Glazen Bol 2015 (29) • Malta

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Malta en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: MALTA
Deelnemende artiest(en): Amber
Compositie:Warrior
Malta 2015 Amber
Componist(en): Elton Zarb
Tekst: Matt Muxu Mercieca
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 5 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1991, 3e in 1992, 8e in 1993, 5e in 1994, 10e in 1995, 10e in 1996, 9e in 1997, 3e in 1998, 8e in 2000, 9e in 2001, 2e in 2002, 2e in 2005, 8e in 2013

Dennis van Eersel: Ik moet denken aan het lied uit Moldavië van vorig jaar, dat slecht gezongen en met zeer matige staging zelfs laatste werd in de halve finale. Dat risico is er ook bij Malta dit jaar, een duistere schreeuwballad, die ondanks alle poespas weinig indruk kan maken. Amber heeft songfestivalervaring als backing-zangeres, maar haar basismateriaal is, zelfs na een grondige muzikale verbouwing, te licht om potten te kunnen breken.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 15%

Erik Bolks: Amber heeft in de Maltese voorrondes al meerdere keren indruk gemaakt op mij met mooie liedjes die bij haar pasten. Met ‘Warrior’ heeft ze een geode bijdrage te pakken maar die is op iemand anders lijf geschreven. De studio opname in gepimpte vorm is perfect, maar live is het een drama en dus veel werk aan de winkel. En zo kan het dat Malta eindelijk eens een lied heeft dat mij kan bekoren en een zangeres die ik zeer sympathiek vindt en ik het toch niet goed vind. Als ik met mijn sympathie Amber al niet naar de finale zie gaan, dan de kijker thuis waarschijnlijk ook niet, want als 5e moeten starten met nog drie soortgelijke schreeuwballades van dames na je, is geen sinecure. En zo heb ik na de eerste 5 liedjes al bijna 50% kans op de laatste plaats.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 7,5%

Jill Guthrie: Lang geleden, in november, blogde ik de Maltese show voor ESC Daily en de keuze voor Amber was een redelijk goede. Het valt in ieder geval meer te waarderen dan de Georgische Warrior in de eerste halve finale. Amber raakt de emotie van het lied, dat zwaar drijft op de melodie en compositie. Vanaf de eerste klanken raakt het mij als een echt songfestivallied en ik denk dat ze het best goed gaat doen. Het refrein is aanstekelijk en waarschijnlijk één van de sterkere nummers in deze halve finale.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Al zo vaak zoiets gehoord. En alleen maar indruk willen maken op de jury of zo.
    Ik vind dit niks. Tijd voor een koffiebreak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *