Glazen Bol 2013 (3) • De Nabeschouwing

De BIG 5+1-landen, de automatische finalisten van 2013, zijn in de afgelopen week onder de loep genomen. Het is verleidelijk om terug te koppelen met de beschouwingen over de beide halve finales, maar het is nu eerst tijd voor de derde Glazen Bol-nabeschouwing. De finale!

Zowel de kwalificatiekansen als de kwaliteit van de liedjes zijn, zo neutraal en objectief mogelijk, beoordeeld. De gemiddelde percentages en ratings van beide drie Glazen Bol-waarzeggers zijn berekend. Wat valt jullie als lezer op aan onderstaande rankings? Zijn we overijverig geweest met sommige liedjes of hebben we toch nét wat teveel persoonlijke voorkeur laten doorschemeren?

Ranking op basis van TOP 10-kansen
De Glazen Bol-gluurders zijn over één kans unaniem in hun oordeel. Spanje is dit jaar nagenoeg kansloos om überhaupt de TOP 10 te halen, laat staan te gaan voor de winst. Ook over de kansen van Duitsland wordt in grote lijnen hetzelfde gedacht: Cascada gaat op de avond van de finale onderuit en zal de favorietenstatus in de polls zeer waarschijnlijk niet waar gaan maken. Dennis formuleert het zo: “Cascada … is zelfs in de allerhoogste regionen terug te vinden. Ik snap niet zo goed waar dat op gebaseerd is.

Glazen Bol Nabeschouwing Final 2013 – Ranking TOP 10-kansenDat de automatische finalisten gerenommeerde artiesten naar Malmö sturen, maakt de ‘waarzeggers’ de pis niet lauw. Zij zetten grote vraagtekens bij de keuze voor de al wat oudere Bonnie Tyler uit Wales. “Is het dan verstandig dat ze een ‘come-back’ maakt op het songfestival?“. Erik Bolks geeft zelfs aan dat hij beduidend meer verwacht had van de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk “Zou het kunnen dat ik teleurgesteld ben in een voormalige topartiest? Is Bonnie zo’n typisch geval, dat tegen zichzelf beschermd had mogen worden?”

Italië is een positieve uitschieter en scoort met een dikke 70% procent kans op een TOP 10-notering bijna twee maal zo hoog als Zweden en maakt volgens de heren bijna 3 keer zo veel kans op een plekje bij de eerste tien dan Frankrijk en Duitsland. “Deze emotionele canzone valt mijns inziens dit jaar op tussen het veld van de wat typische songfestivalballades”, aldus Gert over de kansen van marco Mengoni.

Ranking op basis van kwaliteit
Glazen Bol Nabeschouwing Final 2013 – Ranking Kwaliteit CompositiesDe cijfers die de heren uitdelen voor de verschillende landen verschillen behoorlijk. Italië wordt als compositie enorm gewaardeerd. ‘Glorious‘ van Cascada is eerder oninteressant. In de cijfers tussen compositie en totaalplaatje zitten soms grote verschillen. Zo geeft Erik Italië nog wel een 7,5 maar stoort hij zich aan het optreden waardoor het totaalplaatje een matige 6 scoort. Dennis is positiever en waardeert beiden met een 8 en 8,5. Gert zelfs met een 9 en een 7,5

Ranking op basis van totaalplaatje
Bij Spanje wordt door alle beoordelaars gewezen op het gebrek aan charisma van de zangeres. Dennis zegt “De onzekere uitstraling van de zangeres van de band zorgt ervoor dat ik weinig vertrouwen heb in een Spaanse topnotering.” Ook Cascada krijgt het er van langs. Al wordt het niet direct gezien als een regelrechte kopie van Loreen’s ‘Euphoria‘, toch dringt een vergelijking zich wel op. Die pakt volgens Erik negatief uit; “Wat heeft Cascada dat Loreen ook had? Inderdaad, vrij weinig. Geen topsong, geen mystiek, geen aparte dans, geen sterke vocalen, geen dynamiek en geen apotheose.”

Frankrijk mag dan niet hoog scoren in de kansentabel. De compositie en het uiteindelijke plaatje worden “Absoluut nog niet” (Dennis) afgeschreven. De Franse omroep stuurt altijd iets anders en dat wordt gewaardeerd door zowel Gert als Erik. Ook constateren de drie waarzeggers dat Amandine het lied naar een hoger niveau kan tillen.

Zweden springt er als laatste finalist niet echt uit, maar blijft in elk lijstje in het midden hangen. Het is nooit een goed teken wanneer je de grote onopvallende bent. Voor Robin zal het dus zaak zijn om nog even flink aan zijn optreden te werken, omdat er nog iets te winnen valt. Een bijdrage moet opvallen door kwaliteit, uitstraling of sfeer. Het liefst een combinatie van die drie elementen. Op 19 mei zullen we de uitslagen weten en kunnen we terugkijken naar de Glazen Bollen van 2013 en zien welke voorspellingen wél en welke niét correct waren. Jij kunt nu al je oordeel hieronder geven!

WIL JE ALLE GLAZEN BOLLEN NOG EENS RUSTIG NALEZEN OM JOUW EIGEN OORDEEL KRACHT BIJ TE ZETTEN? LEES DAN DE REEKS NOG EENS TERUG VIA DEZE LINK


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *