Categorized | ALGEMEEN, Erik Bolks

Kiev 2017: Gênante situaties

De eerste repetities geven een goed beeld van hoe de deelnemers aan dit Songfestival ervoor staan. Maar deze eerste week bestaat voor de artiesten uit veel meer dan alleen repeteren. Het is ook een kennismaking met de pers, nationaal en internationaal. Het gaat niet altijd even gemakkelijk, er komen regelmatig gênante situaties voor.

Valentina Monetta, die naast de zojuist bekritiseerde componist zat, antwoordde dat al haar liedjes jazz zijn waarmee ze de definitie even behoorlijk oprekte.

Door: Erik Bolks

Het is inmiddels de vierde dag met persconferenties en zoals Steef al aangaf gaat het vaak helemaal nergens over. Slechts een enkele keer wordt er een vraag gesteld die er toe doet, maar vaak blijft het hangen in oppervlakkig geneuzel. Dat kan nogal eens gênante momenten opleveren.

Zo hadden we vandaag uiteraard na de oefenronde de persconferentie van San Marino. Uiteraard dook de pers vol op Valentina Monetta, die immers voor de vierde keer meedoet. Een ietwat kritische vraag waarom een goede jazzzangeres nou eindelijk eens met een jazz liedje mee zal gaan doen (onderliggend de kritiek op de goedkoop gearrangeerde en gelikte bijdragen die Ralph Siegel haar elke keer in de maag splitst. Valentina (die naast de bekritiseerde componist zat) antwoordde dat al haar liedjes jazz zijn, waarmee ze de definitie even behoorlijk oprekte. Gênant!

Nog gênanter werd het toen geen enkele journalist een vraag voor Jimmy of Ralph Siegel had. Er werd door de gespreksleider nog geforceerd een vraag gesteld aan hem. Mocht hij ook nog even een stukje van een liedje zingen. En net als je denkt dat het wel genoeg is, neemt Ralph Siegel ook zomaar zonder dat het gevraagd wordt de microfoon en begint uitgebreid te oreren over al zijn plusminus 30 inzendingen.

Het kan altijd gênanter. Kijk naar de persconferentie van IJsland en huiver mee. De moderator denkt goed voorbereid te zijn en vraagt Svala naar haar acteerervaringen. ‘I never did any acting.’ Maar ik heb in je biografie gelezen dat je commercials gedaan hebt in je jeugd? ‘No.’ Maar misschien dan reclame jingles ingezongen?  ‘Mwah misschien één of twee? Ik heb wel als kind kerstliedjes ingezongen.

Svala is de dochter van Bo Haldorsson, die zo’n twintig keer meegedaan heeft aan de nationale voorronde. Er wordt haar gevraagd welke dan haar favoriete bijdrage van haar vader is. Svala begrijpt tot ‘vijf keer toe de vraag niet. Tot vervelens toe blijft de moderator aandringen maar Svala blijft de vraag niet begrijpen. Ze antwoordt dat haar vader ‘Nuna’ gezongen heeft, maar dat was de vraag niet.

Nou ja, ze zal er niet helemaal bij geweest zijn met haar aandacht. Ze zal er ook flink de balen ingehad hebben dat de dag na haar de Deense zangeres Anja hetzelfde kleurrijke pakje als zij aanhad op de persconferentie. Maar goed je hebt altijd baas boven baas. Over Jacques Houdeks’ optreden zal ik niet alles verklappen.


One Response to “Kiev 2017: Gênante situaties”

  1. Karin says:

    Jammer dat laatste! Ik had nog wel wat extra sleeze and dirt willen horen!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *