Categorized | RUBRIEKEN, Glazen Bol 2012

Glazen Bol 2012 (46) • De eindafrekening!

Het zit erop! Na een stevige analyse van de 42 liedjes en hun live-optredens, kan er alvast een tussenbalans opgemaakt worden. Zondag beginnen de repetities en de redactie van ••ESF Magazine•• gaat daar live verslag van doen. Het voorspellen van de eindklasseringen wordt dan ook al een stuk makkelijker. Maar ook in de Glazen Bol-reeks wilden we de lezers alvast vroeg informeren over de kansen van de 42 liedjes. Immers, het Eurovisie Songfestival blijft óók een liedjeswedstrijd en daarbij wint het beste totaalplaatje. Maar vooraf beoordelen, analyseren en voorspellen is vooral ook erg leuk!

Dan nu de eindafrekening van de Glazen Bol-reeks, waarin de redactie van ••ESF Magazine•• in alfabetische volgorde de 20 gekwalificeerde landen, de Top 10 en Top 5 van de grote finale gaat voorspellen. We nodigen jullie dan ook uit om straks na de grote finale de voorspellingen óf de hemel in te prijzen óf finaal af te branden. Een tussenweg is er ook hoor:

Dennis van Eersel:
De 20 gekwalificeerde landen in alfabetische volgorde:
Uit semi 1: België, Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Ierland, IJsland, Moldavië, Roemenië, Rusland.
Uit semi 2: Bosnië-Herzegovina, Estland, Kroatië, Litouwen, Noorwegen, Portugal, Servië, Slovenië, Turkije, Zweden.

Nipt buiten de boot, in alfabetische volgorde:
Albanië, Nederland, Oekraïne, Zwitserland.

TOP 10 finale in alfabetische volgorde:
Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Servië, Turkije, Zweden.

TOP 5 finale in alfabetische volgorde:
Duitsland, Italië, Noorwegen, Servië, Zweden

Gert Waterink
Toelichting: Dit jaar geef ik al een voorspelling in TOP 10-volgorde. Ik weet het, volgens velen nog veel te vroeg. Maar het verrast me hoe ik de afgelopen jaren net wat beter scoorde in m’n Glazen Bol-reeks dan tijdens de repetities. Belangrijk om voor ogen te houden zijn de bést uitgevoerde live-optredens van landen die nu al circuleren op het internet. Videoclips geven een goede indicatie hoe de act er straks uit gaat zien, maar op stemgeluid, camerawerk en algehele uitvoering moet je toch echt de live optredens bij langs. En dan is het best verrassend hoeveel voorspellende waarde deze al hebben.

Daarom zeg ik, op dit moment, dat Roemenië gaat winnen. Het live-optreden van Mandinga tijdens de nationale finale zat al heel strak in elkaar. De Amerikaanse drums, de doedelzak, de zangeres zelf, het vuurwerk: Alles pastte bij elkaar. En heel belangrijk vond ik de leadzangeres. Ze is erg zuiver en krachtig bij stem bij het zingen van het Shakira-achtige ‘Zaleilah‘. En dat nummer is meteen ook de kracht.

In de polls en op de betting-sites worden momenteel ook een heleboel voorspellingen gedaan, waar ik het in bepaalde opzichten niet mee eens ben. Flink wat nummers worden onderschat op de impact die ze, als straks het totaalplaatje in orde zijn, straks kunnen hebben. Ik noem bijvoorbeeld Ierland, Albanië, Cyprus, België, Estland, Slowakije en Oekraïne. Cyprus vind ik dus géén zogenaamde ‘fanwank‘. Overschat worden mijns inziens IJsland, Denemarken, Griekenland, vooral Rusland en ook Zweden. Zweden kan absoluut winnen, maar ik denk nog steeds dat de status van ‘Fairytale‘ (Noorwegen 2009) niet gaat afbrokkelen door Loreen. Het nummer is er, qua muziek, net te weinig origineel voor. Als Zweden wint, dan is het om de prachtige, alternatieve staging.

Ook belangrijk bij het voorspellen vind ik toch echt de jury-stem. Veel voorspellers weten nog niet echt wat ze daarmee aan moeten. De stem van de weinig geconcentreerde televoter met zijn demografische stemgedrag is wat makkelijker te achterhalen dan de muziekprofessionals in de Europese juries. De juries kijken meer naar zaken als talent (solisten), uitstraling, stemgeluid, eigentijdse compositie en hitgevoeligheid. Een beetje zoals de juries van nu bij X-Factor en The Voice. Tsja, en na deze lange toelichting, vind je hieronder mijn lijstje voorspellingen….tot dusver! Want tijdens de repetities kan er nog wat veranderen.

De 20 gekwalificeerde landen:
Uit semi 1, in TOP 10-volgorde:
01) ROEMENIË
02) IERLAND
03) ALBANIË
04) Cyprus
05) België
06) IJsland
07) Denemarken
08) Rusland
09) Moldavië
10) Oostenrijk
Uit semi 2, in TOP 10-volgorde:
01) ZWEDEN
02) NOORWEGEN
03) ESTLAND
04) Slovenië
05) Turkije
06) Bosnië-Herzegovina
07) Servië
08) Oekraïne
09) Nederland
10) Slowakije

Nipt buiten de TOP 10, nét geen kwalificatie:
Toch jammer, maar waar winnaars zijn, zijn verliezers: Bulgarije, Griekenland, Israël, Kroatië, V.J.R. Macedonië, Zwitserland

TOP 10, finale:
01) ROEMENIË (winnaar)
02) DUITSLAND (runner-up)
03) ZWEDEN (brons)
04) ITALIË
05) ESTLAND
06) Spanje
07) Noorwegen
08) Slovenië
09) Turkije
10) Ierland

Nipt buiten de TOP 10 van de finale:
Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Frankrijk, Oekraïne, Rusland, Verenigd Koninkrijk

Erik Bolks:
Vooropgesteld: De reeks inschattingen voor de Glazen Bol-rubriek heb ik geschreven ruim voor Eurovision in Concert. Inmiddels een maand later kijk ik nog eens naar mijn excelmodelletje, om te bezien of ik nog wijzigingen wil aanbrengen. Onderstaande is niet mijn eigen smaak. De kansen van Hongarije, Letland en Oostenrijk vind ik het meest lastig om in te schatten.

De 20 gekwalificeerde landen in alfabetische volgorde:
Uit semi 1: Albanië, Cyprus, Denemarken, Griekenland, uiteindelijk toch maar wel….Hongarije, Ierland, IJsland, Moldavië, Roemenië en Rusland.
Uit semi 1: Bosnië-Herzegovina, Estland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oekraïne (ten koste van Bulgarije), Servië, Slovenië, Turkije.

Net niet:
Israel, België, Zwitserland, Bulgarije, V.J.R. Macedonië en Portugal.

Dark horses:
Letland, Oostenrijk en Kroatië!

Wat mij betreft kansloos: Finland, San Marino, Montenegro, Slowakije, Malta, Wit-Rusland en Georgië.

In de finale schat ik in dat de TOP 10 uit de volgende landen zal bestaan:
TOP 3: Zweden, Italië, Servië,
TOP 4-5: IJsland, Roemenië.
TOP 6-10: Rusland, Spanje, Duitsland, Denemarken en (doe eens gek) Nederland

Samenvattend: Roemenië kon live wel eens heel erg tegenvallen. In de nationale voorronde vond ik juist de presentatie en zang nog niet heel sterk, de studioversie klinkt erg goed. Frankrijk wordt denk ik onderschat, heb Anggun toch nipt buiten de TOP 10. Daar zullen we het Verenigd Koninkrijk (loting tegen) en de doorgestroomde voormalig Joegoslavische landen en Griekenland aantreffen.

Scandinavië heeft met Zweden, IJsland, Denemarken én Noorwegen 4 behoorlijk sterke kandidaten in de race, waarbij ik denk dat Noorwegen het gaat afleggen. Wanneer Nederland en Denemarken beiden in de finale zitten, zullen ze elkaar punten zullen afpakken. Afhankelijk van de startvolgorde zal één van beiden de TOP 10 niet halen.

De Baltische staten hebben Estland als sterkste troef, maar ik denk dat Kuula, hoewel prachtig, toch te suf is om goed te scoren.

De Balkanlanden hebben in de finale twee serieuze titelkandidaten: Servië en Roemenië. Wanneer de performance goed is grabbelen zij in ieder geval uit de eigen regio vele 12-en en 10-en bij elkaar.

Rusland zal overall de lol-televote-stem ontvangen en vermoedelijk bij geen enkel land in de de televote-TOP-10 ontbreken en dus veel punten sprokkelen.

De TOP 5 zal bestaan uit veel landen die het zowel bij de vakjury als ook de televote goed zullen doen. In de TOP 10 zullen vooral IJsland, Italië en Spanje het vooral van de vakjuries moeten hebben. Rusland, Roemenië van de televoting.

Alles wordt natuurlijk weer overhoop gehaald als we de eerste impressie krijgen van de totaalplaatjes én geluid van de rehearsels live, op internet en achter de schermen in Bakoe hebben ge-analyseerd 😛  Eurovision, you gotta love it 😉

Persoonlijk bezorgen mij Bosnië-Herzegovina, Zweden, Portugal, Litouwen, Italië, Slovenië, Servië en Frankrijk het fijnste gevoel. Griekenland is mijn guilty pleasure. Ik gok dat ik met mijn voorspelling het meest er naast zou kunnen zitten met IJsland, Estland, Macedonië, Denemarken en Noorwegen.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


One Response to “Glazen Bol 2012 (46) • De eindafrekening!”

 1. Maarten says:

  De volgende landen zijn bij mij inziens zeker van een finale plaats.

  Eerste halve finale

  Rusland(Dit hoop ik zelf niet)
  Griekenland
  Roemenië
  Ierland(Het is Jedward, dus zullen ze wel door gaan.)

  Tweede halve finale

  Servië
  Bosnië en Herzegovina
  Slovenië
  Oekraïne
  Zweden

  Hier uit kan ik concluderen dat van veel landen echt wel zeker is dat ze door zullen gaan. We moeten het er mee doen.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *