Glazen Bol 2014 (33) • VJR Macedonië

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Macedonië en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: VJR MACEDONIË
Deelnemende artiest(en): Tijana
Compositie:To The Sky
Componist(en): Darko Dimitrov, Lazar Cvetkoski
Tekst: Elena Risteska Ivanovska, Darko Dimitrov
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 11 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: geen
Macedonia 2014 - Tijana Dapcevic

Erik Bolks: Lekker uptempo en behoorlijk modern. Ik heb hierbij alleen een nogal sterk een ‘Laura-gevoel’ bij. Tijana doet namelijk denken aan de Finse zangeres die in 2002 ergens onderin eindigde met het nummer ‘Addicted To You’. Het is ook een beetje wat ik mij voorstel waar Nederland mee zou komen als ‘we’ wél met een DJ in zee waren gegaan. Een weinig-om-het-lijf-en-dertien-in-een-dozijn-liedje qua melodie, maar ook weer niet heel slecht. Er zijn weinig landen met dezelfde muzikale smaak als dit Balkanland in deze running. Toch kan Macedonië standaard rekenen op veel televote-punten vanuit Zwitserland vanwege de diaspora.

Die punten zal Macedonië dan ook hard nodig hebben om überhaupt te mogen dromen van de finale. Van mij mogen ze, bij gebrek aan kwaliteit in semi 2 dan. Ik vind dit soort bijdragen altijd wel prettige opvulling van een finale. Qua geluid dan, want Tijana mag nog wel even een legertje kledingadviseurs en visagisten gaan raadplegen alvorens naar Denemarken af te reizen. Al zag ze er in Amsterdam al stukken beter uit qua kleding en met hippe bril. Bij haar optreden straalt het plezier er in ieder geval wel van af.

Vooralsnog wint deze Anastasia van de Balkan de Xandee award. De zangeres die we er stiekum van verdenken een man te zijn. Mag de pret niet drukken, het lied is fijn (maar niet heel hoogstaand).

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 20%

Jill Guthrie: Ik volgde de presentatie van het lied van Macedonië dit jaar voor ESC Daily en sindsdien zit het in mijn persoonlijke top-10. Het is een degelijk lied dat niet over the top gaat. De stem van Tijana zit in het lage segment maar het onderscheid zich wel. Er is potentie voor een P!nk-achtige performance, maar Tijana lijkt niet een erg innemende persoonlijkheid te zijn. Als zij een goede show opvoert en een connectie krijgt met het publiek, dan zal er geen probleem zijn. De eerste live-performance was ongemakkelijk, maar ook een groter podium en met meer ruimte om je creatief te uiten, zal deze inzending veel mensen nog kunnen verrassen. Anders gaat het de vergetelheid in.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Dennis van Eersel: Tijana Dapcevic is een grote naam in voormalig Joegoslavië, maar dat gaat dit jaar weinig extra culturele punten opleveren. Alleen Slovenië zit in dezelfde halve finale als Macedonië en is ook nog eens het land dat de minste binding heeft met Macedonië, dat aan het andere uiterste deel van Balkan gelegen is. Tijana moet zich dus op eigen kracht kwalificeren.

Wat dat betreft is er weinig hoop voor de fans in Skopje. De drie minuten ‘To The Sky‘ lijken er wel vijf te zijn. Het nummer valt constant in herhaling, staat bomvol met cliché’s en maakt weinig impact. Het is “wel leuk voor in de Euroclub”.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 3,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 40%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Net als Teo uit Belarus brengt de Macedonische Tijana Dapcevic een aardig nummer; niet bijster origineel en wellicht een “typisch Songfestivalliedje” te noemen. De Macedonische versie was misschien iets authentieker, maar de Engelstalige versie is toegankelijker; het klinkt allemaal best lekker en is gemakkelijk mee te zingen. Tijana heeft een behoorlijke stem; nu zal VJR Macedonie 1 en ander nog goed op het podium neer moeten zetten. Live zal alles moeten kloppen om het liedje echt over te laten komen. Wat het nummertje mist aan originaliteit zal gecompenseerd moeten worden door de (veronderstelde) energie van het liedje en de overtuigingskracht van de zangeres; tot nu toe kwamen beide live niet zo goed uit de verf (maar het zou wel kunnen, gezien de videoclip). Gaat “To The Sky” hemelhoog scoren of valt het als een baksteen omlaag? Vooralsnog het voordeel van de twijfel: 6,5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *