Glazen Bol 2014 (25) • Noorwegen

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Noorwegen en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: NOORWEGEN
Deelnemende artiest(en): Carl Espen
Compositie:Silent Storm
Componist(en): Josefin Winther
Tekst: Josefin Winther
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 3 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1960, 7e in 1961, 8e in 1964, 3e in 1966, 7e in 1973, 9e in 1983, 1e in 1985, 9e in 1987, 5e in 1988, 5e in 1993, 6e in 1994, 1e in 1995, 2e in 1996, 8e in 1998, 4e in 2003, 9e in 2005, 5e in 2008, 1e in 2009, 4e in 2013
Norway 2014 - Carl Espen

Erik BolksNoorwegen is even in de war en stuurt een darter naar Kopenhagen. Dat zal de eerste indruk zijn bij de kijkers, maar alle vooroordelen zullen door Carl Espen en deze prachtige compositie als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is waarschijnlijk de verstilling die Ilse probeerde te bereiken. Dit is een ingetogen, klein gebracht lied met een grote impact. ‘Calm after te storm’, maar dan wél direct kippenvel bezorgend. Hier spreekt ook meer hoop uit ‘Someday I’ll be calm’. Het moet raar lopen wil deze bijdrage niet heel hoog gaan eindigen in de finale. Noord/West Europa gaat hier en masse punten aan geven, maar of Zuidelijke en Slavische landen het daar mee eens zullen zijn, vraag ik mij nog wel af.

In Eurovisie is Noorwegen allang het stadium voorbij dat het altijd laatste werd met 0 punten. Het zou mooi zijn voor het Songfestival als Noorwegen nu 2e werd. Dan hoeft het hele circus niet wéér naar Scandinavië en zullen er misschien minder landen afhaken vanwege de hoge verblijfskosten. Maar wat als dit gewoon wel het allerbeste is waaruit gekozen kan worden? 

Beoordeling compositie: 10/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 99%
Kans op winst halve finale: 45%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Jill Guthrie: Bij Noorwegen werkt het beeld goed. Carl als stoere teddybeer met een lieflijke ballade. Dat werkt. Zijn zang klinkt samen met de piano prachtig. Zonder twijfel is dit in termen van pure emotie één van de meest bekoorlijke liedjes in de wedstrijd.

Het nummer lijkt rustig te stijgen en met het juiste optreden kan dit een gigantisch succes worden. In de nationale finale was Carl een een beetje wankel en er is een klein risico dat men het net iets te ingetogen of suikerzoet zal vinden. Maar de geloofwaardigheid van deze man is daar! Het optreden staat op zichzelf, meer heeft hij niet nodig.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 50%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Dennis van Eersel: Toen ik in de Noorse voorronde voor de eerste keer de performance zag van ‘Silent Storm’ was in direct onder de indruk. Het is zo innemend en emotioneel, dat dit veel punten móét opleveren. Sterker nog: dit nummer kan het songfestival winnen.

In hoeverre spelen de nerveuze vocalen van Carl Espen straks een rol? Gaan juryleden er daardoor minder punten aan geven? Stoot het televoters af? Inmiddels moet ik waken voor “overanalyseren” van alle nummers en acts. De eerste indruk bij dit nummer had namelijk een enorme impact.

Beoordeling compositie: 9,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 95%
Kans op winst halve finale: 45%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


One Response to “Glazen Bol 2014 (25) • Noorwegen”

  1. Roald says:

    De Scandinavische landen doen het (uitzonderingen daargelaten) de afgelopen jaren erg goed op het ESF. Dit jaar komt bijvoorbeeld Noorwegen met een potentiele winnaar: Carl Espen met het lied “Silent Storm”. Ingetogen, maar toch krachtig door een pakkende melodie; de emoties komen waarachtig over. Ook Carl komt authentiek over, juist omdat hij niet de “cute boy” wil uithangen, maar als persoon bij het nummer past. Mochten er al enige zwaktes in dit prachtige lied opduiken, dan zal dat Carl vanwege zijn authenticiteit vergeven worden. Wanneer de juiste toon en sfeer op het podium neergezet worden maakt Noorwegen wederom kans op het goud. En deze mooie storm zou dat zeker verdienen: 9.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *