Glazen Bol 2011 (34) • Roemenië

Ook in 2011 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk hieronder alvast het live optreden van Roemenië en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ROEMENIË
Deelnemende artiest(en): Hotel FM
Compositie: ‘Change’
Componist(en): Gabriel Băruţa
Tekst: Alexandra Ivan, Gabriel Băruţa
Startvolgorde Düsseldorf 2011: Startpositie 14 in de tweede halve finale op donderdag 12 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 2002, 10e in 2003, 3e in 2005, 4e in 2006, 3e in 2010
Feitjes: Het land van Dracula wil aansluiting bij West Europa en heeft dat de laatste tien jaar ook voor elkaar gekregen. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie. Toch zijn de naweeën van het dictatoriale communistische bewind nog steeds merkbaar in het land. Op het songfestival moet de écht grote klapper voor Roemenië nog gemaakt worden, al zijn de top-5 plaatsen uit 2005, 2006 én 2010 een bevestiging dat het land wel weet wat scoren is.

Dennis van Eersel: De bijdrage uit Roemenië roept bij een beetje een nostalgisch gevoel op, met een lied dat mij doet denken aan de gezellige songfestival-tijd van ruim tien jaar geleden. Ik denk dat die charme de Roemenen nog weleens hoger kunnen doen eindigen dan menigeen denkt.

Het is dan ook een niets-aan-de-hand-bijdrage. ‘Change’ ligt goed in het gehoor en hoewel de boodschap van het lied een beetje cheesy is, zal het de nodige punten krijgen. Ik denk voldoende om in ieder geval de finale te halen.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen:
70%
Kans op winst 1e halve finale: 10%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Gert Waterink: Roemenië is nou echt zo’n land waarbij ik nooit kan horen of er zoiets is als ‘typisch Roemeense muziek’. Het land komt altijd met erg opgewekte, vrolijke liedjes, die altijd in een flinke Westeuropese saus ondergedompeld zijn. Zo ook dit jaar. Het lied ‘Change‘ is ouderwets, maar op zo’n manier dat het niet irritant ouderwets is. Sterker nog, men zegt toch dat muziek tijdloos is? Laat dat dan vooral voor dit liedje gelden.

In de verte doet het nummer mij denken aan ‘Love Games‘ van Belle & The Devotions (Verenigd Koninkrijk 1984, 7e plaats). Nu hopen dat Hotel FM niet met hetzelfde boegeroep onthaald wordt als destijds Belle en d’r Devotions. En dat gaat ook niet gebeuren hoor. De leadzanger van Hotel FM heeft een lief koppie, heeft kuiltjes in z’n wangen en kan perfect zingen. Zo ook de rest van de groep. En laat nou de act met trompetteraars ook al als een huis staan. Een qualifier en in de finale een gevaarlijke outsider!

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst 1e halve finale: 30%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Erik Bolks: Dit is een grote concurrent voor Nederland.Gegarandeerd punten uit Moldavië, Zweden en Estland. En dus een voorsprong. Makkelijk in het gehoor ligg end liedje, en lekker ongecompliceerd naar de dramatiek van Slovenië. Lekker om zo de reclames in te gaan. Het kan maar zo dat als Estland begint je nog dit deuntje in je kop hebt zitten. Het is ook niet vervelend.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst 1e halve finale: 5%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *