Glazen Bol 2014 (34) • Zwitserland

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Zwitserland en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ZWITSERLAND
Deelnemende artiest(en): Sebalter
Compositie:Hunter Of Stars
Componist(en): Sebastiano Paù-Lessi
Tekst: Sebastiano Paù-Lessi
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 12 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 1956 (1e festival), 8e in 1957, 2e in 1958, 4e in 1959, 8e in 1960, 3e in 1961, 10e in 1962, 2e in 1963, 8e in 1965, 6e in 1966, 5e in 1969, 4e in 1970, 8e in 1972, 6e in 1975, 4e in 1976, 6e in 1977, 9e in 1978, 10e in 1979, 4e in 1980, 4e in 1981, 3e in 1982, 2e in 1986, 1e in 1988, 5e in 1991, 3e in 1993, 8e in 2005
Switzerland 2014 - Sebalter

Erik Bolks: Tommy Seebach was de laatste die op het Eurovisiepodium (in 1993) stond te fluiten en ook toen ging het over sterretjes. Sebalter doet het 21 jaar later ook weer, meteen gevolgd door Basim uit Denemarken en later besloot ook Oekraïne de gimmick over te nemen. Bij Sebalter is het functioneel omdat het fluiten het themaatje van zijn prettig in het gehoor liggende liedje is. Daarnaast kijkt hij guitig in de camera en heeft hij zijn viool bij zich. Dat laatste kan hem juist aangerekend worden als mensen zich Rybak nog herinneren, maar ik denk dat het juist bij de folky sfeer van het countrynummer past. Zelf antwoordde Sebastian dat hij al voor Rybaks overwinning een violist was en hij dus evenveel recht heeft om met een viool op het podium te staan.

Het is een aanstekelijk nummertje waar veel positiviteit van uit gaat. In het songfestivalgeweld kan dit luchtige nummer heel goed overkomen en vergeleken met de genregenoot uit Malta komt Zwitserland er veel beter uit. Ik zeg niet dat Sebalter fluitend de finale haalt, maar het zou mij niet verbazen mocht hij met dit sympathieke liedje zomaar in de buurt of zelfs in de top 10 van de finale geraken bij een goede startvolgorde. Zover zal het denk ik niet meer komen nu Denemarken al als 23e de beste plek geloot heeft voor een uptempo liedje. Een beetje een ondergewaardeerde bijdrage, of zou het mijn big guilty pleasure van 2014 zijn?

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Jill Guthrie: Ik moest het een paar keer beluisteren maar ondanks alle kritiek op de Zwitserse inzending heeft het zijn weg gevonden naar mijn persoonlijke top-5 van dit jaar. Ik denk niet dat het goed zal scoren in de competitie maar het heeft een erg vrolijk gehalte. Dat komt ook over, ondanks de ‘crazy eyes’ van Sebalter. De lichaamstaal van deze zanger doet denken aan de band Panic! At the Disco. Dat vind ik een pluspunt maar ik verwacht niet dat het ook een breed Europees publiek zal aanspreken. Sebalter is niet de beste zanger in het deelnemersveld, maar zijn vioolspel, het veel onderzochte gefuit en de intieme setting kan dat compenseren.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Dennis van Eersel: Fluiten is de trend van dit jaar, Sebalter doet het gewoon voor de vuist weg. Ook de viool en de banjo zorgen voor elementen in de act van Zwitserland waardoor het land kan opvallen. Zo laat in het deelnemersveld zou het voldoende kunnen zijn voor kwalificatie. De timing van Sebalter lijkt verkeerd te zijn, maar dat kan ook zijn zangstijl zijn, vergelijkbaar met David Fonseca. Als de performance zich verbeterd ten opzichte van de nationale finale, dan kan Zwitserland het redden.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op rode lantaarn halve finale: 30%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


  1. // Reply

    De Zwitser Sebastiano Pau-Lessi, alias Sebalter, brengt al fluitend een liedje met de prachtige titel “Hunter Of Stars”. Maar wie een alternatieve ballad of iets soortgelijks verwacht, vergist zich: het nummer is vrolijk met leuke folkloristische elementen. Maar aan de presentatie mag nog wel gewerkt worden: de zang van Sebalter is live niet altijd even zuiver te noemen, bovendien is de Engelse tekst vaak onverstaanbaar gebrabbel (zou zomaar de Wit-Russische inzending kunnen zijn); Sebalter had wellicht beter in het Italiaans kunnen zingen, dat zou mijns inziens de authenticiteit ten goede komen. Sebalter heeft verder erg goed naar Alexander Rybak gekeken; en nee, dat komt niet omdat hij ook een viool bespeelt. Zo probeert Sebalter de quasi-onschuldige mimiek van Rybak te imiteren, alleen wordt dat bij Sebalter een soort ongeloofwaardige, verraste grimas. Verder lijkt de kleding en de staging met enkele mannelijke gezellen op de act van Rybak. En ja, ook het stukje vioolspel doet in de verte denken aan “Fairytale” terwijl het gefluit lijkt overgenomen van het fluitje uit “Only Teardrops”. Zo komt “Hunter Of Stars” gekunsteld over. Dat is jammer, want Sebalter is een sympathieke verschijning met best een leuk liedje. Als hij nog werkt aan meer zichzelf presenteren op het podium i.p.v. te willen aansluiten op een veronderstelde ESF-formule, zou Zwitserland zomaar een outsider kunnen zijn. Gaat Sebalter fluitend verder, of eindigt zijn vioolspel in mineur? Ik zou het een 6,5 geven, maar omdat ik de potentie in dit nummer hoor (en hoop dat Sebalter die live kan waarmaken): 7.


  2. // Reply

    Vind het wel een leuk lied. Dat vind ik wel vaker van Zwitserland, net weer even Sinplus geluisterd. Dat dat niet door ging! Beter dan deze inzending, dus dat belooft niet veel goeds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *