Glazen Bol 2015 (31) • Portugal

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Portugal en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: PORTUGAL
Deelnemende artiest(en): Leonor Andrade
Compositie:Há Um Mar Que Nos Separa
Portugal 2015 Leonor Andrade
Componist(en): Miguel Gameiro
Tekst: Miguel Gameiro
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 7 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 1971, 7e in 1972, 10e in 1973, 9e in 1979, 7e in 1980, 8e in 1991, 6e in 1996

Dennis van Eersel: Eigenlijk vind ik de Portugese rock-inzending één van de betere nummers van dit jaar. Het speelt lekker op de achtergrond weg in de auto. Kansrijkheid is een heel ander verhaal en daar gaat deze rubriek over. Want in de live-uitvoering maakt het optreden van Leonor totaal geen indruk. Portugal is niet de slechtste, maar wie gaan er stemmen op dit lied, dat aan het eind van de avond zeker vergeten gaat worden? In de huidige uitvoering een kanshebber op de laatste plek, en dat is eigenlijk doodzonde.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 20%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 20%

Erik Bolks: Portugal is terug! Met prachtige coupletten! Helaas ook met een dramatisch refrain. Hoe de componist dat heeft kunnen bedenken en er vervolgens een zangeres bij heeft gezocht, die live het nummer nog verder om zeep helpt… Met name naar het einde toe wanneer ze adem, volume en zuiverheid mist. Het doet uiteindelijk zeer aan de oren. Er moet veel, heel veel, gebeuren wil Portugal kans maken op kwalificatie. Menselijkerwijs is het bijna onmogelijk.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 10%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 25%

Jill Guthrie: Portugal maakt niet altijd de beste beslissingen. De laatste keer dat ik hun lied écht goed vond was in 2009, maar dit jaar is de keuze ok. Leonor heeft een ruw imago, ze zoekt de grenzen op, ook in haar rauwe vocalen. Het is niet perfect, verre van, soms zingt ze gewoon vals of lijkt de energie op te zijn. Maar het lied is een mooie verandering ten opzichte van wat Portugal normaal gesproken stuurt. Een middle of the road inzending, maar in dat genre best goed.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *