Glazen Bol 2014 • Terugblik tweede halve finale

Vijftien landen met vijftien nummers in totaal verschillende muziekstijlen. De afgelopen weken zijn ook de deelnemende landen in de tweede halve finale intensief onder de loep genomen. De hoogste tijd voor de tweede Glazen Bol-nabeschouwing. Zowel de kwalificatiekansen als de kwaliteit van de liedjes zijn, zo neutraal en objectief mogelijk, beoordeeld. De gemiddelde percentages en ratings van beide drie Glazen Bol-waarzeggers zijn berekend. Wat valt jullie als lezer op aan onderstaande rankings? Zijn we overijverig geweest met sommige liedjes of hebben we toch nét wat teveel persoonlijke smaak laten doorschemeren?

Ook dit jaar maakt ••ESF Magazine•• nadrukkelijk onderscheid tussen de kwaliteit van de liedjes en de kwalificatiekansen van de songfestivalbijdragen. Ook al is geprobeerd om zo objectief mogelijk de kwaliteit van de liedjes te duiden, het is en blijft het meest subjectieve element van het songfestival. Persoonlijke smaak, ook die van jury’s, komt hier namelijk om de hoek kijken.

Ranking op basis van kwalificatiekansen:
Slechts vijf afvallers en maar liefst tien van de vijftien landen die wel de finale bereiken. Op basis van die cijfers zou je denken dat het nog nooit zo makkelijk is geweest om een prognose te geven, dan voor deze halve finale. Toch is er via diverse websites al te merken dat veel fans en volgers niet op één lijn zitten in deze voorronde en ook ons panel van voorspellers wisselt danig van mening. Behalve Noorwegen, Roemenië, Griekenland en Malta lijkt niemand ‘zeker van zijn plek’ en is het een volledig open strijd.

kwalificatiekansen semi 2

Zelfs Georgië en VJR Macedonië, in onze ranking in het rood geplaatst, hebben nog een gemiddeld percentage waarmee je niet kansloos bent. En hoewel Slovenië qua kansrijkheid bij onze redacteuren op een gezamenlijke laatste plaats staat, was met name Jill Guthrie daar nog behoorlijk positief over: “De tweetalige versie geeft het nummer karakter en kan een breed publiek aanspreken. Ook het bespelen van de dwarsfluit spreekt in het voordeel van Tinkara.”

Maar er moeten knopen worden doorgehakt in de Glazen Bol. Na de vier ‘zekere’ qualifiers lijken ook Israël, Ierland, Polen en Finland duidelijk in aanmerking te komen voor een plek in de show op zaterdag. Al is hier ook geen eensgezindheid. Erik Bolks is zelfs genadeloos over de Finse rockgroep Softengine: “Live klinkt de zanger echter als de zanger van The Cure, en zingt dus absoluut níet zuiver en al helemaal niet overtuigend. Finale lijkt daardoor bijna onhaalbaar.”

Dennis van Eersel geeft als enige Litouwen een behoorlijk hoog percentage, waardoor het in de gezamenlijke ranking nog bij de bovenste tien eindigt. Zo zou het, volgens Dennis, straks ook kunnen gaan, want Litouwen heeft een sterk blok met culturele vrienden in deze voorronde. “Dit jaar heeft Litouwen zeker niet het beste totaalplaatje, maar ook niet het slechtste. In een halve finale met 15 landen is een plek in de middenmoot genoeg voor een finaleplaats op zaterdag.”

Ook over Wit-Rusland is Dennis erg positief, over Zwitserland weer niet. Daar zijn Erik en Jill weer wél enthousiast over. Zo is de verdeeldheid groot. Dat komt met name tot uiting in onze recensie over Oostenrijk, dat momenteel ook bij de tien gezamenlijke qualifiers zit. Erik Bolks was “blij verrast” dat het een serieuze bijdrage is, Jill Guthrie moet denken aan een “cabaret-bijdrage met een overdreven outro” en Dennis van Eersel noemt het een “mismatch, want wat wil Conchita Wurst nu precies bereiken? Een statement maken? Of laten zien en horen dat hij/zij wel écht kan zingen?”. Wellicht, door die controverse, haalt Oostenrijk inderdaad de finale.

Ranking op basis van kwaliteit:

Het is ook aardig om te kijken of er grote verschillen zijn tussen de percentages kwalificatiekansen die wij de landen geven, en wat voor cijfers wij nu daadwerkelijk gaven aan de kwaliteit van de inzendingen. En vrij opmerkelijk, allen Noorwegen zit van de vier zekere qualifiers ook hier erg hoog in de ranking. Malta doet het ook nog aardig, maar Roemenië en Griekenland bungelen met een ruim zesje als gemiddeld rapportcijfers zelfs onderin de top-10!

cijfers semi 2Wit-Rusland en Zwitserland staan er bijvoorbeeld boven, maar kregen op basis van kwalificatiekansen geen plek in de finale toebedeeld. Worden zij onderschat door onze redacteuren? Of hebben zij gelijk en hebben Oostenrijk en Litouwen meer kans, ondanks dat zij mindere kwaliteit sturen? Het gaat op het songfestival immers om het totaalplaatje en niet alleen de kwaliteit van de compositie.

Is juist de zesjescultuur van Ierland gevaarlijk? Vorig jaar stond Israël in deze rubriek overal in het midden van de rankings. Zal wel goedkomen, denk je dan. Maar middelmaat en onopvallendheid kan ook zorgen voor non-kwalificatie. In dat kader zouden ook Polen en Israël nog moeten oppassen. Elk jaar zijn er – gelukkig maar! – ook altijd verrassende qualifiers en nog verrassendere landen die het toch níet hebben gehaald.

Morgen beginnen de repetities in Kopenhagen. Aan de hand van die repetities zal onze redactie écht met de billen bloot gaan. Iedereen zal individueel zijn definitieve voorspelling maken. Maar ook JIJ moet dat zeker weer doen!

In de loop van de week informeren we je over onze PrijsPool. Iedereen mag weer gaan voorspellen en wie dat het beste doet wint een mooi promopakket dat wij voor je verzamelen in Denemarken. Toch tot die tijd zijn we benieuwd wat jullie vinden van de rankings tot dusver? Laat het hieronder even weten en geef ook jouw rankings op basis van ‘Kwaliteit Compositie’ én ‘Kwalificatiekansen’. ••ESF Magazine•• is benieuwd naar jullie bevindingen.

Voor ‘De Nabeschouwing’ heeft ••ESF Magazine•• de gemiddelde ratings (een cijfer uit 10, afgerond op één decimaal) en percentages (percentages afgerond op één decimaal) bij elkaar opgeteld. Daarvan is uiteindelijk het gemiddelde berekend, waarvan de rankings hierboven geplaatst zijn.

WIL JE ALLE GLAZEN BOLLEN NOG EENS RUSTIG NALEZEN OM JOUW EIGEN OORDEEL KRACHT BIJ TE ZETTEN? LEES DAN DE REEKS NOG EENS TERUG VIA DEZE LINK


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *