Festival schaalt op na keuze voor MEO Arena in Lissabon

Dinsdag maakten de EBU en de Portugese omroep RTP bekend dat het Eurovisie Songfestival in 2018 zal plaatsvinden in de MEO Arena in de hoofdstad Lissabon. Een iets grotere venue, ten opzichte van de laatste jaren. Wat betekent dit als Nederland ooit zou winnen?

Venues van de laatste jaren geven aan dat alleen Ziggo Dome en Ahoy een optie zijn als Nederland weer eens zou winnen.

Door: Dennis van Eersel

Na de impact op de kijkcijfers van vorig jaar is er dit jaar geen clash met de halve finales in de Europese voetbaltoernooien. De data zijn vastgesteld op 8, 10 en 12 mei. En die zullen – hoe verfrissend na vorig jaar – waarschijnlijk niet meer wijzigen.

De MEO Arena aan de kustlijn van Lissabon is oorspronkelijk gebouwd voor de Expo ’98. Voordat dit complex er stond waren grote concerten, sportevenementen en congressen niet mogelijk in de stad. Bestaande gebouwen in Portugal konden maar maximaal 4.000 toeschouwers aan. Ook technische voorzieningen voor bijvoorbeeld live-uitzendingen op televisie waren niet aanwezig.

In de afgelopen vijftien jaar traden veel wereldsterren op in de MEO Arena, zoals Madonna, Green Day, Muse, Shakira, Lady Gaga en Rihanna. De capaciteit van de concertarena ligt op de 20.000 toeschouwers. Daarmee lijkt de EBU weer iets op te schalen qua venue.

Locaties in de laatste jaren

Na de grote operatie in Azerbeidzjan, met een splinternieuwe venue voor het festival van 23.000 toeschouwers, besloot de EBU om het festival te downsizen. Kleinere locaties, minder kosten. Zie hieronder het overzicht van de venues in de laatste jaren voor het festival:

2017, International Exhibition Center Kiev – 11.000
2016, Ericsson Globe Stockholm – 16.000
2015, Wiener Stadhalle Wenen – 16.000
2014, B&W Hallerne, Kopenhagen – 10.000
2013, Malmö Arena, Malmö – 15.400
2012, Crystall Hall, Baku – 23.000

Met de keuze voor de MEO Arena gaat de EBU – al dan niet noodgedwongen vanwege gebrek aan alternatieven in Portugal – weer terug naar een iets grotere locatie voor het festival. Dit biedt ook bepaalde voordelen.

Alles op één plek

In de laatste jaren waren er soms kunstgrepen nodig om het festival in goede banen te leiden. In Kopenhagen moest een gammel tentenkamp worden gebouwd voor de pers en kleedkamers van de deelnemers. In Malmö en Stockholm was de pers zelfs in een ander gebouw geplaatst. Onhandig voor de media zelf, maar ook voor de EBU en artiesten zelf betekent het onnodig gependel tussen locaties in een toch al drukke week.

In Portugal zal alles op één locatie zijn, wat altijd de voorkeur heeft van de EBU. De MEO Arena is ook nog eens uitstekend bereikbaar voor pers, bezoekers en vrijwilligers.

Wat betekent dit als Nederland ooit wint

De laatste jaren in ogenschouw genomen is het aardig om te speculeren wat dit voor Nederland zou betekenen, mocht ons land weer eens het festival winnen. Welke stad en locatie komt in aanmerking voor deze eer? Gezien hotelcapaciteit zijn eigenlijk alleen Amsterdam en Rotterdam een serieuze optie.

In Amsterdam is het ‘nieuwe’ Ziggo Dome natuurlijk een toplocatie, dat met 17.000 toeschouwers in de trend van de laatste jaren past. Ook is er met het blok rondom de Amsterdam ArenA voldoende mogelijk om de pers goede faciliteiten te bieden. Enige probleem kan zijn dat Ajax in de maand mei vaak nog beslissende wedstrijden speelt en er op sommige dagen een te grote piek in die omgeving is.

Wat dat betreft zou Ahoy in Rotterdam een betere keuze zijn. Daar is een locatie waar alles op dezelfde plek mogelijk is, prettig voor de aryiesten en pers. Ook ligt he in een gebied waar geen andere grote evenementen op datzelfde moment plaatsvinden. Met 15.000 toeschouwers is het een slagje kleiner dan Ziggo Dome, maar de vele voordelen die het biedt strepen dat weg.

Voordat de discussie écht relevant wordt zal Nederland eerst moeten winnen in de MEO Arena in Lissabon. Wordt dus hopelijk vervolgd!


One Response to “Festival schaalt op na keuze voor MEO Arena in Lissabon”

  1. Erik says:

    Heb je gekeken naar de maximale capaciteit of het aantal plaatsen voor het Songfestival? Die laatste zijn altijd veel minder dan de maximale capaciteit.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *