Glazen Bol 2013 (28) • Hongarije

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Hongarije en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet meteen onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Tevens kijken we naar de kwaliteit van de compositie. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: HONGARIJE
Deelnemende artiest(en): ByeAlex
Compositie:Kedvesem
Componist(en): ByeAlex
Tekst: ByeAlex
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 12 in de tweede halve finale op donderdag 16 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1994, 9e in 2007
Feitjes: Het fenomenale debuut met een vierde plaats in 1994 heeft Hongarije nooit meer weten te evenaren. In 2007 is het land met een prima blues-nummer nog wel in de top-10 geëindigd, maar dat is het wel zo’n beetje. De Hongaren hebben door hun gebrekkige resultaten dan ook een knipperlichtrelatie met het festival, waar het soms enkele jaren ontbreekt en het dan weer een aantal probeert. Sinds 2010 zijn ze er weer bij. Dit keer zonder pauzes ertussen.
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 2e Halve Finale

Dennis van Eersel: Een aardig sympathiek luisterliedje. Veel meer valt er over Hongarije niet te zeggen dit jaar. De zanger en de compositie missen enige vorm van impact denk ik. Nietszeggendheid is vaak een teken dat een land na afloop in de onderste regionen van de ranglijst te vinden is. Het is te hopen voor de Hongaren dat zij bij zowel juries als televoters de nummer 11 zijn, dan hebben ze nog kans om er doorheen te glippen.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 35%

Gert Waterink: Eén van m’n favoriete liedjes van dit jaar en dus ook een lastige om objectief te beoordelen. Eerst m’n positieve, subjectieve mening dan maar. Dit is een fantastisch, uniek, innemend liedje. Klein qua muziek, maar ook heel modern en intens door de gebruikte elektronische muziek. Denk even aan de liedjes van Zweedse underground-sensaties Pacific en Peter, Bjorn & John en je snapt wat ik bedoel. Het is erg tijdloos, qua melodie simpel en effectief en door het origineel gemixte stemgeluid van zanger ByeAlex ook nog eens uniek.

Maar dit is een songfestival. En daar draait alles om het live-optreden, niet om de bovenstaande prachtige videoclip. En daar heb ik zo m’n twijfels over. ByeAlex heeft zeer eigen looks, een baard en een bril, maar dat verbergt ‘m ook een beetje. Echt charisma op het podium…..heb ik dus nog niet echt aangetroffen. Maar het kán opgepakt worden, mits ByeAlex het speciale sfeertje uit de videoclip perfect weet over te brengen op het podium. Net als Nederland komt Hongarije dus met een echt sfeerliedje. En juries zijn daar wat gevoeliger voor.

Overigens doet de inzending mij ook denken aan Friderika met ‘Kinek Mondjam El Vétkeimet?‘ (Hongarije 1994, 4e plaats)

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Erik Bolks: O dear! (kedvesem!) Nooit eerder bleef een slaapliedje in mijn hoofd hangen en hoorde ik het de volgende dag op kantoor nog steeds rondzeuren. Wat is er toch aan dit lied dat de Hongaren het verkozen? Wellicht een poëtische tekst? Het moet iets met de tekst zijn, want de melodie en presentatie zijn behoorlijk onopvallend. Hopen dus op mooie begeleidende plaatjes en veel visuele effecten in Malmö, dan kabbelen we 3 minuten lekker door. ByeAlex oogt alsof de zanger het liefst in de coulissen zijn lied zou zingen.

Het lied heeft overigens een ‘Aud Wilken’-feel over zich (Denemarken, ESF 1995, 5e plaats), je weet wel, de zanger én de staging zien er totaal niet uit, maar toch klinkt het geheel zeer aangenaam zonder erg bijzonder te zijn. Ik hoop in ieder geval dat de lief van ByeAlex geraakt wordt door dit lied. Het is wel een schattige bijdrage en het heeft mijn sympathie. De vraag is alleen of je daarmee de finale haalt. Ik hoop het. Wellicht helpt het als iedereen de houthakkersoverhemden weggooit. De smaakpolitie kan hier nog wel e.e.a. aan verbeteren. Melodie zou ik niets aan veranderen, die is mooi in eenvoud.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 2%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


4 Comments


 1. // Reply

  Ik ben het met iedereen eens. Het is best wel een aardig nummer maar de vraag is of het wel Eurovisie genoeg is. En al helemaal nu Noorwegen hierna komt denk ik dat kwalificatie wel eens lastig kan gaan worden van deze goede compositie. Laat ik het zo zeggen het zou ons kunnen verbazen maar het zou ook wel eens erg tegen kunnen gaan vallen.


 2. // Reply

  Hier is íe dan: dé “guilty pleasure” van dit jaar, en wederom een liedje dat erg onderschat wordt. Toegegeven, de eerste versie was erg sloom en daardoor te ééntonig; maar de ESF versie (“Zoohacker Remix”) maakt veel goed en geeft het nummer net dat ietsje extra.
  Het deuntje nestelt zich bijna ongemerkt in je hoofd, en ondanks de mooie maar onverstaanbare Hongaarse taal, blijkt de titel “Kedvesem” gemakkelijk mee te zingen. Met dank aan redacteur Hendrik Kramer van dit fijne magazine, weet ik nu ook dat achter “Kedvesem” een poetische en alternatieve tekst over een wolfsmeisje uit een fantasiewereld schuilgaat, iets wat nog meer sympathie bij mij wekt:)
  Net zoals bij Ijsland en Israel, lijkt de discussie jammer genoeg meer te gaan over het uiterlijk van ByeAlex – maar waar staat in de ESF-regels dat alleen gladde “airheads” en huppelpoppetjes mee mogen doen? Goed, podiumpresentatie ís in dit visuele tijdperk van belang, maar daar kan nog aan gewerkt worden; en alternatief en simpel kan ook positief werken, kijk maar naar Tom Dice of Lena Meyer-Landrut (“Satellite”).
  ByeAlex brengt een typisch, eigen nummer; ik hoop dat hij beloond wordt, waarbij de vakjury’s waarschijnlijk het meest genegen zijn punten te geven. Maar ook televoters die meer van de alternatieve muziek houden, zouden voor Hongarije kunnen kiezen. Aan de andere kant valt “Kedvesem” wellicht wat weg, omdat hierna knaller Noorwegen zal gaan aantreden. Bovendien liggen in deze semi enkele liedjes dicht bij elkaar, in die zin dat het “net wel of net niet qualifiers” zijn. Dus het is nog afwachten, maar persoonlijk vind ik Hongarije wel “finale-waardig”.


 3. // Reply

  OK, dus iedereen (mij incluis) vindt het een fijne bijdrage, maar niemand (idem ikke) denkt dat het veel kans maakt. Daarmee dus de meest interessante inzending van dit jaar! Ik vin mooi.


 4. // Reply

  Ik zou niet durven zeggen dat het slecht is, maar dit lijkt me toch wel echt te ontoegankelijk voor het grote publiek. Een plaats bij de onderste 3 verwacht ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *