Eurovisie Hattricks (2) • Wind

In de reeks ‘Eurovisie Hattricks’ neemt de redactie van ••ESF Magazine •• songfestivaldeelnemers onder de loep, die minstens drie keer hebben meegedaan aan de muziekwedstrijd. Wat voor impact hebben zij gehad voor festival en wat heeft het henzelf opgeleverd? Vandaag in deel 2: de groep Wind uit Duitsland.

De Duitse schlagerband Wind heeft door de jaren heen veel wisselingen in de formatie gekend. Nog altijd is de groep actief, maar van de originele bandleden is niemand meer aanwezig. Die originele line-up was wel bijzonder succesvol, met name op het songfestival. Vooral in het oprichtingsjaar 1985, met een tweede plaats.

1985 – Für alle
Alexander ‘Ala’ Heiler, Christine von Kutschenbach, Rainer Höglmaier, Willie Jakob, Sami Kalifa en Petra Scheeser besloten in 1985 voor hun kans te gaan. De groep zond het liedje ‘Für alle’ in bij Ein Lied für Göteborg, de Duitse preselectie voor het Eurovisie Songfestival.

Componist Hanne Haller bleek een gouden greep te hebben geplaatst. Niet alleen was zij de initiatiefneemster tot het formeren van de band, ook de compositie die de grote doorbraak voor de groep zou betekenen kwam van haar hand. De zege ging naar Bobbysocks uit Noorwegen, maar Duitsland was dicht bij een tweede overwinning. Jaren later zou ‘Für alle’ nog gecoverd worden door de Nederlandse volkszanger Frans Bauer.

1987 – Lass die Sonne in dein Hertz
Slechts twee jaar later keert Wind alweer terug op het festival, in het jaar dat Marga Bult Nederland ook naar een mooie klassering zingt. De groep was wel niet meer hetzelfde als 2 jaar geleden, Rainer Höglmaier en Willie Jakob verlieten de groep en Andreas Lebbing kwam erbij.

Opnieuw greep Duitsland net naast de overwinning, die wederom naar Johnny Logan uit Ierland ging. Duitsland is überhaupt vaak op de tweede plaats geëindigd. Alleen Nicole en Lena wisten ooit wel het festival te winnen. Toch heeft de deelname in Brussel voor de groep Wind veel opgeleverd. Het nummer ‘Lass die Sonne in dein Hertz’ eindigde dan wel “slechts” als tweede, het is wel hét nummer geworden waarmee de groep in heel Europa bekend werd. Nog altijd zingt de groep het altijd en is het een welkomstlied als je de website van Wind bezoekt.

1992 – Träume sind für alle da
In 1990 gingen ook Heiler en von Kutschenbach weg bij de groep zodat ze nog maar met 3 leden overbleven. Een jaar later ging Lebbing ook nog eens weg, maar dan kwamen Oliver Hahn, Stefan Marò en Albert Oberloher bij de groep. De groep schreef zich in voor Ein Lied für Malmö met het liedje’ Träume sind für alle da’. De mensen hadden vertrouwen in de groep die al twee keer tweede werd. En dus mocht Wind opnieuw naar het songfestival gaan.

Net als vorige week blijkt de derde poging van een artiest of groep die een comeback maakt de minst succesvolle te zijn. Hoge verwachtingen, maar een uitermate teleurstellende zestiende plaats zorgt voor een trieste aftocht van de groep Wind in 1992.

Betekenis Wind op het festival
Na het echec in 1992 hield de groep zich even gedeist op songfestivalgebied. In eigen land was dat allerminst het geval. Sinds 1997 heeft de groep nog 15 hitnoteringen behaald met hun singles. Wel verlieten de stichtende leden Scheeser en Kalifa de groep en kwamen er weer nieuwe zangers in de plaats.

In 1998 namen ze samen met rapzangeres Diana mee aan de Countdown Grand Prix, maar een nieuw avontuur was hen dit keer niet gegund. Tegenwoordig is de groep gekrompen naar een trio. Andreas Lebbing, Iris Criens en Carolin Frölian zingen met name hits uit het verleden. De kans dat Wind in de geslinkte formatie ooit nog terugkeert op het festival lijkt bijzonder gering, maar de successen uit de jaren ’80 pakt niemand de groep ooit meer af.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *