Glazen Bol 2013 (36) • Italië

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van finalist Italië en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet meteen onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Tevens kijken we naar de kwaliteit van de compositie. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ITALIË
Deelnemende artiest(en): Marco Mengoni
Compositie:L’Essenziale
Componist(en): Francesco De Benedittis, Roberto Casalino, Marco Mengoni
Tekst: Roberto Casalino
Startvolgorde Malmö 2013: Italië treedt als BIG 5-land meteen aan in de finale. De aanwijzing van de startpositie van Italië vindt pas plaats op vrijdagnacht 17 mei.
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1957, 3e in 1958, 6e in 1959, 8e in 1960, 5e in 1961, 9e in 1962, 3e in 1963, 1e in 1964, 5e in 1965, 10e in 1968, 8e in 1970, 5e in 1971, 6e in 1972, 2e in 1974, 3e in 1975, 7e in 1976, 6e in 1980, 5e in 1984, 7e in 1985, 3e in 1987, 9e in 1989, 1e in 1990, 7e in 1991, 4e in 1992, 4e in 1997, 2e in 2011, 9e in 2012
Feitjes: Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar Italië is sinds 2011 terug op het Eurovisie Songfestival. En hoe! Een 2e plaats in 2011 was één van de meest flitsende rentrees die een land op het festival heeft gemaakt. En vorig jaar gaf Nina Zilli Italië nog een nette 9e plaats. Vanwege de bijdrage aan de EBU, die het land altijd is blijven betalen, heeft Italië een directe plaats in de finale als één van de BIG 5-landen.
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 2e Halve Finale

Dennis van Eersel: Er doen maar weinig landen mee met een ballad die door een man gezongen wordt. Dat zorgt voor kansen voor de Italianen, vooral omdat deze ballad uitstekend wordt uitgevoerd door zanger Marco. Kijk even op de Italiaanse website van het SanRemo-festival, waar hij al won met het nummer ‘L’Essenziale‘. Er staat slechts 1.30 minuut van het nummer op, maar het geeft een goede indicatie waarom Italië dit jaar een outsider voor de overwinning is.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Kans op een TOP 10-notering: 70%
Kans op winst: 20%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Gert Waterink: Italië laat zich sinds z’n terugkeer op het festival in 2011 zien van z’n beste kant. En dit jaar stuurt omroep RAI ook nog eens het winnende San Remo-lied naar het songfestival. Voor het laatst was dat in 1997 met Jalisse (‘Fiumi Di Parole’, 4e).

Een goede keuze? Ik vind van wel. Deze emotionele canzone valt mijns inziens dit jaar op tussen het veld van de wat typische songfestivalballades (Azerbeidzjan, Estland, Rusland, om er een paar te noemen). En als we een schifting moeten aanbrengen, dan denk ik dat de gemiddelde televoter meer voor indrukwekkende vocalen, verpakt in een typische festivalballad, gaat kiezen. De juries daarentegen zouden misschien wat meer geraakt kunnen worden door artiesten die echt menen wat ze zingen.

En dan kan Marco Mengoni Italië zomaar weer eens helpen aan een 3e TOP 10-notering op rij. ‘L’Essenziale’ wordt uiterst innemend gezongen door een zeer aantrekkelijke man met een flinke dosis charisma. Daar komt nog bij dat hij een mooi, uniek, wat hoog stemgeluid heeft. Ik zou ‘m alleen wel aanraden deze Italiaanse brok emotie te zingen vanachter een vleugel. Verder kan Italië sinds z’n terugkeer bouwen op de steun van omringende landen Albanië, Malta en San Marino. Ook de passievollere Balkan-landen hadden vorig jaar weer een mooie set puntjes over voor Italië. Dus, een kanshebber voor een klassering in de TOP 10.

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Kans op een TOP 10-notering: 80%
Kans op winst: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Erik Bolks: Marco Mengoni won met ‘L’Essenziale’ Sanremo, de 2013-editie. Of hij Eurovisie hiermee ook op zijn naam krijgt? Ik vermoed van niet. Van wat ik gezien heb op de diverse mist de zanger live het nodige charisma en maakt hij spastische bewegingen a la Joe Cocker. Het is best wel een mooi liedje, maar er gebeurt toch te weinig in muzikale zin. De 4 minuten versie is een drievoudige herhaling van de eerste 80 seconden, maar dan steeds krachtiger. De drie-minuten-versie kan eigenlijk alleen maar slapper worden. de melodie vind ik ook wat zeurderig. Benieuwd of de vakjuries dit objectief gaan beoordelen of zich toch laten leiden door het feit dat het allereerst een Italiaanse bijdrage is, die bovendien al Sanremo heeft gewonnen. Naar mijn mening zeggen die twee feitjes niets.

Dat Mengoni niet gaat winnen vind ik persoonlijk wel een geruststelling. De laatste keer dat de RAI het Songfestival moest produceren was het een enorme janboel. Gelukkig kan Italië onder de muziekfans nog altijd wel een potje breken. Ik denk dat we scherven gaan zien. Maar ach, met een plek tussen de 10e en 15e plaats zouden de meeste landen al zeer tevreden zijn.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kans op een TOP 10-notering: 65%
Kans op winst: 7,5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


4 Responses to “Glazen Bol 2013 (36) • Italië”

 1. eric says:

  Laat mister Joe cocker nu een fantastische zanger zijn incl zijn bewegingen. En dat is deze man ook met een fantastisch nummer uit de schoen van Europa. Laten we nu wel eerlijk zijn dat dit toch een veel betere winnaar zou zijn dan bv Denemarken of doe gek Rusland. Het nummer is eigentijds en wordt subliem gebracht en gaat hoge ogen gooien sinds Anouk gisteren haar eigen ogen aan het ingooien is met debiel gedrag ( PR IS DE KEY OP HET ESF ) Qua compositie is dit dus een dikke 9.5 ( E.Bolks moet zich schamen met zijn 6.0, dan weet je dus niet wat compositie inhoud ) Gaat het winnen HMMMMMMMM , het kan maar denk dat het ergens blijft hangen tussen 2 en 7 omdat men gaat stemmen op flutnummers die meer hitpotentie hebben met viagra.

 2. Hebbuzz says:

  Benieuwd naar de reactie van Eric op de Even Apeldoorn Bellen reclame campagne. 😛 Eric is nu mooi beetgenomen door Anouk en zijn eigen uitspraak “PR is de sleutel…..”

  Die Bolks geeft trouwens een 6,0 voor het totaalplaatje en niet voor de compositie. Die vindt hij toch nog een 7,5.

 3. eric says:

  @ hebbuz stond eerst andersom ( 6 en 7.5) Pr is de key ja en ik vind de stunt geweldig . Maar wij zijn Nederlanders die dat wel kunnen waarderen …. In het buitenland gaan ze weer zeggen daar heb je die blowende, zuipende en alles mag met sex hollanders weer . Tis maar wat voor imago je wild he ? hebbuz . Of we doen een idiote hoofddeksel op, of nemen een draaiorgel mee of laten onze ster in een reclame ‘ even apeldoorn bellen” acteren waar de buitenlanders geen hol van snappen. Anouk heeft een prima en mooi nummer en haar wat stille loopbaan een klein boostje gegeven en casht ook nog even met een reclame spotje.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *