Glazen Bol 2014 (27) • Polen

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Polen en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: POLEN
Deelnemende artiest(en): Donatan & Cleo
Compositie:My Słowianie – We Are Slavic
Componist(en): Donatan
Tekst: Cleo
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 5 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 2e in 1994, 7e in 2003
Poland 2014 - Donatan & Cleo

Erik BolksDAT WE SLAVEN ZIJN, NEE NIET SLAVISCH, MAAR SLAVEN, WE WILLEN GEEN VROUWEN ONDERDRUKKING, MAAR ONDERTUSSEN DOEN WE ALLES OM ER ALS SEKSSLAVIN UIT TE ZIEN. OMDAT WE SLAVEN ZIJN, KARNEN WE SENSUEEL, EN HANGEN UITDAGEND DE WAS OP, OMDAT WE SLAVEN ZIJN.

Een wereldhit in eigen land garandeert nog geen succes op het Eurovisiepodium. Mij te repetitief al spreekt het folkloristische element mij voorzichtig wel aan. Als ze het lied op het podium net zo sletterig brengen als in de video clip hoeft t van mij niet naar de finale. Het geheel komt ook erg schreeuwerig over, wat dat betreft doen Litouwen en Polen nauwelijks voor elkaar onder. En in de tietenstrijd heeft Portugal met deze Poolse bruiden een geduchte concurrent.

Vermoedelijk zal men het ten oosten van de lijn Stockholm – Wenen – Rome deze bijdrage wel kunnen waarderen. Waar Noorwegen een typisch Noord-Europese bijdrage stuurt, komt Polen met een lied dat vooral in de voormalig communistische landen op sympathie zal kunnen rekenen. Ik ga er van uit dat we Polen in de finale terugzien. Dat zou alleen al om de spirit er in te houden voor de Polen wel goed zijn. Maar ook voor de variatie in het finaleveld misschien wel een welkome aanvulling betekenen. In mijn persoonlijke top 10 komt dit in ieder geval niet voor. Wel 1 punt voor de gekleurde vlecht.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 87%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Jill Guthrie: Het is goed om Polen terug te zien! Ik mag meestal hun inzendingen graag, maar om eerlijk te zijn, dit jaar is vrij smakeloos. Te oordelen naar hoe ze zich portretteren, hebben ze geen zeer hoge normen…

Elke wedstrijd heeft denk ik wel zo’n ‘vuile’ bijdrage. Dat wil niet zeggen dat het niet een leuk, vrolijk lied is. De traditionele elementen die toegevoegd zijn zijn een leuke variatie. Even een welkom pauze tussen alle ballades (en om de energie vast en de mensen op de been te houden). Mag het wel wat tactvoller gepresenteerd worden op het podium. Ik geef de voorkeur aan de Poolse versie, dus hoop dat ze die uitvoering kiezen. Uiteindelijk is het een echt mannenlied.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Dennis van Eersel: Polen maakt zijn rentree en stuurt een grote nationale hit naar het songfestival. De live performance van Donatan & Cleo vind ik indrukwekkender dan de videoclip. Het geeft ook een beter beeld van wat we straks in Kopenhagen kunnen verwachten. Een knallend etnisch dance-nummer, Igranka 2.0.

De vraag is of de andere deelnemende landen in de tweede halve finale deze Poolse “lofzang” aan de Slavische vrouw gaat begrijpen. Er zijn niet veel landen die qua cultureel stemmen Polen standaard goedgezind zijn. Kwalificatie is geen zekerheid, zelfs niet nu Polen met de grote kanonnen naar het festival komt.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 2%
Kans op rode lantaarn halve finale: 3%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Polen keert terug naar het Eurovisie-podium met een grote hit uit eigen land. Stiekem klinkt “My Slowianie” door duo Donatan en Cleo best lekker. Gezien de titel willen ze inspelen op vermeende Slavische eenheidsgevoelens en vermoedelijk uit Slavische (buur)landen wel wat puntjes bij elkaar sprokkelen. Alleen komt het allemaal nogal ordinair, rommelig en schreeuwerig over – waarschijnlijk is dat dan ook de bedoeling, “modern” misschien; naast Slaven lijken ook jongeren een doelgroep voor dit deuntje. En het is al eerder gezegd: de Poolse bijdrage doet erg denken aan de inzending van Montenegro 2013, “Igranka”. Ook dat nummer klomk lekker en modern, maar kwam live op het podium rommelig over. Mochten Donatan en vooral zangeres Cleo op het podium een geweldige, opzwepende show weten neer te zetten, dan zou het terugkerende Polen goed kunnen scoren. Het “ordinaire” zal waarschijnlijk toch een onderdeel van het nummer blijven, daarnaast betwijfel ik of de rest van de Europese gemeenschap deze Slavische lofzang kan waarderen (de Poolse migranten-gemeenschappen in diverse landen daargelaten). Het was een hit in eigen land, maar of het een hit wordt op het ESF, is nog even afwachten: 6,5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *