Glazen Bol 2014 (23) • Malta

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Malta en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: MALTA
Deelnemende artiest(en): Firelight
Compositie:Coming Home
Componist(en): Richard Edwards Micallef
Tekst: Richard Edwards Micallef
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 1 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1991, 3e in 1992, 8e in 1993, 5e in 1994, 10e in 1995, 10e in 1996, 9e in 1997, 3e in 1998, 8e in 2000, 9e in 2001, 2e in 2002, 2e in 2005, 8e in 2013
Malta 2014 - Firelight

Erik BolksHet is dat de leden van Mumford & Sons nog in leven zijn. Zij zouden zich anders drie keer omdraaien in hun graf bij deze hele zwakke poging om het verkoopsucces van diverse folkrock groepjes om te zetten in een gelikte bijdrage. De Maltezers gingen massaal voor deze klonen, maar ik hoop dat Europa niet warm loopt voor deze mimicry. Ik word een beetje bang van die creepy zanger. Hij heeft een hele enge ogen en hele grote schreeuwende mond en bovendien een hele nare stem; hij is net de wolf uit Roodkapje.

De zangeres (zijn zus) die er later vocaal bijkomt zingt stukken beter, maar de twee stemmen passen totaal niet bij elkaar. Qua melodie vind ik deze Maltese ‘Kedeng-kedeng’ ook niet heel interessant. Het leidt nauwelijks twijfel, dat Malta wederom de finale zal halen met een matige bijdrage. Dat is dan vooral te danken aan het lage kwaliteitsniveau in semi 2. 

Beoordeling compositie: 5,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Jill Guthrie: Hoewel dit bij velen een favoriet is, geldt dat niet bij mij. De compositie is wel krachtig. Ik denk dat de boodschap, die ze in de tekst hebben willen leggen bij de meeste kijkers wel zal aanslaan waardoor ze zullen stemmen. Wanneer ze het beste uit het optreden kunnen halen geef ik ze een goede kans.

Ze lijken zich op het gemak te voelen op het podium. Het geheel is gelikt en organisch door het gebruik van de mondharmonica en de kick-drum. Het vlotte tempo jaagt misschien nog wat angst aan, maar het is goed voor de spanningsboog binnen het nummer. Dat zou goed en slecht kunnen uitpakken. De vocalen zijn helder en harmoniëren heel aardig. Het is een strakke, goed afgeronde bijdrage.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 25%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Dennis van Eersel: De folkloristische sound van Mumford & Sons was de laatste jaren behoorlijk succesvol. Het is daarom niet onlogisch dat we deze muziekstijl ook een keer op het songfestival zien en horen. Hoewel de performance niet kan tippen aan de échte Mumford & Sons is het een behoorlijke poging. Een prima bijdrage om de tweede halve finale mee te openen, lijkt mij.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst halve finale: 35%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


  1. // Reply

    De loting is niet echt gunstig als eerste en ruim voor het al even vrolijke Zwitserland, maar ik denk dat Malta het wel gaat redden. Het geheel is wel aardig en het algemene niveau in deze halve finale niet zo bijzonder.


  2. // Reply

    Het liedje van Malta wekt bij mij dubbele gevoelens op: enerzijds vind ik het niet bijzonder, de versie van de nationale finale vond ik rommelig qua geluid en optreden, en de zanger heeft inderdaad de neiging om met een enge blik de camera in te kijken; anderzijds hoor ik toch een nummer met potentie en een catchy melodie. Aangezien dit soort folk-achtige nummers op het moment een bepaalde populariteit genieten, zou Malta wel eens kunnen scoren en een outsider kunnen zijn voor een hoge notering. Toch zal de groep “Firelight” dan wel live goed uit de verf moeten komen, met een sfeervolle podiumsetting en de zang in harmonie; en geen maniakale blikken in de camera (maar dat kan ook gewoon bij hem horen?). “Coming Home” is in orde, het is een aardig liedje, zeker voor in de auto op vakantie of rond het kampvuur. Het kan werken, maar dan zal wel alles in de performance moeten kloppen: 6,5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *