Glazen Bol 2011 (33) • Slovenië

Ook in 2011 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk hieronder alvast het live optreden van Slovenië en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: SLOVENIË
Deelnemende artiest(en): Maja Keuc
Compositie: ‘No One’
Componist(en): Matjaž Vlašič
Tekst: Urša Vlašič
Startvolgorde Düsseldorf 2011: Startpositie 13 in de tweede halve finale op donderdag 12 mei
Top 10 plaatsen finale: 7e in 1995, 10e in 1997, 7e in 2001
Feitjes: Slovenië is een beetje een “vreemde eend in de bijt” tussen de op het songfestival vaak succesvolle Balkanlanden. Ze laten ze zelden een echte balkan-song horen en in de puntentelling laten de overige balkanlanden Slovenië vaak links liggen. De zevende plaatsen uit 1995 (Darja Svager met ‘Prilushni Mi’) en 2001 (‘Energy’ van Nusa Derenda) zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.

Dennis van Eersel: Na een reeks magere nummers moet je zeker zorgen dat je op tijd op je plek zit voor de inzending uit Slovenië. Wat een stem, wat een uitstraling, wat een performance van Maja Keuc. Eindelijk komt Slovenië weer eens met een kwaliteitsbijdrage naar het songfestival en het kan niet anders dan dat het zeker ervoor beloond gaat worden.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 8,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%

Kans op winst 1e halve finale: 35%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Gert Waterink: Eindelijk, na zoveel matige liedjes op rij komt daar ineens Slovenië. En alleen daarom al heeft het land uitstekend geloot. Na vier matige, forgettable songs is het prettig dat je wat Anastacia-achtige dramatiek krijgt te horen. Het nummer an sich is niet erg origineel, maar het heeft wel een uitstekende opbouw. Je proeft er ook een beetje Balkan-dramatiek door. Het begint met passievol pianospel en eindigt met een flinke climax die met live-orkest nog beter uit de verf zou kunnen komen.

Dan de zangeres. Tijdens EMA 2011 (Sloveens Songfestival) maakte ze al indruk op mij. De passie straalt van haar af. Maar nog belangrijker is dat Maja uitstekend kan zingen. Al eerder heeft ze dat bewezen tijdens de finale van Slovenia Got Talent, waar ze nipt verloor en dus 2e werd. Nog een blaasmachine erbij, nog een extra zwengel met haar been, en Slovenië staat na drie jaar afwezigheid weer in de finale.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst 1e halve finale: 15%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Erik Bolks: Een muzikaal drama en muzikale dramatiek liggen in elkaars verlengde, maar mijlenver uit elkaar. Een groter contrast zoals tussen de bijdragen uit Israel en Slovenië is bijna niet denkbaar. Ik heb een enorme zwak voor Vanilja van Maja Keuc,maar vrees dat het ondergesneeuwd zal raken. Of de live performance in het Engels even meeslepend zal als Maja tijdens de nationale finale in het Sloveens was is de vraag.

Dit nummer heeft ballen,maar kan ook door het ijs zakken bij een fletse uitvoering. Wat dat betreft heeft Slovenië dezelfde uitdaging als Polen dit jaar. De zangeres moet het aankunnen, maar of het uiteindelijk ook goed overkomt … Duimen omhoog voor Slovenië want kwalificatie of niet? Het zal er om spannen. Ik vermoed dat Roemenië en Estland wel eens veel gras voor Maja’s voeten kunnen wegmaaien.

Beoordeling compositie: 10,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst 1e halve finale: 0%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 5%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *