Glazen Bol 2013 (15) • België

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van België en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: BELGIË
Deelnemende artiest(en): Roberto Bellarosa
Compositie:Love Kills
Componist(en): Jukka Immonen, Iain Farquharson, Andreas Anastasiou
Tekst: Jukka Immonen, Iain Farquharson, Andreas Anastasiou
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 15 in de eerste halve finale op dinsdag 14 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 1957, 5e in 1958, 6e in 1959, 6e in 1960, 10e in 1963, 10e in 1964, 4e in 1966, 7e in 1967, 7e in 1968, 7e in 1969, 8e in 1970, 9e in 1974, 8e in 1976, 7e in 1977, 2e in 1978, 4e in 1982, 5e in 1984, 1e in 1986, 6e in 1998, 2e in 2003, 6e in 2010
Feitjes: België komt van Belgica of Belgae en is de Latijnse benaming voor “wit”, “glanzend” of “schijnend”. Het klinkt allemaal erg positief voor een land dat de laatste paar jaren vooral in het nieuws komt door de gewestelijke kwesties. Daarbij is taal een groot geschilpunt. De taalruzies weten soms zelfs door te dringen tot het songfestival. Want ook al werd België in 2003 nog 2e op het Eurovisie Songfestival, de toen slimme keuze voor een fantasietaal en de samenstelling van Vlaamse en Waalse artiesten in de groep Urban Trad kon niet vermijden dat er bijna een politieke rel ontstond. Daar waar het in politiek opzicht allemaal nog steeds wat beter mag gaan, geldt dit dankzij de zesde plaats van Tom Dice in iets mindere mate voor het songfestival. De beste Vlaamse prestatie ooit. Maar als één der grondleggers van het festival, het was er al bij in 1956, won het slechts één keer: In 1986.
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 1e Halve Finale

Dennis van Eersel: Roberto Bellarosa won ooit ‘The Voice of Belgium’, maar dat is in het nummer ‘Love Kills’ niet te horen. Het – toch vrij dunne nummer – lijkt te hoog gegrepen voor de Belg. België moet met een fantastisch totaalplaatje in Malmö komen. Werkelijk alles moet kloppen in mei. Alleen dan kunnen we het bij de repetities eventueel nog over kwalificatie gaan hebben. Voorlopig heb ik België alvast apart gezet in het rijtje: niet kwalificeren. De uitstekende loting doet daar weinig aan af.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: nog niet bekend
Huidige kwalificatiekansen: 20%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 40%

Gert Waterink: Jammer dat men soms de verkeerde stem bij een liedje zoekt. Dat is bij België dit jaar zeker het geval. Want ook al ziet bovenstaande videoclip er redelijk oké uit, er is in de studio flink gesleuteld aan Roberto’s stem. Want geloof me, live heeft Roberto erg veel moeite om de hoge noten te halen. Zijn stem klinkt ook wat nasaal….je merkt dat hij moeite moet doen om ‘Love Kills’ te zingen.

En dat ‘killt’ de kansen voor België, zelfs vanaf startplek 15, behoorlijk. Juries gaan dit, als dit tijdens de repetities niet beter wordt, flink afstraffen. Ook het liedje is mijns inziens net wat minder pakkend dan ‘Only Love Survives’ van Ierland……en zéker niet zo goed als ‘Running Scared’, de winnaar van 2011 (Jazeker, dé Iain Farquharson, verantwoordelijk voor de eerste overwinning van Azerbeidzjan, schreef aan de Belgische inzending mee).

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 35%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 50%

Erik Bolks:Love Kiss’ blijkt als je de tekst er bij pakt toch ‘Love Kiels’ te zijn. Amaai, hoe krijgen die Walen het toch bijna zonder uitzondering voor elkaar om hun vorige bagger te overtreffen? Daar helpt bij geen Charles-Aznavour-ogende Rob met mooie rozen tegen. Deze zanger is geen ladieskiller, maar een liedverkrachter.

Bij België heb ik ook nog eens heel sterk het gevoel van een ‘visual miss match’. Roberto heeft een slome-nerdy(-maar-toch-sensueel-bedoelde?) uitstraling inclusief duf kapsel en komt daardoor in de up-tempo videoclip totaal a-charismatisch over. Het plaatje past totaal niet bij het arrangement!

Ik wens de Vlamingen volgend jaar meer succes toe. Ik had gehoopt op een droom in een puntzak, maar ondanks de behoorlijk geflufte versie is er nog altijd weinig opwindends te beleven aan ‘Love Kills’. De Belgische liefde is vooral dodelijk saai.

Als ik dan toch dood moet, dan liever via een ‘crime-passionel’ of middels een ‘femme fatale’ die mij vergiftigt met een extreem dure praline in een gif(t)box. Dit is een goedkope Chocotoff die na drie seconden alle smaak verloren heeft. En dan moet je nog 177 seconden kauwen om het weg te krijgen.

Beoordeling compositie: 5,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 3,0
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 17,5%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


3 Comments


 1. // Reply

  Beetje onterecht al de kritieken,want het liedje is best wel aardig. Maar ja ook niet meer dan dat en dat is denk het probleem in deze sterke 1e halve finale. Dan kan je pimpen wat je wilt en een goede loting hebben maar lukken gaat het denk ik niet. Ik denk wel dat het her en der best wel wat puntjes gaat sprokkelen ( Nederland gaat er toch een punt of 6 voor over hebben )En omdat er veel goede liedjes zijn dit jaar denk ik dat verschil in punten erg klein zal zijn. Het valt me toch ook altijd op dat beoordelers altijd de hele gifkar leegtrekken bij een matig liedje over de vocale kwaliteiten van een zanger. Maar als bv zweden met een hunk als Erik S omhoog getild wordt door zijn backings dan is dat altijd veel minder een probleem. Ik hoop voor de Belgen op een klein stuntje en alleen omdat we BUREN zijn en die steunen elkaar in goede en slechte tijden ( doen ze verderop ook dus………….)


 2. // Reply

  Er is al veel geschreven en gezegd over de Belgische inzending van dit jaar, vooral in negatieve zin dan. Het liedje is op zich nog niet eens zo slecht; maar op de één of andere manier is de combinatie van nummer, zanger en stem geen goede combinatie. “Love Kills” begint aardig (de invloed van “Running Scared” is merkbaar, en deed me ook enigzins denken aan “Standing Still” van Roman Lob, Duitsland 2012); maar dan zakt het nummer in en blijft vooral vlak. De “opgepimpte” versie help weinig, in tegendeel, ik vind het up-tempo dance-achtige ritme niet bij het nummer passen.
  Daar komen Roberto’s vocale kwaliteiten – of gebrek daaraan – bij; of het nu aan zenuwen, ziek of zwak zijn (of slecht studiogeluid) gelegen heeft: op 14 mei is er geen excuus (dat was er voor Joan Franka ook niet, die achteraf met “vermoeidheid” en “falende oortjes” aankwam).
  Daarentegen heeft Belgie een gunstige positie, en zal ook wel wat puntjes bij elkaar sprokkelen (van Nederland en Italie bijvoorbeeld), misschien zelfs wat “sympathie-stemmen”; maar ik zie het somber in voor onze buren, wat ik zelf jammer vind.


 3. // Reply

  Geloof niet dat Nederland België een punt gaat toedelen dit jaar, de balans NL-B is al jaren in het voordeel van NL die meer punten vangt uit B dan andersom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *