Glazen Bol 2013 (32) • Zwitserland

Ook in 2013 gaan de waarzeggers van ••ESF Magazine•• weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Bekijk in deze post alvast het live optreden van Zwitserland en lees wat wij ervan vinden. Verwacht niet meteen onze persoonlijke smaak, want in deze reeks gaan wij de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale onder de loep nemen. Tevens kijken we naar de kwaliteit van de compositie. Dus welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van juries en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ZWITSERLAND
Deelnemende artiest(en): Takasa
Compositie:You And Me
Componist(en): Georg Schlunegger
Tekst: Georg Schlunegger
Startvolgorde Malmö 2013: Startpositie 16 in de tweede halve finale op donderdag 16 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 1956 (1e festival), 8e in 1957, 2e in 1958, 4e in 1959, 8e in 1960, 3e in 1961, 10e in 1962, 2e in 1963, 8e in 1965, 6e in 1966, 5e in 1969, 4e in 1970, 8e in 1972, 6e in 1975, 4e in 1976, 6e in 1977, 9e in 1978, 10e in 1979, 4e in 1980, 4e in 1981, 3e in 1982, 2e in 1986, 1e in 1988, 5e in 1991, 3e in 1993, 8e in 2005
Feitjes: Zwitserland is eigenlijk het meest klassieke songfestivalland dat er bestaat. Zij wonnen immers de allereerste editie in 1956 en boekten nog enkele successen in de jaren ’60. Na de ietwat magere oogst in de zeventiger jaren werden in de jaren ’80 alle kleuren van het eremetaal weer behaald. De laatste jaren blinkt Zwitserland uit in het selecteren van slechte songs, of performers die goede nummers om zeep weten te helpen. Komt er dit jaar een kentering voor Zwitserland met het Leger des Heils?
Glazen Bol 2013 - Startvolgorde 2e Halve Finale

Dennis van Eersel: Het Leger des Heils uit Zwitserland! Mag dat volgens de regels? Ja? Dan ga ik mij buigen over de kansen…

Een pop/rock-liedje dat je direct kan meeneuriën. Ideaal voor het songfestival, maar dan wel van enkele jaren geleden. Als alles klopt in de beeldregie en totaalplaatjes, dan kunnen de Zwitsers zomaar de finale halen. De loting is bijzonder gunstig en kan deze borderliner net het laatste zetje geven om naar de finale door te stoten.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Gert Waterink: Hoe je ‘t went of keert, ook Zwitserland komt dit jaar met een novelty, een gimmick op de proppen. Weliswaar niet zulke ska-drukte als met Griekenland of rap-drukte zoals met Montenegro, maar wel treedt het hele Leger des Heils aan.

Leuk? Ik weet het niet. Ik heb veel respect voor het Leger des Heils, vooral in deze moeilijke economische tijden. Maar ik denk dat Europa deze lui, geflankeerd door lantaarnpalen, niet echt gaan snappen. Tis een beetje zoals met Joan Franka vorig jaar (groene gordijn met indianentooi) en De Toppers (drie oude, onaantrekkelijke zangers). De staging is dus mijns inziens totaal verkeerd.

Vooral op een veel kleiner podium dan andere jaren denk ik juist dat simpelheid gaat opvallen, en niet dit soort zooitjes vrolijke ongeregeldheid. Overigens is het liedje wel oké, maar zoals je merkt aan m’n schrijven heb ik al meer aandacht besteed aan de onbegrijpelijke staging dan aan het liedje. En das niet goed. Gaat zich denk ik dus niet kwalificeren.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 3,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 20%

Erik Bolks: Joan Franka in een nieuw jasje? Of toch postbode Siemen uit Zaaai? Ik had gehoopt dat Heilsarmee zichzelf omgedoopt zou hebben tot ‘Army of Lovers’ en dat die hele foute groep uit Zweden met dezelfde naam dan ook in de finale zou staan, als twee uitersten tegenover elkaar. Maar het is een flauw compromis geworden met witte overhempjes, te braaf om ook maar iets los te maken. ‘Pak uit! Pak uit!’ riep ik nog toch ik die knappe gitarist zag, maar nu denk ik, ‘Pak maar weer in, Zwitserland, Geen heilige Bernardhond kan jullie nog redden.’

Of toch?

De melodie is dusdanig eenvoudig dat het een echte oorwurm is en dus blijft hangen. De vraag is alleen of het niet te simpel is waardoor het zelfs binnen drie minuten al gaat jeuken. Zo niet, dan marcheren de soldaten wellicht moeiteloos naar de finale en mogen ze misschien op 1e Pinksterdag als reprise het winnende lied nog een keer zingen. Ik geloof er nog niet helemaal in, maar wacht toch de eerste repetities eventjes af.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 17,5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


3 Comments


  1. // Reply

    Wat kan het songfestival toch flut nummers op het podium vertonen. Maaaaaaaar hou u vast . Er is altijd 1 van die nummers die dan toch de finale haalt. Loting / stage en de televoters zijn hier de veroorzakers van en een paar verdwaalde jury’s die zo corrupt zijn hun directe tegenstanders geen punten te geven dus dan maar aan een zogenaamd kansloos nummer. In Amsterdam tijdens Eurovisie concert ging iedereen al lallend uit zijn bol met dit nummer. Hoewel dat meer aan het songfestival publiek ligt dan het liedje 🙂 Dit kan wel eens de surprise van het jaar worden .


  2. // Reply

    Wat een heerlijke zondagse bijdrage, braaf maar de goedwillendheid straalt er van af. Ik denk dat positiviteit wel eens heel goed zou kunnen aanslaan.


  3. // Reply

    @ hebbuz gelukkig treden ze op donderdag op 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *