Glazen Bol 2013 (27) • Armenië

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Armenië en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet meteen onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Tevens kijken we naar de kwaliteit van de compositie. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ARMENIË
Deelnemende artiest(en): Gor Sujyan
Compositie:Lonely Planet
Componist(en): Tony Iommi (Black Sabbath)
Tekst: Vardan Zadoyan
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 11 in de tweede halve finale op donderdag 16 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 2006, 8e in 2007, 4e in 2008, 10e in 2009, 7e in 2010
Feitjes: Vier jaar geleden ontstond er in Moskou nog een rel, doordat Tatik en Papik door de Armeense spokesperson Sirusho in beeld werden gebracht. Wie? Tatik en Papik! Twee Paaseiland-achtige sculpturen uit 1969 die symbool staan voor de in Azerbeidzjan gelegen niet-erkende republiek Nagorno Karabach. Dat deed Sirusho nogal opstandig, omdat ook Armenië aanspraak wil maken op deze betwiste gebieden. Ach, het zijn maar kleine politieke plaagstootjes, want zowel Armenië als Azerbeidzjan weten hoe je moet scoren op het songfestival anno 2010. Armenië is er sinds 2006 bij, maar ging in 2011 onderuit door niet de finale te halen. Vorig jaar waren ze er (daarom?) niet bij, maar de Armenen zijn na een jaartje protesteren weer van de partij.
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 2e Halve Finale

Dennis van Eersel: De Armenen zijn terug op het songfestival en hebben dit een jaar een lied van Tony Iommi, van de Britse band Black Sabbath. Verwacht geen keiharde rock, het nummer ‘Lonely Planet‘ zit aan de softe kant van dat genre. Zanger Gor Suyjan verkoopt de inzending nog niet voldoende, er moet nog veel gedaan worden aan het totaalplaatje.

Ik vind het vervelend om aan te halen, maar de stempatronen van Armenië mogen niet onderschat worden. In een groter veld van 19 deelnemers kwam ‘Boom Boom‘ slechts één punt te kort. Er doen nu twee landen minder mee, maar Armenië heeft wél twee bondgenoten meer. Frankrijk, Israël, Duitsland en Bulgarije compenseren de afwezigheid van Turkije en Rusland.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Gert Waterink: Hier is de pseudo-Metallica uit Armenië. Wat mij vooral opvalt aan dit lied is de verschrikkelijke uitspraak van het Engels. Jammer.

Neemt niet weg dat het best een fijn nummer is. Maar zelfs voor Armeense standaarden kabbelt dit denk ik teveel door. Ik krijg er zelfs lichtjes een 3JS-deja-vu van. Leadsinger Gor Sujyan heeft nou niet de beste uitstraling. Net als Emmy in 2011 (ESF 2011), zie ik Armenië nog wel de finale missen.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Erik Bolks: En toch … ik vond het boek beter. En dat beloofde al veel meer dan het waar kon maken. Kortom voor 2014 geen mooi uitzicht op Yerevan of uitstapjes naar de Zwarte Zee in mei, naar ik vrees. Het zou mij althans vies tegenvallen, zoals bijna altijd met de Lonely Planet.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nog onbekend
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 20%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


4 Comments


 1. // Reply

  Armenie komt dit jaar wat onzeker uit de hoek; het lijkt wel alsof het land, na een jaar in de semi te zijn blijven hangen en vervolgens een jaar niet mee te doen, niet weet hoe het terug moet komen.
  Dat begon al met de selectie van het liedje, waar gekozen kon worden uit een stuk of vier inwisselbare nummers met titels als “Toy Planet” en “Lonely Planet”. De keuze van de artiest leek vrij standvastig; maar waar eerst Gor Sujyan als solo-artiest werd gepresenteerd, werd dat later veranderd in Gor Sujyan & The Dorians. Uiteindelijk gaat de hele groep nu onder hun oorspronkelijke bandnaam, Dorians, naar Malmo.
  Dorians brengen het nummer “Lonely Planet” ten gehore, van de hand van Tony Iommi, gitarist van Black Sabbath. Maar een bekende naam aan een nummer verbinden wil nog niet zeggen dat het liedje goed is.
  Tijdens de nationale voorronde was het geheel rommelig, het geluid en vooral de zang van Gor Sujyan kwamen slecht over. “Lonely Planet” is niet eens zó slecht, maar wijfelachtig en nietszeggend – een middelmatig rocknummertje. Er zal nog veel moeten gebeuren willen de Dorians een goed optreden neerzetten, zeker omdat zij hierna nog concurrentie krijgen op rock-gebied van Albanie, en als groep van het aanstekelijke deuntje uit Zwitserland.
  Nu zal Armenie heus wel wat punten krijgen – enkele buurlanden en televoters (Black Sabbath-fans wellicht; maar hoeveel daarvan kijken naar het ESF of weten uberhaupt dat Tony Iommi voor het verre Armenie een nummertje gecomponeerd heeft?). Ik verwacht niet dat vakjury’s hier punten aan gaan geven. En eigenlijk vind ik “Lonely Planet” ook te zwak om een finaleplaats te verdienen.


 2. // Reply

  Dennis vind het vervelend om over de buurpuntjes te praten ? Soort schaamtegevoel of boosheid dennis ?
  Ik zou met dit nummer minder moeite hebben van de burenpuntjes dan indertijd met BOOM BOOM moet ik eerlijk zijn.
  Verder vind ik de zanger wel meer uitstraling hebben dan onze leadzanger van de 3Js maar ja dat gaat snel.
  Ik geef ze het voordeel van de twijfel dat het live goed uitgevoerd gaat worden en de buurpuntjes net voldoende zal zijn maar veel hangt af van de performance.
  Kans op winst in de finale doen we maar 0.2% 🙂


  1. // Reply

   Boosheid of schaamte is overdreven Eric, ik ben slechts een journalist die het festival volgt. De emoties die jij beschijft zouden ze bij de EBU wel moeten hebben, vind ik. Over get effect van burenstemmen kan je twisten, maar diaspora blijft voor mij een smetje op de stemprocedure. Maar misschien helpen de nieuwe regels om de diaspora nog verder terug te brengen? Ik blijf het positief-kritisch volgen!


 3. // Reply

  Wat is het toch dat niemand dit nummer hoger dan 30 in zijn lijstje van 2013 heeft staan? Ik vind zelf ook alleen Roemenië nog erger. De overige 37 inzendingen vind ik overigens heel pruimbaar, zelfs Albanië en héél af en toe Finland.

  De regels van het refrein van ‘lonely planet’ zijn tekstueel verschillend, maar door de Dinant-Woesthof-achtige manier van zingen en daarnaast belabberde uitspraak van het Engels klinkt de binnenrijmelarij alsof de zanger toch telkens hetzelfde zingt. Zeker bij een al wat zeurderige melodie versterkt dit alleen maar het slepende gevoel wat nu juist niet de bedoeling geweest zal zijn van Iommi.

  Ik denk dat Roald het wel eens helemaal bij het rechte eind zou kunnen hebben in zijn analyse. Het ego van Armenië heeft een deukje opgelopen, waardoor er compleet visie-loos (on)dingetje het riet ingestuurd wordt.

  Het is een beetje als met het Koningslied, en de Nederlandse inzendingen van de afgelopen 20 jaar Nederlandse inzendingen (even alles op één hoop, er zijn vast uitzonderingen). De intentie is best goed, maar eigenlijk heeft niemand er (Songfestival of een koning) écht iets mee. Dat mondt altijd uit in iets wat geforceerd, ‘niet geleefd’ en al helemaal niet puur overkomt. Publiekelijke affakkeling volgt bijna altijd wanneer de vakmensen door hun ‘vrienden’ in het vak niet tegen zichzelf beschermd worden.

  Btw
  Ik heb geprobeerd of ik de vreselijke tekst ook op de cliché melodie van Rusland zou kunnen zingen…. Ik kwam een heel eind 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *