Glazen Bol 2012 (3) • Griekenland

Ook in 2012 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Griekenland en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: GRIEKENLAND
Deelnemende artiest(en): Eleftheria Eleftheriou
Compositie: ‘Aphrodisiac’
Componist(en): Dimitri Stassos, Mikaela Stenström & Dajana Lööf
Tekst: Dimitri Stassos, Mikaela Stenström & Dajana Lööf
Startvolgorde Bakoe 2012: Startpositie 3 in de eerste halve finale op dinsdag 22 mei
Top 10 plaatsen finale: 5e in 1977, 8e in 1978, 8e in 1979, 8e in 1981, 10e in 1987, 9e in 1989, 5e in 1992, 9e in 1993, 3e in 2001, 3e in 2004, 1e in 2005, 9e in 2006, 7e in 2007, 3e in 2008, 7e in 2009, 8e in 2010, 7e in 2011
Feitjes: Griekenland is één van de klassieke songfestivallanden die al sinds midden jaren 70 meedoet. Nochtans leverde dat pas in 2005 hun eerste songfestivaloverwinning op. De echte ommekeer richting succes kwam in 2001 toen Helena Paparizou als lid van een duo al 3e werd. De té moeilijke Griekse etno-sound werd opzij gezet voor toegankelijkere pop en show. Momenteel gaat het niet goed in Griekenland. Het land zit hoogstwaarschijnlijk nog decennialang in onaflosbare schulden. Het lastige situatie in Griekenland werd vorig jaar al bezongen in hun eigen songfestivalinzending. Griekenland doet dit jaar wel mee, maar de omroep heeft erg veel macht moeten overdragen aan platenmaatschappij Universal om de kosten zo goedkoop mogelijk te houden.

Dennis van Eersel: Een goedkoop niemendalletje uit Griekenland werpt de vraag op: Kunnen de Grieken sneuvelen in een halve finale, net zoals het vaste finalisten als Turkije en Armenië vorig jaar overkwam.

Hoewel het een matige inzending is van de Grieken, heel erg slecht is het ook weer niet te noemen. Zangeres Eleftheria komt met een ‘zesje’ naar Bakoe. In combinatie met deze slechte loting betekent dat een plek in de probleemzone.

Beoordeling compositie: 4,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,5/10
Huidige kwalificatiekansen : 50%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Gert Waterink: Eleftheria is een bloedmooie meid. Ze heeft wel wat weg van haar voorgangers Kalomira en Helena Paparizou. Ook haar nummer heeft weg van alle vorige Griekse songfestivalinzendingen. En dat is niet positief bedoeld. Het nummer is té gedateerd, valt teveel in herhaling en is vooral compleet onorigineel.

Het ziet er echt naar uit dat de sjeu er in begint te komen bij Griekenland, op financieel vlak en op songfestival vlak. Vanaf startplek 3 zie ik Griekenland ook precies datgene doen wat vorig jaar Armenië eindelijk deed: Niet kwalificeren. En het wordt tijd dat Griekenland eens die onafgebroken TOP 10-reeks (al sinds 2004) onderbreekt. Gaat gebeuren, let maar op.

Beoordeling compositie: 4,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 10%

Erik Bolks: Jarenlang heb ik een hekel aan de Griekse bijdrage, maar net nu iedereen het nummer van Griekenland verguist is het één van mijn ‘guilty pleasures’. De Paparizou-lift is niet het enige wat de bedenkers van deze act dankbaar recyclen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om de Grieken in de diaspora op te trommelen wederom op hun thuisland te laten stemmen. Griekenland is in een crisis en stiekem word ik er me er toch een potje vrolijk van.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst halve finale: 45%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


4 Comments


 1. // Reply

  Ik ben het alleen met Erik eens.

  Dit is een supergoed liedje met een goede zangeres.
  Inderdaad, niet orgineel. Maar Running Scared was ook niet orgineel 😉


 2. // Reply

  Griekenland gaat fluitend naar de finale als men een goede act bij dit flinterdun liedje heeft ( dus definitief kan ik dat pas na de repetities zeggen )
  DE grieken begrijpen al jaren de kunst van flinterdunne liedjes en show ( ow ow wat heeft nederland met chocolate een kans laten liggen, ten eerste was dat beter dan dit en ook uhhhhh geiler zeg maar )
  Verder zie ik de 3e plaats juist een GROOT voordeel na de eerste twee baggernummers van deze halve finale.


 3. // Reply

  Ik denk ook, in tegenstelling tot veel fans, dat dit gaat sneuvelen en stiekem vind ik dat best leuk *grin*. Het is een oud concept, erg voorspelbaar dus en onorigineel. De Grieken kunnen zelfs wat leren van Cyprus dit jaar! Veel moderner, veel frisser en ik geloof ook dat zij heel wat punten af gaan snoepen van Griekenland. De loting helpt niet, er zijn sterkere popliedjes aanwezig. Alvast een pluim voor de presentatie want die zal dik in orde zijn, maar ik geloof dat de Europese kijker daar toch door heen prikt en dit goedkope lied zal negeren.


 4. // Reply

  Het zou leuk zijn als dit echt gaat sneuvelen, maar ik denk het niet, heeft wel iets weg van domme nummer wat in 2008 3e werd, de kansen op een rode lantaarn zijn vrij nihil…

  Voorspelling: 3e met 116 punten, in de finale 11e met 114 punten, ik denk dat de loting voor dit soort nummers niet zo belangrijk is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *