Generale repetitie finale door de ogen van de jury

De generale repetitie waarin de jury’s hun stem in de finale uitbrengen zit erop. Lees hier hoe de 27 deelnemende landen het, met name vocaal, er vanaf brachten. • Door: Steef van Gorkum en Dennis van Eersel •

Hoe meer sterren wij een land geven, hoe hoger wij denken dat de jury’s vanavond de liedjes hebben beoordeeld. Vooral de vocale kwaliteiten hebben voor ons de doorslag gegeven voor de juryvriendelijkheid van de optredens van vanavond:

Slovenie Rating - 3.5 sterren

Maraaya heeft dezelfde vibe en energie als we al vaker gezien hebben. De vocalen blijven goed en het aparte stemgeluid van Marjetka kan een trigger zijn voor jury’s. Wij verwachten dat zij geen rekening houden met de startpositie en dat dit dus niet tegen de Slovenen werkt.

Frankrijk Rating - 3.5 sterren

Een geweldige vocale prestatie van Lisa Angell, vooral tegen het einde van haar lied. Een wat ouderwets nummer, maar wel erg juryvriendelijk denken wij.

Israel Rating - 2.0 sterren

De zang van Nadav is wederom matig. De zaal gaat los en wellicht hebben jury’s hem donderdag ook nog de nodige punten gegeven. Maar in het veld van 27 deelnemers zal dit toch onderaan bungelen vanavond bij de jury’s.

Estland Rating - 4.0 sterren

Geweldige staging, kunstzinnige bijdrage. De vocalen zijn iets zwakker, maar jury’s houden ook sterk rekening met de aard van het lied. Sterke inzending om hoog te eindigen bij de jury’s.

Verenigd Koninkrijk Rating - 1.5 sterren

Een inzending die er erg amateuristisch uit ziet. Heel juryonvriendelijk, ondanks dat er niet slecht gezongen wordt. Zelfs in het kitscherige genre, is dit een matige opvoering.

Armenie Rating - 2.5 sterren

Inga zingt langs haar microfoon heen en is even niet te horen. Amateurfout. Verder leveren de leden van Genealogy een goede prestatie, beter dan maandagavond. Heeft wel problemen in een veld van 27 denken wij.

Litouwen Rating - 3.0 sterren

Weinig nieuws bij Litouwen, dat opnieuw een degelijke uitvoering heeft. Het lied doet niemand kwaad en zal bijna nergens onderaan de ranglijst zijn. Nieuwe jurystem van volledige ranglijst kan dus gunstig uitpakken.

Servie Rating - 2.0 sterren

Erg matige opening van Bojana in de lage noten. Later herstelt ze zeg, al schreeuwt ze wel naar de zin. Een negatief punt vaak bij jury’s. De key change blijft ook een probleem.

Noorwegen Rating - 4.0 sterren

De solo’s blijven een probleem en overtuigen niet. Het is wel beter dan woensdagavond, echter. In de harmonie is dit duo ijzersterk en het lied blijft dermate sterk dat het ongetwijfeld hoog zal eindigen bij de jury’s.

Zweden Rating - 4.5 sterren

Mans blijft een rasperformer en ook jury’s waarderen dat. Misschien niet de beste zanger in de wedstrijd, maar fouten maakt hij in elk geval niet. De timing met de act met het LED-scherm is professioneel en zal ook bonuspunten scoren. Dit is niet makkelijk. Het totaalplaatje is artistiek en krijgt vermoedelijk veel waardering.

Cyprus Rating - 3.5 sterren

John is niet meer zo nerveus nu hij in de finale staat. Televoters vergeten hem misschien tussen Zweden en Australie in, maar jury’s zouden dat minder moeten doen.

Australie Rating - 4.5 sterren

Guy blaast de competitie weg en zou weleens de jurystemmen kunnen winnen in 2015. Een slim, modern lied met hitpotentie. De uiterst professionele uitvoering wordt door jury’s hoog aangeschreven.

Belgie Rating - 4.0 sterren

Een moeilijk lied, dat erg goed wordt uitgevoerd door Loic. Een paar slippertjes terwijl hij op de grond ligt, maar het is hem vergeven. Een voormalig deelnemer aan een talentenjacht, iets wat jury’s vaak waarderen.

Oostenrijk Rating - 3.5 sterren

Een paar kleine fouten bij Dominic, maar al met al een goede performance. Het lied van The Makemakers heeft jury-appeal. Er is waarschijnlijk geen enkel jurylid dat dit land onderaan zijn lijst van 27 zal zetten.

Griekenland Rating - 4.0 sterren

Deze inzending tikt alle boxen aan bij de jury’s. Een foutloos optreden van een oud-winnaar van een talentenjacht. Er zijn alle veel goede zangers en liedjes in de finale, dus ook bij de jury’s zal Maria Elena niet extreem hoog zijn geeindigd.

Montenegro Rating - 3.5 sterren

Liedjes van Zeljko Joksmovic doen het vaak goed bij de jury, door het hele continent. Een gelikte performance van Knez, die het waarmaakt op de avond wanneer hij er moet staan.

Duitsland Rating - 2.0 sterren

Ann Sophie laat geen verpletterende indruk achter. Ze heeft een degelijk lied en voert het redelijk uit, maar er is weinig bijzonders aan. Het muziekgenre is ook niet heel juryvriendelijk, denken wij.

Polen Rating - 2.5 sterren

Jury’s zullen misschien de andere kant op hebben gekeken toen Monika’s vocalen in de semi wat tegenvielen. Zingen is nu eenmaal lastiger voor iemand in een rolstoel. Maar het kan niet zo zijn dat Polen in deze sterke finale bij de bovenste tien van de jury’s is geplaatst. Televoters zullen het mogelijk meer belonen.

Letland Rating - 4.0 sterren

Ook Letland moet het gezien de eigenzinigheid en uitgesprokenheid van haar lied misschien meer van televoters hebben. Wel levert ze een van de beste vocale prestaties van het hele deelnemersveld af. Gaat vast de top-10 halen in beide lijsten.

Roemanie Rating - 3.5 sterren

Voltaj geeft weer hun beste optreden tijdens de juryshow. Knap. Wel is hun lied een openlijke oproep voor diaspora punten en sommige juryleden zullen ze daarom wellicht expres lager zetten in hun ranking. Aan de andere kant is het wel een goed gezongen bijdrage van een juryvriendelijk lied.

Spanje Rating - 2.5 sterren

Edurne snakt en hapt naar adem en zingt een paar keer vals. Ook valt het ons op dat etnische lied mogelijk niet goed valt bij jury’s. Matige compositie. Wij gokken op een plek bij de onderste tien bij de jury’s.

Hongarije Rating - 3.5 sterren

De start van Boggie was beter dan maandag en ze geeft een lieve en vocaal goede performance. De harmonien leveren bonuspunten op. Kan niet lager dan 17de eindigen bij jury’s, dunkt ons.

Georgie Rating - 4.0 sterren

Nina is duidelijk niet meer ziek. Deze talentenjachtwinnaar zingt Warrior werkelijk perfect vanavond. Ook de staging is een stukje vakmanschap dat sommige juryleden met verstand van zaken kunnen oppikken. Het lied an sich is misschien geen juryvoer, de moeilijke noten die Nina allemaal haalt worden wel herkend en hopelijk erkend.

Azerbeidzjan Rating - 3.0 sterren

In een veld met zoveel ballades zou die uit Bakoe weleens het minst juryvriendelijk kunnen zijn. Ook is hij voor een The Voice winnaar wel zwak bij stem. Wat onstabiele noten, vooral in het tweede couplet.

Rusland Rating - 4.5 sterren

Een zeer juryvriendelijk lied, dat vooral in West Europa goed zal vallen. Polina is wat nerveus in de coupletten, maar ijzerster kin elk refrein, vooral de laatste. Een grote uitdager om vanavond de juryvote te winnen.

Albanie Rating - 2.0 sterren

De compositie wordt wellicht hoger aangeschreven dan de vocalen van Elhaida. Was ze in de juryshow op maandag nog redelijk, nu is het weer vals zoals bij de dinsdagshow die we sindag helaas allemaal hebben moeten horen.

Italie Rating - 4.0 sterren

Ignazio (die met dat rare snorretje) is de zwakste van het stel. Daar moet gelijk bij vermeld worden dat de andere twee een bizar hoog niveau halen. In het verleden waren jury’s niet vriendelijk voor pop meets opera op het songfestival. Maar we hebben ook nog nooit een totaalpakket gehad dat zo sterk was in dit genre.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *