Glazen Bol 2013 (29) • Noorwegen

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Noorwegen en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet meteen onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Tevens kijken we naar de kwaliteit van de compositie. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: NOORWEGEN
Deelnemende artiest(en): Margaret Berger
Compositie:I Feed You My Love
Componist(en): Karin Park, Robin Lynch, Niklas Olovson
Tekst: Karin Park, Robin Lynch, Niklas Olovson
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 13 in de tweede halve finale op donderdag 16 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1960, 7e in 1961, 8e in 1964, 3e in 1966, 7e in 1973, 9e in 1983, 1e in 1985, 9e in 1987, 5e in 1988, 5e in 1993, 6e in 1994, 1e in 1995, 2e in 1996, 8e in 1998, 4e in 2003, 9e in 2005, 5e in 2008, 1e in 2009
Feitjes: Noorwegen is géén lid van de Europese Unie, ziet ook niks in de op dit moment instabieler wordende Euro, maar is toch echt een onmisbaar land in de wereld van ‘t Eurovisie Songfestival. Nog steeds staat het land bekend als topscorer als het gaat om laatste plaatsen. Negen in totaal (1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1997, 2001 en 2004), waarvan vier keer de befaamde ‘nil points’. Maar daar tegenover staat een puntenrecord van 387, behaald bij Noorwegen’s 3e overwinning in 2009. Uitgezonderd de jaren ’70, wist Noorwegen eigenlijk alle decennia wel een goede indruk achter te laten met zeer uiteenlopende liedjes.
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 2e Halve Finale

Dennis van Eersel: Afgaande op de polls hebben we hier met een knaller te maken, die om de hoogste plaats op het erepodium gaat strijden. Het lied past bij de huidige tijdsgeest, de uitvoering is subliem en de vocalen zijn allemaal raak. Eigenlijk lijkt alles te kloppen, maar spreekt ‘I Feed You My Love’ een breed publiek aan? Zou het te alternatief zijn? Of is dat alternatieve randje juist de reden waarom Noorwegen een kandidaat voor de winst is?

Beoordeling compositie: 9,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 95%
Kans op winst halve finale: 65%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Gert Waterink: We hebben er weer eentje te pakken hoor: Een potentiële winnaar van Malmö 2013. En dat al zo snel na de Noorse overwinning uit 2009 (‘Fairytale‘). In deze halve finale gaat Margaret Berger nog concurrentie ondervinden van Georgië, maar ik denk dat dit eenmaal in de finale zonder problemen naar de TOP 3 gaat klimmen.

Waarom? Het is niét vergelijkbaar met één van de vorige Eurovisie-winnaars (Denemarken b.v. wordt wel te pas en te onpas vergeleken met Loreen, de winnares van vorig jaar) en het heeft de power van een winnaar. Te alternatief? Geloof ik niks van. Dit is té straight into your face, té trendy en té modern om dit als jurylid en televoter te negeren. Gaat niet gebeuren. Deze Robyn-electro-pop is momenteel hot, wordt zéér goed verteerd door platenmaatschappijen en daardoor is het weer een potentiële Europese hit in the making.

De staging dan? Perfect. Margaret Berger ziet er expres sober, maar ook modern uit in haar witte jurk. De staging is ook erg sober gelaten en dat steekt weer fantastisch af tegen de zware, dramatische elektro-muziek.

Beoordeling compositie: 9,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 100%
Kans op winst halve finale: 75%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Erik Bolks: Björk heeft distortion van haar elektrische gitaar even uitgeleend aan Margaret en dan krijg je dit. Een zuchtmeisjesstem, die met een heel apart en krachtig arrangement naar grote hoogte gebracht wordt. ‘Strong contender’ zeggen de fans tegen elkaar en ik denk dat wanneer de televoters te tijd nemen om te luisteren de fans gelijk kunnen gaan krijgen. Nadeel van deze bijdrage is dat het niet na een luisterbeurt al beklijft.

Het is dus zaak voor Margaret de favorietenstatus onder de journalisten in ieder geval waar te maken en die rugwind proberen vast te houden. Eenmaal in de finale zal het bij ‘I Feed You My Love’ sterk afhangen van de startvolgorde. In het begin lijkt mij in Bergers geval killing. Tegen het einde zou een mooi resultaat moeten kunnen opleveren. Ik vind het in ieder geval een prachtbijdrage, die elke keer dat ik het beluister groeit. Vermoedelijk landt ‘I Feed You My Love’ minder makkelijk in het oosten en zuiden Europa. Daarom denk ik niet dat we volgend jaar naar Noorwegen gaan.

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst halve finale: 18%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


5 Comments


 1. // Reply

  Na het bedroevende resultaat van Tooji in 2012, komt Noorwegen dit jaar zeer sterk terug: een knáller zoals dat heet, Margaret Berger met “I Feed You My Love”. Dit is een nummer om in de gaten te houden en een potentiele winnaar, kijk maar eens naar de prachtige en professionele videoclip bij het nummer. Persoonlijk vind ik het lied zelfs nét nog iets sterker dan favoriet Denemarken. Waarom?:
  Het is modern, gewaagd, en daarbij komt de geweldige podium-presence van zangeres Margaret Berger; een beetje Lady GaGa, een beetje Bjork, maar toch heel herkenbaar en “eigen”. Margaret heeft “iets”, een bepaalde uitstraling zoals dat ook bij vorige winnaressen Lena en Loreen het geval was. Zonder al te veel poespas op het podium weet Margaret Berger de aandacht naar zich toe te trekken en vast te houden, en haar schijnbaar koele verschijning past perfect bij dit toch wel donkere electro-pop nummer.
  Té alternatief? Te donker? Helemaal niet! Dezelfde woorden hoorde ik trouwens ook vorig jaar over Loreen. “I Feed You My Love” heeft de potentie om ook in de rest van Europa een hit te worden, en ik verwonder me een beetje dat het lied internationaal nog niet is opgepikt, of meer gepromoot. Hoe dan ook, dit is mijn persoonlijke favoriet uit semi 2. En ik gun haar een héél hoge eindnotering in de finale… en wellicht zelfs de eindoverwinning.


 2. // Reply

  Over het algemeen wint nooit een liedje wat een kopie of deels gekopieerd is van de vorige winnaar. Lijkt dit op verleden jaar ? JA in mijn ogen wel maar het is statischer en voor een minder breed publiek. Vocaal vind ik haar stem eigenlijk niet eens echt prettig( wat zou anouk dit nummer goed gezongen hebben )
  De finale zal het wel gaan halen lijkt mij en in de finale ….. das weer heel ander verhaal en dat baseer ik pas na de finale’s maar dit zou inderdaad wel eens kunnen gaan…….


 3. // Reply

  Een van mijn favorieten maar hoe klinkt dit zonder vocalen op tape? Ik ben nog niet geheel zeker van een overwinning. Zou het niet erg vinden om terug te moeten gaan naar Oslo.


 4. // Reply

  @Floris: de rode lantaarn slaat volgens mij op de twijfelachtige “eer” van het behalen van de aller- allerlaatste plaats:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *