Glazen Bol 2014 • Terugblik eerste halve finale

Zestien landen met zestien nummers in totaal verschillende muziekstijlen. De afgelopen weken zijn de deelnemende landen in de eerste halve finale intensief onder de loep genomen. De hoogste tijd voor de eerste Glazen Bol-nabeschouwing. Zowel de kwalificatiekansen als de kwaliteit van de liedjes zijn, zo neutraal en objectief mogelijk, beoordeeld. De gemiddelde percentages en ratings van beide drie Glazen Bol-waarzeggers zijn berekend. Wat valt jullie als lezer op aan onderstaande rankings? Zijn we overijverig geweest met sommige liedjes of hebben we toch nét wat teveel persoonlijke smaak laten doorschemeren?

Ook dit jaar maakt ••ESF Magazine•• nadrukkelijk onderscheid tussen de kwaliteit van de liedjes en de kwalificatiekansen van de songfestivalbijdragen. Ook al is geprobeerd om zo objectief mogelijk de kwaliteit van de liedjes te duiden, het is en blijft het meest subjectieve element van het songfestival. Persoonlijke smaak, ook die van jury’s, komt hier namelijk om de hoek kijken.

Ranking op basis van kwalificatiekansen:
Allereerst de belangrijkste prognose. Wat denkt ons team van waarzeggers, Jill Guthrie, Erik Bolks en Dennis van Eersel, van de kwalificatiekansen van alle deelnemende landen. Drie landen worden unaniem als “zekere qualifiers” bestempeld: Armenië, Hongarije en Azerbeidzjan. Ook Oekraïne heeft een hoge score, al is Jill Guthrie niet helemaal zeker.

Ook België, Montenegro, Zweden en Estland kunnen van alle redacteuren op relatief hoge percentages rekenen. Zeker in het kleine(re) deelnemersveld lijken deze landen zich te kunnen gaan plaatsen, behalve als er meerdere verrassende qualifiers komen.

percentage qualifiers semi 1Interessant wordt als de randgevallen behandeld worden. Hoewel de redacteuren in deze halve finale redelijk op één lijn zitten, zitten er bij Nederland, Rusland, Albanië en Moldavië behoorlijk wat verschillen in de gegeven kwalificatiekansen. Erik Bolks is sceptisch over Nederland, terwijl Jill Guthrie zeer optimistisch is. Dennis van Eersel zit er, diplomatisch als hij is, precies tussenin.

Zometeen kijken we ook naar de ranking op basis van de kwaliteit van de compositie. Het zojuist genoemde San Marino staat daar bijvoorbeeld beduidend hoger. Albanië zit zelfs bij de beste tien. Waar Dennis van Eersel en Erik Bolks denken dat de keuze om het lied in het Engels op te voeren niet geslaagd is, vindt de Amerikaanse Jill Guthrie het juist een pré: “Voor het competitie-element is het een slimme zet, omdat ik als luisteraar door de Engelse zinnen gegrepen wordt, waar ik in de Albanse versie compleet in het ongewisse bleef”.

Ook over Axel Hirsoux uit België is er trouwens wat noemenswaardige onenigheid. Erik komt met een overweldigend kwalificatiepercentage van 99%, terwijl Jill het land juist maar nipt zich laat plaatsen. “Enkel op psychologische gronden is België opeens kandidaat voor de eindoverwinning. Dit kon wel eens de eerste songfestivalwinnaar worden die puur op tekst in plaats van muziek wint. Een unicum,” zegt Erik Bolks.

Ranking op basis van kwaliteit
Net als de waarzeggers van ••ESF Magazine•• gaan juryleden alle liedjes in volgorde van optreden langs en beoordelen zij het op zaken als vocalen en charisma van de performer, originaliteit en hitgevoeligheid van het liedje. De waarzeggers hebben zich in de Glazen Bol-reeks vooral op de algehele kwaliteit van het lied gericht. De cijfers die de waarzeggers voor deze eerste halve finale voor ogen hadden zijn inmiddels berekend en dit is de gemiddelde ranking die er uit komt:

cijfers compostities semi 1Montenegro staat op nummer 4! Opmerkelijk, omdat het land qua kansrijkheid niet tot de zekerheidjes behoort. Vorig jaar zagen wij dit ook gebeuren, met de onderschatte inzending uit Hongarije. Alles valt of staat met het totaalplaatje van Sergej Cetkovic in Kopenhagen.

Albanië hebben wij al aangehaald, met een 6,8 scoort het land gemiddeld beter dan veel andere landen in deze halve finale. Over het algemeen zijn de cijfers overigens niet indrukwekkend te noemen in deze voorronde. Zou Nederland daardoor toch zekerder van zijn plek zijn dan men denkt?

Rusland krijgt er het hardst van langs en staat niet eens bij de beste tien landen. “’Shine’ lijkt wel een demo te zijn,” zegt Dennis van Eersel over het land dat in politiek opzicht de laatste tijd veel in het nieuws is. “Als de tweeling niet door gaat, komt het door het gebrek aan kwaliteit van de compositie, en niet door de politieke verhoudingen in Europa die momenteel op scherp staan”.

Als we de rekening opmaken zijn al met al de verschillen klein, maar in de top-10 van beide lijsten zit uiteindelijk toch maar één verschil: Rusland en Albanië wisselen. Op basis van kwaliteit zit Albanië in de top-10, een plek die ze qua kwalificatiekansen kwijt zijn aan Rusland. De andere negen landen staan in beide rijtjes, alleen wel behoorlijk door elkaar gehusseld.

Betekent dit dat Nederland zeker is van de finale? Natuurlijk niet! Net zoals dat voor Armenië, Azrbeidzjan, Hongarije, Oekraïne, België, Zweden, Montenegro en Estland nog niet vast staat. Tijdens de repetities kan er veel veranderen.

Maar wat vinden jullie van de rankings tot dusver? Laat het hieronder even weten en geef ook jouw rankings op basis van ‘Kwaliteit Compositie’ én ‘Kwalificatiekansen’. ••ESF Magazine•• is benieuwd naar jullie bevindingen.

Voor ‘De Nabeschouwing’ heeft ••ESF Magazine•• de gemiddelde ratings (een cijfer uit 10, afgerond op één decimaal) en percentages (percentages afgerond op één decimaal) bij elkaar opgeteld. Daarvan is uiteindelijk het gemiddelde berekend, waarvan de rankings hierboven geplaatst zijn.

WIL JE ALLE GLAZEN BOLLEN NOG EENS RUSTIG NALEZEN OM JOUW EIGEN OORDEEL KRACHT BIJ TE ZETTEN? LEES DAN DE REEKS NOG EENS TERUG VIA DEZE LINK


3 Comments


 1. // Reply

  Veel …… pardon, HEEEEEEEEEEEEL veel zal afhangen van hoe het plaatje op het tv scherm er gaat uitzien.
  Mijn twijfel gevallen zijn Estland en belgie en hoe zeer het me ook doet NEDERLAND


 2. // Reply

  Ik denk dat die 10 landen die verwacht worden zich te kwalificeren wel redelijk correct zijn. Al denk ik dat binnen de Top 10 Rusland (omdat het Rusland is) en Estland (vermoedelijk een sterke act) wat hoger kunnen scoren, ten koste van België (klassiek scoort meestal matig) en Montenegro (weinig vrienden).


 3. // Reply

  Jongens, Belgie gaat zo scoren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *