Glazen Bol 2013 (2) • De Nabeschouwing

Zeventien landen, zeventien verschillende muziekstijlen en zeventien beschikbare filmpjes, meestal live-optredens en enkele studioversies, zijn de afgelopen twee weken intensief onder de loep genomen. Het is tijd voor de tweede Glazen Bol-nabeschouwing. Zowel de kwalificatiekansen als de kwaliteit van de liedjes zijn, zo neutraal en objectief mogelijk, beoordeeld. De gemiddelde percentages en ratings van beide drie Glazen Bol-waarzeggers zijn berekend. Wat valt jullie als lezer op aan onderstaande rankings? Zijn we overijverig geweest met sommige liedjes of hebben we toch nét wat teveel persoonlijke smaak laten doorschemeren?

Dit jaar gaat ••ESF Magazine•• nadrukkelijk onderscheid maken tussen de kwaliteit van de liedjes en de kwalificatiekansen van de songfestivalbijdragen. Ook al is geprobeerd om zo objectief mogelijk de kwaliteit van de liedjes te duiden, het is en blijft het meest subjectieve element van het songfestival. Persoonlijke smaak, ook die van juries, komt hier namelijk om de hoek kijken.

Ranking op basis van kwalificatiekansen
Laten we eerst kijken naar wat wij denken van de kwalificatiekansen van alle deelnemende landen. Het valt op, in vergelijking met de eerste halve finale, dat Gert, Erik en Dennis verwachten dat dit de meest moeilijke te voorspellen halve finale is. Waar de gemiddelde kwalificatiekansen in de eerste halve finale vanaf plek 12 al fors daalt, gebeurt dat in de tweede schiftingsronde pas na plek 15.

In deze halve finale zijn de vocale capaciteiten niet extreem groot, al hebben Finland, Bulgarije, Israël en IJsland inzendingen die op dat vlak kunnen scoren. Roemenië en Armenië hebben een grote schare diaspora, Albanië en Zwitserland hebben een prima loting en Hongarije heeft een enorme charme. Wie durft, naast Letland, een land echt af te schieten in deze fase?

Glazen Bol Nabeschouwing Semi 2 2013 - Ranking Kwalificatiekansen

Een aantal zaken springen eruit. Over Georgië, Noorwegen, Azerbeidzjan en Griekenland lijkt weinig discussie. Al verbaast het Gert nog wel dat Farrid uit Azerbeidzjan ‘het voorspelbare en simpele ‘Hold On’ niet kan zingen. Hij telt de maat en komt stijfjes over.’

Rondom Finland is de redactie verdeeld. Erik Bolks is vernietigend: ‘Wie niet direct op de vlucht staat heeft nog 2.30 minuut om zich te bekeren tot het homo-dom’. Gert is lyrisch: ‘Een echte underdog dit jaar voor de TOP 10 van de finale! Want dit is absoluut zeker van de finale.’ Dennis zit er tussenin en houdt zich nog op de vlakte.

Ook bij San Marino houdt Dennis nog een slag om de arm, terwijl de andere heren al volledig overtuigd zijn: ‘Bij veel fans is er veel sympathie voor dit lied, dat gevoel deel ik ook, maar zolang het beeldplaatje nog niet bekend is ben ik nog niet overtuigd van kwalificatie.’

Onderaan het pak zien we landen als Letland, Roemenië, Armenië en Hongarije. Met het laatste land hebben we gelijk de inzending in handen waarbij de grootste discrepantie zichtbaar is…

Ranking op basis van kwaliteit
Net als de waarzeggers van ••ESF Magazine•• gaan juryleden alle liedjes in volgorde van optreden langs en beoordelen zij het op zaken als vocalen en charisma van de performer, originaliteit en hitgevoeligheid van het liedje. De waarzeggers hebben zich in de Glazen Bol-reeks vooral op de algehele kwaliteit van het lied gericht. De cijfers die de waarzeggers voor deze eerste halve finale voor ogen hadden zijn inmiddels berekend en dit is de gemiddelde ranking die er uit komt:

Glazen Bol Nabeschouwing Semi 2 2013 - Ranking Kwaliteit Composities

Hongarije staat op nummer 4! Opmerkelijk, omdat het land qua kansrijkheid er niet best vanaf kwam. Toch geven Dennis, Erik en Gert het land unaniem een dikke voldoende. Gert Waterink zelfs een 9! ‘Dit is een fantastisch, uniek, innemend liedje. Klein qua muziek, maar ook heel modern en intens door de gebruikte elektronische muziek. Het is erg tijdloos, qua melodie simpel en effectief.’

Rondom Hongarije mogen ook Noorwegen en Georgië in dit rijtje een hoge positie genieten. Opmerkelijk genoeg staat Griekenland laag in de TOP 10 en blijft Azerbeidzjan er maar net binnen, samen met Albanië. ‘Muzikaal vind ik het wel een interessante bijdrage. Zelfs zicht op de finale sluit ik niet uit. Dit gaat hoger eindigen dan de gemiddelde West-Europese fan denkt,’ zegt Erik Bolks over die inzending.

Als we de rekening opmaken zijn al met al de verschillen klein, maar in de TOP 10 van beide lijsten zit uiteindelijk toch maar één verschil. Op basis van kwaliteit zit Hongarije in de TOP 10, een plek die ze qua kwalificatiekansen kwijt zijn aan Finland. De andere negen landen staan in beide rijtjes, alleen wel flink door elkaar gehusseld.

Betekent dit dat Noorwegen, Israël, Georgië, VJR Macedonië, Malta, Bulgarije, San Marino, Griekenland en Azerbeidzjan allemaal zeker zijn van de finale? Natuurlijk niet! Tijdens de repetities kan er veel veranderen. Maar wat vinden jullie van de rankings tot dusver? Laat het hieronder even weten en geef ook jouw rankings op basis van ‘Kwaliteit Compositie’ én ‘Kwalificatiekansen’. ••ESF Magazine•• is benieuwd naar jullie bevindingen.

Voor ‘De Nabeschouwing’ heeft ••ESF Magazine•• de gemiddelde ratings (een cijfer uit 10, afgerond op één decimaal) en percentages (percentages afgerond op één decimaal) bij elkaar opgeteld. Daarvan is uiteindelijk het gemiddelde berekend, waarvan de rankings hierboven geplaatst zijn. In het geval dat twee landen in het gemiddelde gelijk eindigen, een zogenaamd ‘ex aequo’, dan krijgt één van de twee bijdragen in de ranking ‘Kwaliteit Compositie’ een hogere notering als het in de ranking ‘Kwalificatiekansen Compositie’ hoger is geëindigd. Het omgekeerde geldt voor de ranking ‘Kwalificatiekansen Compositie’.

WIL JE ALLE GLAZEN BOLLEN NOG EENS RUSTIG NALEZEN OM JOUW EIGEN OORDEEL KRACHT BIJ TE ZETTEN? LEES DAN DE REEKS NOG EENS TERUG VIA DEZE LINK


2 Responses to “Glazen Bol 2013 (2) • De Nabeschouwing”

  1. Hebbuzz says:

    Het valt mij vooral op dat San Marino bij lange na niet hoog scoort in deze lijst en zelfs door Bulgarije overtroeft wordt bij de kwalificatiekansen.

  2. Peter says:

    Kleine landjes als San Marino scoren meestal wat minder, omdat ze genegeerd worden door de televoters.

    Al geef ik San Marino wel meer kans dan Finland.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *