Glazen Bol 2013 (14) • Cyprus

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Cyprus en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij énkel de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: CYPRUS
Deelnemende artiest(en): Despina Olympiou
Compositie:An Me Thimase
Componist(en): Αndreas Georgallis
Tekst: Zenon Zindilis
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 14 in de eerste halve finale op dinsdag 14 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1981, 5e in 1982, 7e in 1987, 9e in 1991, 9e in 1995, 9e in 1996, 5e in 1997, 6e in 2002, 5e in 2004
Feitjes: Het kleine eiland Cyprus wordt nog altijd verdeeld door een politiek conflict tussen Griekenland en Turkije. Het Cyprus zoals velen dat kennen bestaat eigenlijk alleen uit het Griekse gedeelte van het eiland. Ook op het songfestival is dat het geval, waardoor Griekenland en Cyprus elkaar bijna altijd de 12 punten toebedelen. Ondanks die standaard hoge score van de Griekse vrienden kwam Cyprus nog nooit verder dan een vijfde plaats, maar dat behaalde het wel in liefst vijf verschillende jaargangen. De laatste finaleplek van Cyprus dateert van vorig jaar, toen de grootste hit na Loreen’s winnende song ook de finale wist te behalen. Ivi Adamou wist toen de TOP 10 in o.a. de Spaanse, Griekse en Portugeze charts te behalen met de oorwurm ‘La La Love
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 1e Halve Finale

Dennis van Eersel: Ook het kleine eiland Cyprus komt met een ballad. Hoewel het een erg mooi en innemend nummer is, zit daar een risico in. Despina Olympiou moet zorgen dat zij opvalt binnen het deelnemersveld. Vocaal lijkt dat geen probleem te zijn. Veel zal afhangen, net als bij Nederland, van de cameraregie en het beeldplaatje. Cyprus zit wel gunstig, in een blok met de uptempo nummers van deze halve finale. Kwalificatie voor de finale is niet uitgesloten.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nog niet bekend
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Gert Waterink: Prachtige videoclip, zeer mooie zangeres, uitstekende stem, maar redelijk kansloos. Waarom? Het is een slome, nogal gedragen ballade. Vergelijken we het met bijvoorbeeld een andere langzame ballade (waarbij ik het begrip ‘ballad’ even erg ruim neem), bijvoorbeeld ‘Birds’ van Anouk, dan is ‘An Me Thimase’ in muzikaal opzicht 10X minder interessant. Het is een nogal genreloos nummer zonder enige eigenheid dat vooral voor het songfestival is bedoeld. Ik vind dat jammer. Zangeres Despina verdient een nummer van een Zweedse topcomponist, zoals ‘Birds’.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 25%

Erik Bolks: Muzikaal gezien een grote dame in mijn ogen, maar met een naam die zich – als je Grieks en Latijn doorelkaar mengt – iets zou kunnen betekenen als “Het tegenovergestelde (de-) van de ruggegraat (spina) van de Olympus”. Hmmm. Heeft Cyprus ook nog eens de volgende titel voor Des’ paraat: “Als jij je mij nog herinnert”…. Dat klinkt allemaal niet krachtig en hoopvol en dus een in eerste instantie totaal onopvallende vergeetbare bijdrage van het ‘noot’-lijdende Cyprus.

De live uitvoering zal allesbeslissend zijn en mij vast niet teleurstellen, maar nooit genoeg om de finale te halen. Ook al is het de laatste ballade van de avond. Ik zie het niet gebeuren. Cyprus heeft namelijk grote problemen. Alle landen die doorgaans een bijdrage leveren aan het Cypriotische puntenaantal zitten, zonder uitzondering, in de andere halve finale. Daar komt nog bij dat deze bijdrage, hoewel erg mooi, behoorlijk gedateerd is en dat verbaasde mij eigenlijk enorm. Despina’s composities zijn meestal veel dynamischer, moderner én etnischer! Verder zijn Cyprus en Griekenland op financieel gebied natuurlijk de outcast van Europa. Benieuwd of dat nog doorwerkt in de televotes. De Cypriotische bijdrage uit 1991 was hier beter op zijn plaats geweest. S.O.S.!

Ik gun Cyprus & Despina Olympiou een come-back in betere tijden. Dit land & deze artieste kunnen zoveel beter. Tot overmaat van ramp kunnen ze ook nog eens afhankelijk zijn van hulp uit Rusland in deze semi… daar ga je dan ….. als ze je nog herinneren. What if?

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nog onbekend
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: minder dan 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 20%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


  1. // Reply

    Wij kunnen de punten door Dijselbloem en co wel vergeten uit Cyprus. Maar Cyprus kan onze punten ook wel vergeten en niet omdat wij politiek stemmen maar omdat het liedje te mager is. Het liedje heeft gewoon te weinig om echt aan te slaan hoewel het bij mij wel aanslaat want neurie het wel mee. Maybe kantje B op kwalificatie maar hoop het niet, WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANT als dit soort nrs doorgaat kan onze BIRDIE het wel vergeten. Maar goed laten we niet afwijken voor onze grote droom 🙂 De loting is gunstig maar of dat genoeg is ……


  2. // Reply

    “Vergeet Mij Niet” zingt Despina, maar het liedje is juist zo… vergeetbaar? Despina Olympiou, gepresenteerd als een vocaal grootgewicht waarvan de naam als “Heerseres van de Olympus” vertaald kan worden, brengt een kleine en breekbare ballad. Vol overgave, dat wel, en Despina heeft ontegenzeglijk een mooie stem. Maar in een veld waarin zoveel ballads meedoen, werkt “An Me Thimase” gedateerd (veel oubolliger dan bijv. van Estland wordt beweerd) en ééntonig.
    Persoonlijk vind ik het wel mooi, maar erg onopvallend; maar volgens mij is het Cyprus ook meer te doen om het meedoen dit jaar – zoals al gezegd door de Cyprioten zelf: “een waardige bijdrage in de geest van soberheid”. Ergens jammer, want Despina Olympiou zou een veel krachtiger nummer kunnen dragen.
    De plaatsing in het tweede deel van semi 1 lijkt vrij gunstig, omdat daar de ballads in de minderheid zijn. Maar de concurrentie van Moldavie is groot, omdat het lied moderner en opvallender is. Punten van Griekenland (andere semi), eventueel Turkije (doet niet mee) of andere Zuid-Europese landen (Portugal doet niet mee, Spanje stemt in semi 2 mee) zijn uitgesloten. Een mooie podiumprsentatie en uitvoering kunnen nog wat puntjes van de vakjury’s (Rusland?) en diaspora-televoters opleveren. Maar of dat genoeg is voor een finaleplaats? Ik denk van niet. De financiele crisis op Cyprus en de anti-Europa stemming die daar heerst zullen ook niet meehelpen. En hoewel een zangeres als Despina Olympiou wellicht beter had verdiend, denk ik dat Cyprus daar niet mee zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *