Eurovisie Hattricks (9) • Sigga

In de reeks ‘Eurovisie Hattricks’ neemt de redactie van ••ESF Magazine •• songfestivaldeelnemers onder de loep, die minstens drie keer hebben meegedaan aan de muziekwedstrijd. Wat voor impact hebben zij gehad voor festival en wat heeft het henzelf opgeleverd? Vandaag in deel 9: De IJslandse Sigríður Beinteinsdóttir.

In 1986 deed IJsland voor het eerst mee aan het Eurovisie Songfestival. Een groot succes was het aanvankelijk niet. De eerste vier deelnames op rij eindigde het land aan de onderkant van de ranglijst. Daarna werd er zeer sporadisch een klein succes behaald. Dat gebeurde voor het eerst in 1990, toen de groep Stjórnin van de partij was. Één van de leden van die groep zouden we nog vaker terug zien op het festival: Sigríður Beinteinsdóttir, die haar naam voor de gelegenheid in Sigga veranderde.

1990 – Eitt lag enn
Stjórnin dus in 1990. De groep bestaat uit two artiesten. Sigga dus, samen met Grétar Örvarsson. Er deden in Zagreb in 1990 22 landen mee, IJsland werd meer dan verdienstelijk vierde. Tot aan 1999 zou dit het beste resultaat van het land blijven.

Vanuit Portugal en het Verenigd Koninkrijk kwamen er twee keer 12 punten binnen voor IJsland. Nederland was één van de weinige landen die geen enkel punt voor ‘Eitt lag enn’ over had.

1992 – Nei eða já
Nadat IJsland een jaar later opnieuw een teleurstellend resultaat heeft behaald, gaat het duo opnieuw. Stefan & Eyfi werden slechts vijftiende in 1991. Sigga en Grétar krijgen wel versterking in de groep Heart 2 Heart. Sigrún Eva Ármannsdóttir en Friðrik Karlsson voegen zich bij het duo.

In Malmö, waar het festival ook dit jaar wordt gehouden, eindigt het viertal op de zevende plaats. Na de vierde plek van 1990 het beste resultaat van IJsland tot zover. Het nummer werd na het festival ook in het Engels uitgebracht als ‘Time after time’.

1994 – Naetur
In 1993 eindigt IJsland met Inga opnieuw in het rechterrijtje. Als de zus van Sigga, Sigrun, een zege boekt in de IJslandse voorronde is het land niet erg positief. Kan zij de ballad over de kracht van de nacht wel dragen? En is het arrangement sterk genoeg? Het antwoord luidt: nee. Frank Macnamara neemt het lied van Friðrik Karlsson onder handen en wordt besloten dat Sigga het gaat uitvoeren.

Het heeft niet het gewenste effect. Sigga eindigt al twaalde en aan haar reeks successen komt in Zweden een eind. In 2007 keert ze nog wel terug als achtergrondzangeres van Eiríkur Hauksson, die niet door de halve finale heen komt.

Betekenis Sigga op het festival
Sigga heeft meer aan het Eurovisie Songfestival gehad dan het festival aan haar. Na haar eerste solo-alum in 1993 komt pas na de drie deelnames in 1997 het eerste succesvolle album ‘Sigga’. In de jaren die volgen, tot aan tegenwoordig, brengt ze nog meer succesvolle platen uit. Tenminste, succesvol in IJsland, daarbuiten kent vrijwel niemand haar.


1 Comment


  1. // Reply

    Naetur mag dan de laagste klassering hebben behaald, het is wel mijn favoriete inzending van Sigga. Overigens was de concurrentie in 1994 met een flink aantal nieuw deelnemende (voormalige oostblok)landen met bewijsdrang behoorlijk groot. Sigga kreeg een vervelende startpositie (5e, bovendien in een reeks met 7 rustige nummers op rij) en bestond het deelnemersveld vooral uit zangeressen met ballades. Veel vissen in dezelfde vijver dus en dan toch nog 12e worden is bijna net zo knap als de 7e plaats van ‘Nei eða já’

    Overigens heeft Simone Kleinsma het nummer ‘Naetur’ nog gecovered.
    In haar Nederlandse heet het nummer ‘Kus me’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *