Glazen Bol 2014 (26) • Georgië

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Georgië en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: GEORGIË
Deelnemende artiest(en): The Shin & Mariko
Compositie:Three Minutes To Earth
Componist(en): Zaza Miminoshvili
Tekst: Eugen Eliu
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 4 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 2010, 9e in 2011
Georgia 2014 - The Shin & Mariko

Erik Bolks‘Hakuna matata’ meets Shakira en Anna Maria Jopek! Persoonlijk vind ik deze jamsessie van rasmuzikanten een geweldige bijdrage, maar ik kan me zo voorstellen dat televoters dit massaal zullen negeren. Het komt nogal rommelig over, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het is een razend interessante compositie met veel wisselingen van toonsoort en onverwachte stijlwendingen. Wie goed luistert hoort de spacejump van Felix Baumgartner terug in het arrangement. Ik vermoed dat Georgië deze spacejump ook op de LED-screens zal laten meebeleven.

De groepsnaam ‘Shin’ betekent ‘thuis’ in het Georgisch. Het lied gaat o.a. over thuiskomen. Dus is na Albanië vorig jaar ook dit weer een appel op het heimwee-gevoel van landgenoten in de diaspora. Na de zoetsappige Disneybijdrage van vorig jaar stuurt Georgië eindelijk weer eens iets in dat lekker dicht bij de eigen cultuur lijkt te staan. Dat moet altijd gewaardeerd worden. Ik hoop heel erg, dat de jury’s dat zullen doen en dat we Georgië in de finale terugzien. Al was het alleen maar om te voorkomen dat we volgend jaar weer een Palink/G;son/Siegel bijdrage uit Georgië voorgeschoteld krijgen.

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 72%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 20%

Jill Guthrie: Dit is net als Moldavië ook weer zo’n inzending die bij mij onderaan het lijstje staat. Het is misschien wel de meest ongeorganiseerde compositie dit jaar. In een soort van schelle Led Zeppelin manier van zingen klinkt de zang van Mariko bijna vals. Met name naar de climax toe.

Variërend van het meer traditionele intro en de klassieke gitaar tot aan de bizarre teksten in het refrein en de bridge is deze bijdrage gewoon geen schot in de roos. De enge groenige tinten in de videoclip nodigen ook geen groot gezelschap uit. Meer nog, de luisteraar blijft ongemakkelijk staan aan de rand van dit lied.

Beoordeling compositie: 2,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 2,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 10%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 80%

Dennis van Eersel: Dit is wel een hele alternatieve bijdrage en daardoor ook eentje die weleens moeite kan hebben om zich te kwalificeren. De loting helpt de Georgiërs wat dat betreft ook niet. Veel hangt af van de staging en het totaalplaatje bij de repetities. Vormt de groep een geheel, of blijft het een rommelig nummer met een hoge hippie-sfeer? Ik ben vooralsnog niet overtuigd, maar heb ‘Three minutes to Earth‘ ook zeker nog niet afgeschreven.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


 1. // Reply

  Sommige ESF-liedjes moet men een paar keer gehoord hebben om ze te waarderen of tot het kwartje valt; en sommige liedjes moet men ‘tig keer beluisteren. Georgie valt dit jaar in die laatste categorie. “Three Minutes To Earth” van folkloristische groep The Shin en zangeres Mariko klint bij een eerste luisterbeurt als een eclectisch, etnisch allegaartje zonder kop noch staart.Toch is deze gewaagde inzending meerdere luisterbeurten waard. Het alternatieve en “hippie”-gehalte zijn hoog, maar tegelijkertijd is het een samenvloeiing van klanken die wonderlijk genoeg werkt. Het is echter de vraag of televoters dit nummer waarderen en hoe de jury’s het zullen beoordelen. Het kan namelijk ook totaal niet begrepen worden of zelfs gezien worden als een zoveelste “onzin-inzending”. Het liedje zou wel eens punten kunnen krijgen vanuit landen die van de folkloristische muziek houden, zoals Griekenland, Roemenie en Ierland. Aan de andere kant is “Three Minutes To Earth” wellicht te alternatief en moeilijk te behappen. Ook is het nog afwachten hoe het nummer visueel gebracht wordt en of de mooie, warme stem van Mariko tot haar recht komt binnen deze bevreemdende compositie. Gaat Georgie ons verrassen? Persoonlijk hou ik wel van dergelijke etnische en eigenzinnige bijdrages; maar hoe zit het met de rest van Europa?: 7.


 2. // Reply

  pffffff het zijn net die muziekkanten op de dam. Wat een vreselijk nummer en ik hoop dat dit afgestraft gaat worden.
  Want anders krijgen we meer van dit onzin in 2015.
  Het songfestival moet ook een beetje songfestival blijven en geen alternatieve ” ik wil apart doen muziek”
  Compositie ?? Het is net wat jill zegt, een grote bende en slaat werkelijke nergens op als je over een compositie praat. ( dat er een 9 wordt gegeven daarvoor ……. )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *