Glazen Bol 2014 (35) • Griekenland

Ook in 2014 gaat de redactie van ESF Magazine weer proberen de kansen in te schatten van de deelnemende landen. Vandaag bekijken wij het optreden van Zwitserland en geven ons eerste oordeel. Dit doen we niet op basis van onze persoonlijke smaak. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: GRIEKENLAND
Deelnemende artiest(en): Freaky Fortune feat. RiskyKidd
Compositie:Rise Up
Componist(en): Freaky Fortune
Tekst: Freaky Fortune/ RiskyKidd
Startvolgorde Kopenhagen 2014 : Startpositie 13 in de tweede halve finale op donderdag 8 mei
Top 10 plaatsen finale: 5e in 1977, 8e in 1978, 8e in 1979, 8e in 1981, 10e in 1987, 9e in 1989, 5e in 1992, 9e in 1993, 3e in 2001, 3e in 2004, 1e in 2005, 9e in 2006, 7e in 2007, 3e in 2008, 7e in 2009, 8e in 2010, 7e in 2011, 6e in 2013
Greece 2014 - FreakyFortune & RiskyKidd

Erik Bolks: Griekenland durft wel. Freaky Fortune & RiskyKidd als groepsnaam wordt natuurlijk direct gelinkt aan de €-crisis en dat is de schuld van Griekenland. En inderdaad ze moeten de lijn omhoog nog zien te pakken. Muzikaal is Griekenland in Eurovisie ook al jaren aan het rommelen in een dip. Dit liedje is echter behoorlijk modern en aanstekelijk. Geen hoogstaande muzikaliteit maar wel met alle ingrediënten om een feestje te bouwen.

Ik betrapte mijzelf er op dat ik in de auto heel hard mee zat te zingen, terwijl ik het lied toen het verkozen werd een verschrikkelijke bijdrage vond. Laat ie dus maar veel gedraaid worden in de clubs. Tegen de tijd dat ik dan weer denk dat het veel te hoog is geëindigd, wat ik bijna altijd met Griekse bijdragen heb, vind ik het ongetwijfeld een heel fijn liedje. Visueel ben ik bang dat het plaatje er wat chaotisch en weinig bijzonder uit gaat zien. Alhoewel, de Grieken zijn wat dat betreft net Oekraïne, Armenië en Azerbeidzjan; het ziet er bijna altijd gelikt uit. Benieuwd of de nieuwe Griekse omroep het ook kan flikken.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 99%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Jill Guthrie: Dankzij de toeters is h absoluut het klassiek geluid van een land rond de Middenlandse zee. Ik heb de Griekse finale gevolgd voor ESC Daily en deze gasten waren het beste. Aan de andere kant was het ook weinig spectaculair. Er is een leuke monotone achtergrondmuziek, maar het nummer springt eruit door het gesis. De emcee geeft nog wat variatie aan de melodie, maar hij geeft het nummer ook weinig richting mee. Ik zou zeggen dat Griekenland bovenin de subtop eindigt dit jaar. Het succes van de inzending zal veel afhangen wat de hoeveelheid energie die zij vanaf het podium kunnen overbrengen naar de kijkers.

Beoordeling compositie: 5,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

Dennis van Eersel: Nederland is weer eens te laat. ONS belangrijkste muzikale export-product, clubmuziek, het was perfect geweest om vernieuwend en gewaagd te zijn op het songfestival. Griekenland is ons inmiddels voor, en ik denk dat ze goed gaan scoren met ‘Rise Up‘.

Het heeft alles in zich: de zangers zijn muzikaal, hebben een goede uitstraling, het nummer is catchy, de act is vermakelijk, de Griekse diaspora. Griekenland gaat wederom in de top-10 van de finale eindigen.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


  1. // Reply

    Net als voorgaande jaren wordt Griekenland dit jaar een beetje onderschat, vind ik. En voor een land dat op de afgrond van de financiele crisis balanceert, is het bewonderenswaardig dat ze toch nog meedoen een het ESF en ook nog eens best goede inzendingen weten te sturen. “Rise Up” van Freaky Fortune feat. RiskyKidd is een opvallende, eigenzinnige en verrassend moderne bijdrage, daarbij ook nog eens uniek als stijl dit jaar. Het nummer zou zo op de radio gedraaid kunnen worden. Het trio straalt energie uit, net als dat andere trio uit Frankrijk, alleen is de Griekse bijdrage origineler en serieuzer te noemen. Nu moeten de Grieken nog zorgen voor een goede show die de zaal – en de kijker thuis – meekrijgt; als dat lukt, zou Griekenland wel eens hoger kunnen eindigen dan menigeen denkt. Het klinkt lekker, is catchy en het refrein blijft hangen. “Rise Up” zou hoog kunnen stijgen: 7,5.


  2. // Reply

    clubmuziek ???? Nou dit is geen clubmuziek hoor, en we zullen het niet in de Jimmy woo of Escape gaan horen denk ik hahaha . Wel een leuke goede Eurovisie stamper en 1 van mijn favorieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *