Glazen Bol 2010 (24): Zweden

In de Glazen Bol-reeks gaat de redactie van ESF Magazine op zoek naar de meest kansrijke songfestivalbijdrage van dit jaar. Daarbij gaan we alle 39 deelnemende landen en hun liedjes eens flink ontleden en beoordelen op kwaliteit, originaliteit en trendgevoeligheid. Ook gaan we kijken of de desbetreffende artiest dusdanig goed kan optreden, dat de kansrijkheid van een goede klassering ook dankzij de artiest kan toenemen. Immers, op het songfestival blijft naast een kritisch luisterend oor het kritisch kijkende oog minstens zo belangrijk.
Draw second semi

Deelnemende land: ZWEDEN
Deelnemende artiest(en): Anna Bergendahl
Compositie: ‘This Is My Life’
Taal: Engels
Componist(en): Bobby Ljunggren
Tekst: Kristian Lagerström
Startvolgorde Oslo 2010: Startpositie 6 in de tweede halve finale op donderdag 27 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1958, 9e in 1959, 10e in 1960, 7e in 1962, 10e in 1965, 2e in 1966, 8e in 1967, 5e in 1968, 9e in 1969, 6e in 1971, 5e in 1973, 1e in 1974, 8e in 1975, 10e in 1980, 10e in 1981, 8e in 1982, 3e in 1983, 1e in 1984, 3e in 1985, 5e iun 1986, 4e in 1989, 1e in 1991, 7e in 1993, 3e in 1995, 3e in 1996, 10e in 1998, 1e in 1999, 7e in 2000, 5e in 2001, 8e in 2002, 5e in 2003, 5e in 2004, 5e in 2006  
Feitjes: Zweden is één van de meest succesvolle landen op het Eurovisie Songfestival en doet in 2010 voor de 50ste keer mee. Zelfs in de recente jaren heeft Zweden nog altijd succes, want het land is er sinds de invoering van de halve finales in 2004 altijd bij geweest in de finale. In de laatste tien jaar leverde dat maar liefst vier keer een vijfde plaats op. Sinds de winst van ABBA in 1974 kennen wij Zweden op het songfestival vooral van de vrolijke popliedjes, ook wel ‘Zweedse schlagers’ genoemd. Vernieuwend is Zweden niet te noemen, maar de nummers weten de juries en televoters doorgaans wel tot het geven van veel punten aan te zetten. 
Video:

Dennis van Eersel: Laat ik voorop stellen dat ik er moeite mee heb om de Zweedse inzending van dit jaar objectief te benaderen, met oog op het inschatten van haar kansen. Persoonlijk vind ik het nummer nog wel aardig, maar de zang van Anna Bergendahl vind ik verschrikkelijk. Ik heb het niet zo op de country-vibratie in haar stem. Vaak gebruiken zangeressen dit om te verbloemen dat ze eigenlijk niet zo goed kunnen zingen. Het doet mij denken aan de schapen in Midden-Delfland. Niks mis mee, maar op het songfestival hoef ik ze niet te horen…

Dat gezegd hebbende denk ik dat ‘This Is My Life’ wel aanspreekt bij een groter publiek. Het plaatje in de volle arena bij het Zweedse Melodifestivalen was natuurlijk erg mooi. Het werd simpel gebracht; een meisje alleen met een gitaar op het podium, precies zoals het bij dit lied hoort te zijn. De compositie van Bobby Ljunggren is dan ook alleraardigst, als je tenminste open staat voor verschillende muziekstijlen. Ik kan het in ieder geval wel waarderen dat er een country-achtig nummer bij zit dit jaar, ook al is het niet mijn ding. Ik denk dat het nog weleens hoger zou kunnen eindigen dan ik (en wellicht menig ander?) zou willen.

Ik denk wel dat Zweden een risico neemt met deze inzending, want bij een slechte performance kan het ook flink onderuit gaan. Zweden kán een van de juryfavorieten worden, maar ik vind het twijfelachtig. Een jurylid gaat Zweden echt niet belonen, alleen maar omdat het een rustig liedje heeft. Juries kunnen ook voor uptempo gaan. Ik vind ‘This Is My Life’ een degelijke borderline-qualifier. Het zal dus net wél, of net niét de finale halen. Ik denk van wel, maar ik hoop van niet.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%

 

Gert Waterink: Collega Erik Bolks is ervan overtuigd: Zweden gaat én zeer goed scoren in deze halve finale én dan in de finale minstens in de top 10 eindigen. Er is misschien wat voor te zeggen, want eindelijk gaat ook Zweden eens op de rustige toer. Want willen we Zweden nog eens terugzien met een rustig ballade of andersoortig low-tempo song, dan moeten we helemaal teruggaan naar de jaren ’90 (1995, 1996, 1998). Want de daaropvolgende jaren ’00 zaten vol met Zweedse schlagers barstens vol show en toch ook al wat mislukkingen. Daarom is zangeres Anna Bergendahl en het lied ‘This Is My Life’ zo’n welkome verademing. Het liedje is puur, heeft country-invloeden en doet me in de verste denken aan nummers van ‘The Kelly Family’.

Toch is het jammer dat Zweden dit jaar weer op de wip zit van kwalificatie. Hoe komt dat? In het rustige genre is dit Eurovisie Songfestival dit jaar kwalitatief gezien erg goed. Landen als België, Wit-Rusland, Cyprus, Ierland, Georgië en Noorwegen vind ik dit jaar meer power hebben. Dat komt door verschillende factoren, zoals uitstraling, stem, melodie en dus ook het gehele totaalplaatje. Dat zit bij deze net genoemde landen tot dusver wat beter in elkaar. Ook het lied blijft bij Zweden toch ietwat ‘forgettable’ door een wat vlakke melodie.

Verder heb ik ook bij ‘This Is My Life’ het gevoel dat men in de Zweedse studio’s weer teveel heeft gemixt aan het nummer. Tot dusver denk ik dat het een borderline qualifier is. Ook omdat er na Zweden nog zoveel betere nummers komen. Om positief af te sluiten: Het totaalplaatje is wel goed.  

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst 2e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 2e halve finale: 0%


1 Comment


 1. // Reply

  Het gaat in ESC om totaalplaatjes en of mensen je onthouden.
  Zweden heeft wat mij betreft dit jaar alle ingredienten.

  Het nummer is niet te moeilijk maar heel toegankelijk, heeft instant appeal. En hoewel ik de tekst meestal van ondergeschikt belang vindt, werkt die in het geval van Anna mee. “This is my life” is een zinnetje, wat iedereen zal aanspreken en begrijpen.

  Het wordt gezongen door een charismatische vrouw (in een deelnemersveld met erg veel mannen) en in het gezelschap van kijkers is er altijd wel iemand die roept dat ze zingt als een geit. Maar dan zijn er dan altijd ook anderen die het wel mooi vinden en op Anna zullen stemmen (met name vrouwen die zich met haar identificeren)

  De compositie is niet bijzonder origineel en bestaat uit heel vaak herhalen van de ik-gerichte zinsnede (mantra) en is verder steeds verder opbouwend naar een soort climax/extase, bijna gospelachtig, even een pauzetje erin en dan nog een keertje knallen om tenslotte te eindigen met nog eenmaal ‘This is my life’ in de cooling down voor wie het nog niet onthouden had.

  Vrouwtje met gitaar en gympen heeft iets stoers, maar toch ook heel vrouwelijks in haar witte meisjesjurk. Technisch valt er niets aan te merken op de vocalen. De geitenstem is het enige wat mij vreselijk irriteert, maar in het totaalplaatje wordt haar dat vergeven. Het past ook wel in het countrygenre eigenlijk.
  De performance zal denk ik zowel televoters als vakjury aanspreken.

  Het zou mij hoogst verbazen als Zweden de finale niet zou halen. Ik denk zelfs, dat het redelijke kansen op de eindoverwinning heeft, al zou ik persoonlijk liever een ander nummer (en land) zien winnen. Ik heb met dit nummer een haat-liefde-verhouding zoals ik dat ook met “Love shine a light” had vanaf het eerste moment ik dat hoorde.

  Beoordeling compositie: 7,0/10
  Beoordeling huidige totaalplaatje: 9,5/10
  Huidige kwalificatiekansen: 95%
  Kans op winst 1e halve finale: 50%
  Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *