Glazen Bol 2014 (29) • Litouwen

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Litouwen en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: LITOUWEN
Deelnemende artiest(en): Vilija Matačiūnaitė
Compositie:Attention
Componist(en): Vilija Matačiūnaitė, Viktoras Vaupšas
Tekst: Vilija Matačiūnaitė
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 7 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 2006
Lithuania 2014 - Vilija Mataciunaite

Erik BolksHet kon bijna niet anders of DR moest semi 2 wel openen met deze schreeuw om aandacht. Toch besloten ze anders. Waarschijnlijk uit angst dat de kijker massaal zou wegzappen.

Als je echt aandacht wilt en je moet in 80 shows een inzending selecteren, dan zou je toch ietsje meer over moeten houden dan dit nummer. Met alle respect maar dit liedje is niet geschikt voor Vilija. Ondanks dat ze er zelf aan meegeschreven heeft, heeft de zangeres niet de pit noch de pitch om het nummer krachtig, zuiver en met overtuiging neer te zetten. Het zou een aardig (en modern!) lied geweest zijn wanneer het echt energiek en zuiver was geweest. Nu dreigt het faliekant te mislukken, daar helpt geen aandachtrekkende dans-act meer tegen.

Net als Moldavië is Litouwen in deze semi in het statistisch voordeel wat ‘vrienden’ betreft. Met onder andere Ierland en Verenigd Koninkrijk (vorig jaar gingen zeer waarschijnlijk 12 punten in de televote naar Litouwen) kunnen de diaspora stemmen misschien net het verschil maken en deze bijdrage misschien alsnog naar de finale helpen. het zou echter verdiend zijn als Litouwen laatste zou worden in deze semi.

Beoordeling compositie: 4,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0,0001%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Jill Guthrie: Als ik eerlijk ben; Vilija heeft niet de beste zangstem en haar voordracht is ook nog eens rommelig. De studioversie is best goed nog, maar het live-optreden klinkt erg naar. Dat is nou net niet het soort aandacht dat je moet willen. Het lijkt af en toe of de zangeres doof is en ook de backing vocals schreeuwen het hele nummer er maar wat op los. Haar optredens worden elke keer ietsje beter. Dus benieuwd waar het uiteindelijk nog op uit gaat komen.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 15%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 40%

Dennis van Eersel: Na de onbegrijpelijke kwalificatie van Andrius vorig jaar durf ik Litouwen niet meer op non-kwalificatie te zetten. Attention is, vergeleken met de inzending van vorig jaar, dan ook een stuk beter. Qua compositie, zang en uitvoering. Let wel, dat is in vergelijking met Litouwen 2013, niét met het deelnemersveld van deze halve finale.

Dit jaar heeft Litouwen zeker niet het beste totaalplaatje, maar ook niet het slechtste. In een halve finale met 15 landen is een plek in de middenmoot genoeg voor een finaleplaats op zaterdag.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


4 Responses to “Glazen Bol 2014 (29) • Litouwen”

 1. Robbert-Rotterdam says:

  Ik vind dit een enorm leuk en aanstekelijk nummer. Ook heel apart wel. Daarom staat deze bijdrage sowieso boven alle formuleliedjes en dan rol je bij mij al gauw de top 10-15 binnen.
  Zwakte tot nu toe is dat de staging niet voldoende is om het werkelijk in de top te brengen, ook kan de stem van de zangeres beter. Ik hoop werkelijk dat het optreden op de bühne verbeterd wordt, want dit is wel muziek en niet een overgepolijst product.

 2. Karin says:

  Natuurlijk gaat dit door, Litouwen gaat altijd door. De jongen met de blinddoek, Andrius vorig jaar ( we draaien hem nog steeds hier thuis). Maar buiten dat is dit niet slecht hoor. Valt wel op.

 3. Luuk says:

  ‘Na de onbegrijpelijke kwalificatie van Andrius vorig jaar durf ik Litouwen niet meer op non-kwalificatie te zetten.’ Natuurlijk gaat Litouwen door, dit jaar weer! Zekerheidje!! Dennis snapt het nu, zijn 75% is echter nog wel lichtelijk voorzichtig, 100% dat dit de finale haalt! De stem zal slecht zijn, maar toch gaat het gewoon naar de finale, misschien dat de rode lantaarn dan wel voor ze is, maar ze zullen erbij zijn 😉

 4. Roald says:

  Litouwen brengt met “Attention” een apart nummer naar het Eurovisie-podium. Maar apart kan op twee verschillende manieren worden geduid: apart “uniek” of apart “raar”. Wat betreft Vilija Mataciunaite, kortweg Vilija, en haar “Attention” sta ik persoonlijk nog in dubio tussen die twee betekenissen. Ergens hoor ik een opvallend, modern liedje, in de lijn van o.a. “Satellite” van Lena Meyer-Landrut: wellicht in eerste instantie vreemd, maar toch een sterk nummer. Vooral het gescandeerde “attention!” vestigt idd de attentie op het liedje. Aan de andere kant lijken nummer en artiest die attentie niet geheel vast te kunnen houden. De combinatie met moderne dans is al eerder en beter (Loreen!) uitgevoerd, daarbij komt Estland dit jaar met een zelfde kunstje. De studioversie klinkt nog behoorlijk, live komt 1 en ander nogal geforceerd en rommelig over. Daarbij mist Vilija de eigenzinnigheid en uitstraling van bijvoorbeeld een Lena (of die komt nog te weinig naar voren). Zo lijken lied en act net niet waar te maken wat ze willen overbrengen. Er is dus nog werk aan de winkel voor Litouwen; een finaleplaats is vooralsnog geen zekerheid. Het aparte karakter, de act, de dans en de zang zullen meer in evenwicht gebracht dienen te worden. De poging is er in elk geval wel, nu de kunst om er een attentievolle eenheid van te maken: 6,5.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *