erik’s EuroVizier (1) • Wereldwijf in Wenen

Het Songfestivalnieuws komt deze weken via vele kanalen naar je toe. Vaak is het veel van hetzelfde. Als journalist maak je, naast het nieuws van de dag, ook veel randzaken mee die de thuisblijver nooit zou beleven. Dus richt ESF Magazine in de rubriek ‘Erik’s Eurovizier’ het vizier op wat juist níet in het nieuws komt, maar hier wel de sfeer bepaalt. • Door: Erik Bolks •

In het perscentrum kom je altijd leuke mensen tegen. Sandy Verhoeve is geboren in het jaar nadat haar naamgenote Shaw het Songfestival won, toevallig ook in Wenen. Sandy is toen naar haar vernoemd en nu is de cirkel rond, want Sandy is in Wenen voor het tweede festival in de Oostenrijkse hoofdstad. Sinds anderhalf jaar woont zij hier. Als voormalig redacteur van het NOS-journaal heeft zij haar baan opgezegd en nu is zij als freelance-journalist aan de slag voor ZoominTV.

Voor ZoominTV maakt ze songfestival-items. De korte filmpjes die zij opstuurt worden dan ge-edit en voorzien van voice-overs in diverse talen: Nederlands, Duits, Portugees etc. Nieuwsgierig als ik altijd ben, wil ik weten naar wie zij op pad gestuurd wordt: Trijntje natuurlijk, Duitsland, Finland, Moldavië en Polen. Het zijn niet bepaald de muzikale hoogstandjes die aan de tand gevoeld moeten worden; Moldavië namelijk vanwege de leren pakjes, Finland vanwege de verstandelijk beperkten en Polen vanwege de wielen. ‘Dat is natuurlijk wel nieuws’.

sandywenenNadat ze alle 2015 bijdragen had bekeken heeft Sandy een lijstje gemaakt van 10 landen die haar zijn bijgebleven. Daar staan een paar verrassende landen bij als San Marino en Tsjechië, maar ook de vaker genoemde als Italië, Zweden, Estland. Het is haar eerste keer op een Songfestival. Wat valt haar eigenlijk op? ‘Dat het niveau zo hoog is.’  De Oostenrijkse voorronde heeft ze nauwlettend gevolgd en Sandy is helemaal in haar nopjes met de Makemakes. Daarover kun je meer lezen in haar blog die ze voor ‘Wereldwijven’ van LINDA schrijft: wereldwijfinwenen

Inmiddels heeft ze Slovenië, Oostenrijk en, ‘Sorry’, zegt ze, ‘toch ook San Marino’ op haar favorietenlijstje staan. Zelf is ze wel van de Twitter en keek het Songfestival vroeger vooral met de tv aan en op het tweede scherm vanwege grappen die gemaakt werden een Twitterscherm. Het lol hebben over andere bijdragen is ook wel een beetje een leuke traditie, maar ‘misschien dat het me daarom minder was opgevallen dat het niveau best wel hoog ligt de laatste jaren,’ erkent Sandy.

Op Twitter heeft ze ook de berichten over Trijntje met een glimlach gevolgd. En zo komen wij te praten over de jurk van Trijntje. Sandy zegt daarover dat ze eerst dacht dat het een PR-stunt was. “Maar Trijntje maakt eigenlijk een mooi statement: ‘Ik ben een vrouw! Ik ben een artiest! Ik ben een zangeres!’ En daar staat ze dan, best stoer en gewaagd hoor!” Het viel haar op dat in het perscentrum toch best hard geklapt werd voor Trijntjes optreden en jurk.

Tot slot komen we ook nog even te praten over de impact van het Songfestival op Oostenrijk. Oostenrijk is een behoorlijk conservatief land. Wat dat betreft heeft de bewuste keuze voor Conchita als inzending en later de winst heel veel in gang gezet. Door de vele optredens op TV en haar sympathieke voorkomen is Wurst nu volledig geaccepteerd en ook homoseksualiteit minder een issue.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *