Glazen Bol 2011 (35) • Estland

Ook in 2011 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk hieronder alvast het live optreden van Estland en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ESTLAND
Deelnemende artiest(en): Getter Jaani
Compositie: ‘Rockefeller Street’
Componist(en): Sven Lõhmus
Tekst: Sven Lõhmus
Startvolgorde Düsseldorf 2011: Startpositie 15 in de tweede halve finale op donderdag 12 mei
Top 10 plaatsen finale: 5e in 1996, 8e in 1997, 6e in 1999, 4e in 2000, 1e in 2001, 3e in 2002, 6e in 2009
Feitjes: Estland wordt al sinds jaar en dag bestempeld als een oud Oostblokland. Eigenlijk zwaar onterecht, want het land heeft meer culturele banden met Finland en Zweden. Het Estisch maakt net als het Fins en Hongaars deel uit van de Finoegrische taalfamilie. Estland doet al mee sinds het Eurovisie Songfestival van 1993, toen er voor het eerst een halve finale werd uitgezonden door de EBU waaraan een groot aantal nieuwkomers deelnamen die tot 1992 bij de voormalige Sovjet Unie of het voormalige Joegoslavië hoorden. Estland haalde de finale in Millstreet in 1993 toen niet.

Dennis van Eersel: Een originele en eigentijdse bijdrage uit Estland, die vanaf de eerste presentatie direct bij de grote favorieten voor 2011 is gaan horen. En ik snap wel waarom. Niet alleen is de compositie pakkend en verfrissend, ook de act zorgt voor een blijvende impact. Dit alles in combinatie met de leuke uitstraling en prima zang van Getter Jaani doet mij vermoeden dat Estland weleens de winnaar in Düsseldorf kan gaan worden.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 9,5/10
Huidige kwalificatiekansen:
95%
Kans op winst 1e halve finale: 70%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Gert Waterink: Na het vrolijke Roemenië en een ingelaste commercial break is het nu tijd voor een potentiële winnaar. Dit jaar heb ik Eesti Laul weer op de voet gevolgd. In januari lekten de eerste voorrondeliedjes al uit, waaronder ‘I Wanna Meet Bob Dylan‘ van het leuke bandje Outloudz en ‘Rockefeller Street‘, gezongen door Getter Jaani. Vooral die laatste trok meteen mijn aandacht. Het was wederom een compositie van Sven Lõhmus, die ook al instond voor de 6e plaats van Estland in 2009. Maar voor Getter componeerde hij een uiterst vernuftig in elkaar zittend liedje dat met al z’n vrolijkheid zo uit de tv-serie ‘Glee’ gehaald zou kunnen zijn.

En laat Getter nu ook zo’n rasperformertje zijn die zo uit ‘Glee’ weggelopen kon zijn. Ze kan goed zingen (heeft ze al bewezen tijdens de Estische versie van Idols in 2009), maar nog belangrijker is haar uitstraling. Het plezier is van haar gezicht af te lezen en ze kan uitstekend meekomen in de slimme goochelaars-act. Estland heeft een uitstekende weg ingeslagen met het in 2009 vernieuwde Eesti Laul. En reken maar dat een Top 3 notering in de finale met dit liedje in het verschiet ligt.

Beoordeling compositie: 9,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 100%
Kans op winst 1e halve finale: 75%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

Erik Bolks: Wat een heerlijk nummer is dit zeg! Doet alle voorgaande bijdragen van de avond op slag vergeten. Een snufje Lilly Allen, een beetje Kate Perry. Leuke act om naar te kijken. Energiek en toch met een spanningsboog. Door de fans denk ik wel iets overgewaardeerd, maar kwalificatie mag Estland toch eigenlijk niet ontgaan. Sterker nog ondanks de overwaardering geloof ik in een eindklassering in de Top 10.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling huidige totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst 1e halve finale: 20%
Kans rode lantaarn 1e halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *