In gesprek met Prijspool- toppers Suzanne en Ewoud

Precies twee weken na de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm, had ESF Magazine hoofdredacteur Steef van Gorkum een ontmoeting met Suzanne en Ewoud, de nummers één en twee van de prijspool. Zij vertellen hem over het geheim van hun succes: “Vooral niet teveel in de fan-bubbel terechtkomen.”

Ewoud is, met zijn dochtertje (zie foto), helemaal vanuit België naar Nederland gekomen om zijn prijs op te halen. Voor Suzanne leek de reis naar Bodegraven veel korter, maar de treinperikelen op Utrecht Centraal gooien bijna roet in het eten. Gelukkig zitten we rond een uur of half twee dan toch gezamenlijk aan een kop thee en een stuk appeltaart.

“Het pakket gun ik graag aan Ewoud,” geeft Suzanne meteen aan. “Ik vind het heel leuk om mee te doen met het voorspellen, maar ik draai eerlijk gezegd nooit meer CD’s.” Wel neemt ze een USB-stick mee, en een regenjack dat door de organiserende omroep SVT aan het prijzenpakket was gedoneerd.

Ewoud neemt de promotas graag van haar over. “Ik doe al heel lang mee,” vertelt hij. “Ik volg Steef al sinds 2010, het allereerste begin. Er zijn veel verschillende songfestivalwebsites, maar die lees ik lang niet allemaal. Dit is nu eenmaal mijn favoriet.” Toch heeft hij dit jaar een andere strategie gevolgd dan andere jaren. “Het klinkt misschien gek, maar ik heb juist minder naar de liedjes geluisterd. Dan loop je ook niet het risico dat je al teveel persoonlijke favorieten hebt, die je voorspelling dan vertroebelen.”

Suzanne sluit zich daarbij aan. “Ik heb de meeste nummers misschien maximaal twee keer gehoord. Maar tijdens het festival heb ik wel heel goed de verslagen gelezen. En nadat ik Oekraïne in de halve finale had gezien, dacht ik: dit verhaal is echt, dit gaat aanslaan bij mensen.” Suzanne was de enige die Oekraïne als winnaar had ingevuld. Ewouds kracht zat hem juist in de breedte: hij had als enige acht van de tien landen in de top tien juist voorspeld.

Beiden zagen als één van de weinigen geen plek in de top tien weggelegd voor Servië. Ewoud: “Een sterke vrouw met een serieuze boodschap. Daar hadden we er wel veel van dit jaar, en Oekraïne heeft alle anderen weggeblazen.” Suzanne: “Bovendien was ze misschien ook wel té sterk voor iemand die zingt over huiselijk geweld. Slachtoffers zullen zich niet makkelijk met Sanja kunnen identificeren.”

Bij Litouwen lagen de kaarten juist andersom. Slechts drie van de veertig deelnemers hadden Donny Montell in de top tien voorspeld. Ewoud was één van hen, Suzanne niet: “Ik vreesde het wel, nadat ik het optreden gezien had. Maar ik wilde er gewoon niet aan. Wat een vervelende jongen was dat.”

Voor zowel Ewoud als Suzanne was 2016 hun eerste echte topresultaat in de prijspool. Komende jaren zal er dus met extra aandacht op hen gelet worden. Terwijl Suzanne grapt: “Misschien doe ik gewoon niet meer mee, je moet op je hoogtepunt stoppen,” toont Ewoud zich strijdbaar: “Ik hoop volgend jaar weer goed te presteren. Ik kom graag nog eens naar Nederland om een prijs op te halen.” Daarvoor heeft hij dan wellicht wel weer de hulp van zijn dochtertje  nodig – zij gaf hem de gouden tip om Bulgarije in zijn lijst op te nemen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *