Glazen Bol 2015 (33) • Israël

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Israël en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: ISRAËL
Deelnemende artiest(en): Nadav Guedj
Compositie:Golden Boy
Israel 2015 Nadav Guedj
Componist(en): Doron Medalie
Tekst: Doron Medalie
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 9 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1973, 7e in 1974, 6e in 1976, 1e in 1978, 1e in 1979, 7e in 1981, 2e in 1982, 2e in 1983, 5e in 1985, 8e in 1987, 7e in 1988, 3e in 1991, 6e in 1992, 8e in 1995, 1e in 1998, 5e in 1999, 4e in 2005, 9e in 2008

Dennis van Eersel: Het totaalplaatje van dit lied van Nadav Guedj is nog één groot vraagteken en het inschatten van de kansen is dus erg lastig. Het is namelijk een nummer waarbij een totale car-crash op het podium mogelijk is. Maar, indien goed uitgevoerd, is het één van de aanstekelijkste bijdrages van dit jaar en zou het één van de beste resultaten van Israël in jaren kunnen opleveren. Aangezien Nadav een talentenjacht won en best wat podiumervaring daar heeft opgedaan, geef ik Israël het voordeel van de twijfel in dit stadium.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 2,5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 3%

Erik Bolks: Vond ik Basim vorig jaar nog een typisch verwend papventje, Nadav is zo mogelijk het kwadraat daarvan. Hij komt over als een arrogante 16-jarige dikkerd met een 36-jarige plofkop. Op een live-opname klinkt hij vervelend en danst hij bovendien als een primaat. Nadav zal ons wel even laten zien wat een feestje bouwen is, maar ik vind hem vooral een sneu ventje. De arrogantie in zijn performance werkt afstotend, hij mist de gunfactor die Mans Zelmerlow bijvoorbeeld wel heeft. Het lied is een ‘Dum-tek-tek’ Justin Timberlake wannabe riedeltje, te cliche om nog enigzins origineel te noemen. Het enige leuke aan de Israelische bijdrage van dit jaar vind ik de eindregel.

Veel mensen zeggen dat Israël wel moet kwalificeren omdat het uptempo is tussen alle ballades. Vergeet niet dat de anti-ballad-punten allemaal naar de goedlachse mooiboy Mans Zelmerlow zullen gaan, die later optreedt met een sterkere song en nog sterkere act ook. Het zou mij niet verbazen mocht Israël weer ergens onder aan het scorebord bungelen. Zet Nadav een goed optreden neer met wel een leuke act, dan keren opeens de kansen, zoals ook Basim mij uiteindelijk nog kon overtuigen. Vooralsnog heeft Nadav echter nog alle schijn tegen. Israël levert dit jaar mijn spontane-jeuk-bijdrage.

Beoordeling compositie: 5,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 66%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Jill Guthrie: Israel is best een verrassing voor mij. Bij de start van het lied dacht ik… o nee. Maar daarna pakt Nadav het erg goed op. De esthetiek van de opening van een gezapige ballad, gepaard met de urban-traditionele dansritmes werkt succesvol. De tekst is wat cliché en elementair, maar het is een goede aanvulling op het deelnemersveld van dit songfestivaljaar. Er is wat elektronica, wat traditionele percussie. Het heeft in ieder geval de potentie om een goed lied voor in de Euroclub te zijn.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


3 Comments


 1. // Reply

  is erik bolks gefrustreerd of zo ???? gezien zijn sneue en beledigende commentaren op dikke zangeressen en dikke zangers of ander beledigend taal.
  Ik heb het voorrecht gehad je eens in een spijkerbroek zien staan in de melkweg. Maar uh kijk effe zelf in de spiegel.


 2. // Reply

  Dus je staat en kijkt naar Erik’s spijkerbroek….en je spreekt ‘m niet ff leuk aan :-)? Ik vind juist dit soort “verontwaardigde” reacties vaak irritanter. Nergens voor nodig om zo verontwaardigd over te zijn. Vooral als je je bedenkt dat menig TV-commentator (Cornald Maas, Graham Norton) het soms ook doen.


 3. // Reply

  Nou gertje ik was niet verontwaardigd hoor. Viel mij alleen op dat hij links en rechts dit jaar met modder en slagroom aan het spuiten is.
  En dan zeg ik altijd kijk zelf effe lekker in de spiegel.
  Ps die teksten heb ik cornald in die mate nog nooit horen zeggen. Er zit een verschil tussen beledigen en een opmerking met een vette knipoog.
  En aanspreken ?? waarom ?? geen behoefte aan …… of is dat ook irritant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *