Europinion (12) • Shannon uit Nederland

In de rubriek ‘Europinion!’ laten we mensen aan het woord die graag met een eigen opiniestuk of column willen reageren op datgene wat er zich nu in de media speelt omtrent het songfestival. Dat kunnen liefhebbers van het songfestival zijn en fans, maar net zo goed mensen die hun neus ophalen voor het festival. Shannon van den Broek is zelf ook (amateur-)muzikante en groot songfestivalfan. Recent bezocht zij voor het eerst Eurovision in Concert.

• Eindelijk een echte songfestivalbeleving •

Ongeveer twee uur van te voren staan we al in de rij bij de Melkweg. Eindelijk ga ik het meemaken: het Eurovision in Concert. En natuurlijk willen we een goede plek veroveren. Ik ben nogal klein en anders zie ik niks….

Om half 19:30 mogen we naar binnen en als het dan een uur later vol is mag het dan eindelijk beginnen. Ik ben er helemaal klaar voor! We hebben ook nog eens een mooi plekje waar we alles kunnen zien. Edsilia en Cornald presenteren deze avond en dit begint al leuk met de grappen van Edsilia en natuurlijk zingt zij ‘Hemel en Aarde’. Daarna is het de beurt aan alle artiesten dit jaar. Op basis van de optredens geef ik mijn mening en een prognose voor Wenen:

Polen mag beginnen en ik geef toe dat ik haar liedje saai vond. Ik vond haar ook niet zo goed bij stem. Het liedje is wel aardig, maar de live vertolking vind ik niet zo sterk. Ze zit in een rolstoel en dat gaat punten scoren. Dus ik verwacht wel dat zij de finale gaan halen. Montenegro heeft mij aangenaam verrast en ik verwacht (en hoop) dan ook dat hij doorgaat naar de finale. Ik vond zijn stem te gek. Het liedje bouwt mooi op en past precies bij de Oost Europese sfeer. Dan Letland. Wat een powervrouw is dat. Ik ben van mening dat het een hele goede zangeres is en ik vind het refrein van het liedje ook sterk. Maar om het refrein heen is het waarschijnlijk niet sterk genoeg. Ik verwacht dat Letland niet doorgaat, maar ik hoop het wel! Zij is één van mijn favorieten!

Moldavië: knap dat dansen en zingen tegelijk. Ook helemaal geen slechte zanger, maar ik verwacht geen finaleplaats. Zo´n liedje hebben we namelijk al zo vaak gehoord. Dan Griekenland, ik verwacht geen finaleplaats. Het liedje is aardig en haar stem is goed, maar ik vind het toch niet sterk genoeg. De teleurstelling voor mij kwam bij Albanië. Ik hield van dat liedje, maar ik vond dat ze het niet kon waarmaken live. Uiteraard gaat dit liedje gewoon naar de finale en wellicht een top 10 notering.

Macedonië was wel oké, maar het liedje vind ik saai en verwacht dat dit liedje niet doorgaat. Hongarije is een peace song. Het sprak mij niet echt aan, maar dit gaat waarschijnlijk wel door. Dit keer kwam de zangeres alleen, maar met meer zangers erbij wordt het denk ik alleen maar mooier en zal Europa zeker aanspreken. Het Verenigd Koninkrijk is een soort van toneelstukliedje. Ik denk dat dit nummer redelijk gaat scoren, maar zeker geen top 10 notering. Persoonlijk vind ik dit een slecht nummer.

De goede zangeres uit Georgië, komt ook sterk en mysterieus over. Ik denk dat dit gaat scoren en eventueel een top 10 notering. Wit-Rusland vond ik wel mooi met die viool, maar de zanger komt niet sterk over. Ik verwacht dat ze niet doorgaan. En toen kon het feestje beginnen met de powervrouw uit Servië. Ik vind de boodschap van het liedje mooi en ik denk Europa ook, dus ik verwacht een finaleplaats. Cyprus vond ik saai en ik verwacht geen finaleplaats voor hem. Die rustige liedjes vallen dit jaar wat tegen.

En daar is Duitsland. Goeie stem en weer een powervrouw. Ik verwacht wel een top 10 notering. Over Frankrijk durf ik bijna niks te zeggen, want ik vind het liedje slecht, maar de zangeres zong dit erg mooi! Ik verwacht dat dit laag gaat eindigen in de finale. Israël“I´m a Golden Boy!” Wij gingen los! Gaat zeker de finale halen en wellicht top 10? Ik gun het hem! Super leuk nummer!

Slovenië heeft een goed nummer, maar kwam bij mij toch niet echt over. Toch sterk genoeg om door te gaan en waarschijnlijk een top 5 notering. Oostenrijk was best goed en het nummer is goed, maar niet meer dan dat. Het is dat ze al in de finale staan… Ook had ik een kleine teleurstelling bij Noorwegen. Het was af en toe niet zuiver, helaas. Maar nog steeds één van mijn favorieten en ik verwacht een top 5 notering! Top nummer!

Het duo uit Litouwen vind ik niet goed en niet slecht. Toch ontbreekt er iets. Ik verwacht geen finaleplek. Van Azerbeidzjan denk ik dat Elnur wel doorgaat naar de finale. Al vond ik zijn zang niet heel sterk, dit liedje gaat vast scoren. Verrassend goed is Australië. Dit gaat zeer goed scoren. Top 10 zeker! Lekker nummer! Dan nog een lekker ding… huh… nummer. Zweden, fantastisch! Wat een heerlijk nummer! Verwacht top 3 notering en waarschijnlijke winnaar.

Ten slotte ons land: Nederland. Het wordt een net wel, net nietje. Haar stem is zeker goed genoeg, maar ik twijfel aan haar performance. Ik durf bijna niet te verwachten dat ze door gaat, maar ik doe het toch: Trijntje gaat door naar de finale. Mijn oordeel, deze landen gaan absoluut naar de finale en hoog scoren: Zweden, Georgië, Australië, Albanië, Duitsland, Israël, Slovenië en Noorwegen.

Zelf jouw eigen visie geven op het songfestival? Of ben je het compleet oneens met de redactie? Schrijf jouw eigen opiniestuk of column en mail ‘m aan de redactie van •• ESF MAGAZINE ••, esfmagazine@live.com. Voor eerdere bijdrages van Europinion! gastcolumnisten, kijk in ons Archief


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *