Glazen Bol 2013 (33) • Roemenië

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Roemenië en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet meteen onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Tevens kijken we naar de kwaliteit van de compositie. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ROEMENIË
Deelnemende artiest(en): Cezar
Compositie:It’s My Life
Componist(en): Christian Faur
Tekst: Christian Faur
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 17 in de tweede halve finale op donderdag 16 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 2002, 10e in 2003, 3e in 2005, 4e in 2006, 3e in 2010
Feitjes: Het land van Dracula wil aansluiting bij West Europa en heeft dat de laatste tien jaar ook voor elkaar gekregen. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie, al weet Geert Wilders het negatieve sentiment omtrent dit land goed te kanaliseren. Op het songfestival laat Roemenië eigenlijk jaar na jaar zien dat ze meedoen om te winnen. Aan de goede reeks top-5 plaatsen uit 2005, 2006 én 2010 is dat goed merkbaar; het land weet wél wat scoren is. Maar of dat in Malmö gaat gebeuren?
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 2e Halve Finale

Dennis van Eersel: Roemenië heeft áltijd de halve finales overleefd. Het land heeft veel diasporastemmen uit de landen van de BIG-5 die meestemmen in de tweede halve finale. Met zijn falsetto heeft Cezar een wapen in handen dat iedereen zal bijblijven, zeker op het laatste slot van deze halve finale. Er kan niks misgaan toch?

De pop-meets-opera inzendingen van Zweden in 2009 en Slovenië in 2007 kwamen de halve finale door. Er is dus ruimte voor het genre. Maar toch… gevoelsmatig zeg ik dat deze inzending van de Roemenen té zwak is om in dit deelnemersveld erdoor te komen. Het is té uitgesproken om bij zowel juries als televoters het goed te doen. Of is het meer hoop die ik hier uitspreek, omdat ik dit echt verschrikkelijk slecht vind?

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Gert Waterink: En daar is ie dan: Dracula. In hoogsteigen persoon wil hij het bloed van alle Europese televoters opdrinken. Gaat dat de mascotte van Transsylvanië lukken? Nee.

Want ook al bedoelt Cezar het zo goed, en ook al legt hij z’n vocale ziel en zaligheid in dit nummer, dit blijft zo’n typische inzending waarbij Europa om de verkeerde redenen gaat lachen. Uitlachen dus i.p.v. toelachen. En dat is funest. Cezar kan het aan recente Nederlandse deelnemers vragen: Van de Toppers tot Joan Franka.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 2,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 10%

Erik Bolks: Crossover? Ik denk dat de zanger helemaal geen cross meer over heeft. Wat een verschrikking, ik zing dit met gemak en mijn falsetstem ook gemakkelijk mee, maar dan ben ik dronken en zou ik me diep diep schamen. Dus om dat in het openbaar en ook nog eens op TV te doen is wel heel stoer voor deze castraat. Probleem is alleen; deze twintig jaar ouder lijkende gast meent het nog serieus ook….

Dit heeft weinig meer met muzikaliteit en kunst te maken. ‘Het is zijn leven’ – respect – maar in alle eerlijkheid, ik hoop in de toekomst hem nog zo min mogelijk tegen te komen. Elke Songfestival heeft een trut of zwart schaap nodig. Vorig jaar was dat de ‘Facebook Song‘ (San Marino) en de Georgische bijdrage. In Düsseldorf Dana International ‘s ‘Ding Dong‘ (Israël) en ‘Celebrate‘ van Daria (Kroatië), in Oslo waren dat ‘Il Pleut De l’Or‘ (Zwitserland) en ‘Shalalie‘ (Nederland). Dit jaar kan er geen twijfel over bestaan: Cezar. Ik hoop dat hij een beetje bestand is tegen alle negatieve commentaren.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0,5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 10%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


  1. // Reply

    De comentaren van de bovenste heren zijn niet van de poes. Niet helemaal eerlijk qua statements als je het mij zo vraagt. Ze halen de toppers en sieneke erbij en oud songfestival winnaar danna . Deze meneer heeft namelijk wel een mooie stem ( in zijn genre) en hanteert deze live ook op een heel goede manier. Dat hij serieus over zijn lied is is alleen maar te prijzen. Dat waren de Oma’s uit rusland van verleden jaar bv niet, en zo kan ik nog wel doorgaan. Dus ook als je dronken bent zou je de kwaliteit van de man wel moeten waarderen want er lopen VEEL slechtere muzikanten op dit songfestival rond. Dan het liedje het is een mix van niks en ik ben bang dat het ook niet gaat werken. Hoewel het wel de laatste spot heeft en bepaalde voorkeur stemmen gaat krijgen . Denk ikdat het 11e of 12e worden, maar het kan ook zo 9e of 10e gaan fluitketelen. Als de man uitgeschakeld gaat worden vind ik wel dat hij een tweede kans moet krijgen met een goed liedje waar zijn kwaliteit wel tot het volste recht komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *