Glazen Bol 2012 (12) • Cyprus

Ook in 2012 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het (live) optreden van Cyprus en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: CYPRUS
Deelnemende artiest(en): Ivi Adamou
Compositie: ‘La La Love’
Componist(en): Alex Papaconstantinou, Bjorn Djupström, Alexandra Zakka & Viktor Svensson
Tekst: Alex Papaconstantinou, Bjorn Djupström, Alexandra Zakka & Viktor Svensson
Startvolgorde Bakoe 2012: Startpositie 12 in de eerste halve finale op dinsdag 22 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1981, 5e in 1982, 7e in 1987, 9e in 1991, 9e in 1995, 9e in 1996, 5e in 1997, 6e in 2002, 5e in 2004
Feitjes: Het kleine eiland Cyprus wordt nog altijd verdeeld door een politiek conflict tussen Griekenland en Turkije. Het Cyprus zoals velen dat kennen bestaat eigenlijk alleen uit het Griekse gedeelte van het eiland. Ook op het songfestival is dat het geval, waardoor Griekenland en Cyprus elkaar bijna altijd de 12 punten toebedelen. Ondanks die standaard hoge score van de Griekse vrienden kwam Cyprus nog nooit verder dan een vijfde plaats, maar dat behaalde het wel in liefst vijf verschillende jaargangen. De laatste finaleplek van Cyprus dateert alweer van 2005.

Dennis van Eersel: Net als hun vrienden uit Griekenland komt Cyprus met een niemendalletje. Ik denk dat we hier wel de fan/gay favoriet te pakken hebben van dit jaar.

Daarmee bedoel ik: een nummer dat vanwege de hype van de fans naar de winst wordt gepraat, maar in potentie niet verder kan komen dan de middenmoot. Vermoedelijk wel een finalelplaats.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 20%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Gert Waterink: Zo! Das lekker. Dat hakt erin dit nummer uit Cyprus. En ik zeg het niet vaak. Ergens hoop ik ook op een kleiner land dat eens het festival wint. Monaco en Luxemburg hadden altijd al problemen op een festival te organiseren in eigen land. Wie weet wat er bij Cyprus gebeurd.

Ik dwaal af! Dit is een eigentijds up-tempo popnummer dat een beetje een mix is van Lily Allen en Lady GaGa. Vergelijken is altijd een soort van doodzonde zegt men, vooral als het om originaliteit gaat. Cyprus is in elk geval origineel genoeg in een veld van 42 nummers. Na het zien van de videoclip zou het best gedurf zijn om de act nogal sober en ‘choreografie-loos’ te houden. Maar als dat niet het geval is, dan kun je met dit soort liedjes hele leuke dingen doen qua dans en styling (Griekenland 2005, Griekenland 2008).

Samenvattend: Dit gaat met vlag en wimpel naar de finale. En deze keer is er weer eens sprake van Cyprus dat veruit beter is dan grote broer Griekenland.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 40%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Erik Bolks: Uh la la! Liedje loopt als een naaimachinetje, maar wie loopt hier warm voor? Het was bij dit land dat ik bedacht.’ Als we nou eens bij geen enkel land laten zien waar het vandaan komt, alleen een nummer?’. De manier waarop ik Ivi tot nu toe heb zien bewegen op haar muziek is even afzichtelijk als Iris uit België dat doet. Al zal Ivi vermoedelijk wel opgedirkt worden tot wat als sexy beschouwd moet worden, waar Iris vooralsnog in de truttigheid om haar lijfje blijft hangen. Ik ben bang (of hoop?) dat dit de bijdrage is die vooraf torenhoge fanfavoriet is, maar uiteindelijk flink zal tegen vallen. De Kati Wolf van 2012. Dus net wel kwalificeren, maar vervolgens onderuit.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


5 Comments


 1. // Reply

  Cyprus heeft al eens een Eurovisie georganiseerd: het Junior Eurovisiesongfestival van 2008.

  Gert is tè overtuigd en ik ben het alleen eens met Erik.


 2. // Reply

  Tsja ik ben waarschijnlijk niet gay genoeg om dit leuk te vinden. Vind het wel aardig hoor daar niet van maar als ik het dan vergelijk met onze Rafaela ” chocolate ” vind ik dit maar matig. Alles moet echt uit de kast qua visuals om dit nummer te laten slagen. Was dit in de sterke 2e halve final geweest was het niet verder gaan. In deze wat zwakke ” ballad” ronde schat ik het wel in als finalist.


 3. // Reply

  Hoor nu voor het eerst hoe Ivi Adamou live zingt. Is toch beter dan verwacht. Datzelfde had ik bij een recenter optreden van Zwitserland. Toch twee kanshebbers op een finaleplaats denk ik straks bij de repetities in Bakoe !


 4. // Reply

  Finaleplaats, ja wellicht, maar daar houdt het dan ook wel mee op.
  Het is mij te flinterdun.


 5. // Reply

  Hmmm heb t clipje nu ook gevonden, maar heel bijzonder zingt ze niet. Het is wat kortademig, terwijl ze amper beweegt. Ivi klinkt als iemand die in de karaokebar de microfoon heeft gekregen en toevallig niet vals zingt.

  Een rockversie vind ik wel weer leuker dan het poppy dansplaatje dat we tot nu toe telkens gehoord hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *