Glazen Bol 2015 (11) • NEDERLAND

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Nederland en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: NEDERLAND
Deelnemende artiest(en): Trijntje Oosterhuis
Compositie:Walk Along
Netherlands 2015 Trijntje Oosterhuis
Componist(en): Tobias Karlsson
Tekst: Anouk Teeuwe
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 4 in de eerste halve finale op 19 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 1957, 9e in 1958, 1e in 1959, 10e in 1961, 10e in 1964, 1e in 1969, 7e in 1970, 6e in 1971, 4e in 1972, 3e in 1974, 1e in 1975, 9e in 1976, 5e in 1980, 9e in 1981, 7e in 1983, 5e in 1987, 9e in 1988, 9e in 1992, 6e in 1993, 7e in 1996, 4e in 1998, 8e in 1999, 9e in 2013, 2e in 2014

Dennis van Eersel: De laatste twee jaar maakte Nederland gewaagde keuzes met afwijkende muziekstijlen. Dit jaar is er een meer mainstream nummer voor Trijntje Oosterhuis gekozen. Met de staging van Pannecoucke, de zangkwaliteiten van Trijntje en de kwaliteit van de compositie van Anouk zou het totaalplaatje straks voldoende moeten zijn voor een finaleplaats. Ik ben er minder zeker van dan vorig jaar in dit stadium.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 2%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1,5%

Erik Bolks: Gelukkig maken vakjuries lijstjes van 1 tot en met 16 en net meer 1 tot 10. Dit kan Trijntje redden, want niemand zal haar onderaan zetten. Daarvoor stuurt Nederland teveel kwaliteit het podium op. De televote zou Trijntje kunnen vergeten omdat Denemarken een even repetitief liedje stuurt (van mindere kwaliteit) en Rusland wellicht meer feel-good kan overbrengen dan de toch vaak niet sympathiek overkomende Trijntje. Alle hens aan dek dus voor meneer Pannecoucke. Ik hoop op een gospelsfeertje a la ‘Windows of hope’ van Oleta Adams en dat zo de positiviteit het meeste opvalt tussen alle depressieve dames.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 0,3%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Jill Guthrie: Er is al veel gezegd over Trijntje, vooral door mijn collega-editors, als het gaat over de scoringskansen en eerste reacties. Het lied is zeker niet zo sterk als de Nederlandse inzendingen van de laatste twee jaar. Zelfs ik ken de wat oudere muziek van Trijntje en ze is een goede muzikant. Dit lied is niet zo spectaculair, maar het is goed en relaxed. Misschien is het een beetje ‘old-school’ en neemt de melodie ons tien jaar terug in de tijd. Maar het is waarschijnlijk opnieuw een verdiende finaleplaats voor Nederland – op zijn minst.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


4 Responses to “Glazen Bol 2015 (11) • NEDERLAND”

 1. Robbert-Rotterdam says:

  Ik denk dat Nederland NIET in de finale komt. Het is erg mainstream en daarin dringt de vergelijking zich op met Hind en Edsilia 2, alle twee ook uitstekende zangeressen die ik niet op vals zingen kon betrappen.Recente polls, bv. de bekende Finse poll met honderden stemmers verspreid over heel Europa, laten zien dat Trijntje er helemaal niet zo slecht afkomt (ze staat momenteel 18e) in de totale ranking, maar het aantal stemmers dat Trijntje als favoriet heeft, is een van de laagste van het hele veld. Conclusie: waarschijnlijk vinden vele mensen de Nederlandse inzending ‘wel aardig’, maar niet zo aardig dat ze er de telefoon voor pakken. Kortom, Hind 2.0 ten voeten uit. Verder denk ik dat Trijntje een enorme kans heeft laten liggen door de afgelopen maanden niet te gebruiken om haar liedje naar het einde toe spannender te maken.Dan helpt ook de demografische samenstelling van het deelnemersveld van semi-1 niet mee en kan Trijntje haar enorme vocale capaciteiten in dit liedje onvoldoende tonen, zodat ik verwacht dat de jury haar wel in de top-10 zet maar dan een lage top 10, terwijl ze eigenlijk de potentie heeft om mensen met het juiste liedje enorm te raken. Dan hebben we nog een laatste hoop, een laatste strohalm: Pannecoucke. Ik merk dat iedereen zo’n beetje wonderen verwacht van deze man. Maar kan hij ook van een grauw eendje(=het liedje) een stralende beauty queen maken? Ik hoop het zeker, maar betwijfel tegelijkertijd dat het genoeg zal zijn.
  Beoordeling compositie: 5,5 (eentonig en gaat uit als een nachtkaars)
  Beoordeling totaalplaatje: ???. Dat kennen we niet en op dat uiteindelijke totaalplaatje is juist ieders hoop gevestigd.
  Huidige kwalificatiekansen: 40%
  Kans op winst halve finale: 0%
  Kans op rode lantaarn halve finale: 10%

 2. Rob says:

  Ik denk juist dat Nederland wel de finale haalt, en daar toch verrassend hoog gaat eindigen, mede door de vrolijkheid van het nummer, en juist mede door de Hans Pannencoucke, die echt iets spectaculairs gaat doet met de act rondom Walk Along. Dus ja Finale, en ja top 5!

 3. bastian says:

  Nederland haalt echt WEL de finale. Het nummer is goed geproduceerd, fris en mega-catchy. In elke recap die ik tegenkom, springt het lied er positief uit. Lees ook eens de reacties. Er is in het buitenland meer vertrouwen dan in eigen land. De kijkers gaan dit lied niet vergeten. Ik verwacht dat de act ook dik in orde zal zijn. Trijntje kan dan niet alle vocale capaciteiten laten horen in dit lied, maar tegen het einde van het lied zijn er mogelijkheden om live wat stem acrobatiek te laten horen. Finalekansen: 80%

 4. Shannon says:

  Ik ben het hier erg eens met Robbert-Rotterdam. Het liedje is wel aardig inderdaad en Trijntje is een prima zangeres. Ik snap nog steeds niet waarom Hind niet door was toen haha! Dat liedje was gewoon goed en Hind deed het top. Dat gaat Trijntje ook doen, maar ik denk ook geen finale plaats voor ons. Onze inzendingen van de afgelopen 2 jaar waren zo speciaal en goed, dat kan ik van dit nummer niet zeggen. Ik ben wel benieuwd wat Pannecoucke met dit nummer gaat doen, lijkt mij lastig iets moois en spannends van te maken, maar ik laat me verrassen! misschien ben ik ook wel te negatief en gaat ze gewoon door, maar ik twijfel….
  Beoordeling compositie: 7,0/10
  Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
  Huidige kwalificatiekansen: 20%
  Kans op winst halve finale: 10%
  Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *