Glazen Bol 2015 (10) • België

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van België en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: BELGIË
Deelnemende artiest(en): Loïc Nottet
Compositie:Rhythm Inside
Belgium 2015 Loic Nottet
Componist(en): Loïc Nottet
Tekst: Beverly Jo Scott
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 3 in de eerste halve finale op 19 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 1957, 5e in 1958, 6e in 1959, 6e in 1960, 10e in 1963, 10e in 1964, 4e in 1966, 7e in 1967, 7e in 1968, 7e in 1969, 8e in 1970, 9e in 1974, 8e in 1976, 7e in 1977, 2e in 1978, 4e in 1982, 5e in 1984, 1e in 1986, 6e in 1998, 2e in 2003, 6e in 2010

Dennis van Eersel: Na de keuze voor Loïc Nottet was ik niet gelijk overtuigd. Hoe kon deze man met de aparte piepende hoge mannenstem zo ver zijn gekomen in The Voice of Belgique? Maar de skepsis was onterecht, want Rhytmn Inside is een modern, slim poplied met een hook. Voor mijn zoon van 2,5 jaar oud, die uiteraard wordt opgevoed met songfestivalmuziek, is ‘Rapapa’ dé hit van dit festivaljaar. Ik verwacht een act met veel show en danselementen erin. En indien goed uitgevoerd, een top-10 notering in de finale. Tijd voor de Belgen om die hoge verwachtingen in Wenen waar te maken bij de eerste repetitie op 11 mei.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 85%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,3%

Erik Bolks: Wat heeft die Lowieke een rotstem en goede song! Ziehier een duivels dilemma. Het is de meest moderne bijdrage van dit jaar. En nog uniek ook. Het zou verdienen naar de finale te gaan. Het live filmpje van Q-music bevestigt echter mijn angst dat Loïc op TV lang zo sensueel niet overkomt als hij wel in de videoclip neergezet wordt en dat is waar iedereen nu zijn oordeel op baseert. Live klinkt zijn stem vreselijk (maar niet vals) en zingt hij vooral al bekkentrekkend en met de ogen dicht. Erg aangenaam om naar te kijken is het dan niet. Wanneer hij ook nog eens gaat freewheelen op de melodie kan dat lelijke conflicten met zijn backingvocals opleveren. Ofwel ik ben bang dat België in navolging van Xandee en Kate Ryan wederom de favorietenrol niet waar kan maken en misschien zelfs wel blijft steken in de semi. Het lied is niet instant behapbaar en met een rommelige uitvoering in de eerste helft van semi 1 voorzie ik voor België een Igranka’tje; een prima maar onbegrepen compositie, die sneuvelt op een niet goed overkomende uitvoering. Ik ga heel hard hopen dat Lowieke en RTBF (doorgaans geen Songfestivalfans dus verwacht weinig professie en budget) ons gaan verrassen en dat de vakjury en de NL-televote hem dan een handje helpt.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Jill Guthrie: Een nummer in de stijl van Lorde, dus dit is één van mijn persoonlijke favorieten. ‘Rhythm Inside’ begint net zoals haar lied ‘Royals’, met een holle pulserende drum en knippende vingers om de maat aan te geven. Het is absoluut een aesthetisch lied, waar er niet veel van zijn dit jaar. Er zijn veel kleine componenten die gezamelijk het kleine metalen effect behouden. Dit soort muziek kan geweldig overkomen via het podium, maar het is wel moeilijk om dat te bewerkstelligen. Misschien gaat Loïc nog enigszins improviseren tijdens zijn act om er zijn eigen draai aan te geven, net als bij de cover van Chandelier van Sia.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 20%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


3 Responses to “Glazen Bol 2015 (10) • België”

 1. Shannon says:

  lekker nummer! Ik hoop dat het over gaat komen op het ESC! Geen winnaar denk ik.
  Beoordeling compositie: 8,5/10
  Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
  Huidige kwalificatiekansen: 90%
  Kans op winst halve finale: 20%
  Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

 2. Robbert-Rotterdam says:

  Gelukkig, er is een land dat het estafettestokje van Nederland heeft overgenomen en een afwijkend, maar kwalitatief hoogstaand nummer instuurt. Alleen daarom al verdient België het zich voor de finale te kwalificeren. Al was het alleen maar omdat de Lage Landen dan in elk geval vertegenwoordigd zijn op 23 mei a.s.
  Loïc zingt zuiver als een klok, zijn stem, tja, daar moet je van houden.Ik stoor me er niet aan.
  Het enige gevaar dat op de loer ligt, is zijn gebrek aan stressbestendigheid. In een recent interview met een Franstalige zender vertelde hij bijvoorbeeld dat hij tot nu toe niet naar de andere inzendingen had geluisterd met als reden dat hij dan meteen in de stress zou schieten en niet meer goed zou kunnen presteren. Zo’n kind gun je toch een Fanta?
  Beoordeling compositie: 8,5
  Beoordeling totaalplaatje: 8,0
  Huidige kwalificatiekansen: 75%
  Kans op winst halve finale: 12%
  Kans op rode lantaarn halve finale: 5% (als hij werkelijk in de stress gaat schieten)

 3. Karin says:

  Vond de stem wel meevallen. Apart nummer, denk dat t wel hoog kan komen

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *